Έρωτας: ένα σούπερ κοκτέιλ ορμονών!

Έρωτας: ένα σούπερ κοκτέιλ ορμονών!

Όσοι υποστηρίζουν πως ο έρωτας είναι θέμα χημείας έχουν απόλυτο δίκιο. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως η ερωτική έλξη είναι καθαρά θέμα βιοχημικών μεταβολών στο σώμα μας. Σαν αλχημικό εργαστήριο το σώμα μας πλημμυρίζει ερωτικά φίλτρα κάθε φορά που έχουμε ερωτική διάθεση ή που πλημμυρίζουμε έρωτα κι επιθυμία για κάποιο άτομο. Το ίδιο το δέρμα μας “μυρίζει” έρωτα! Η φύση παίζει μαζί μας παράξενα ερωτικά παιχνίδια με όπλο τις ορμόνες που εκκρίνονται, ιδίως από κάποιους νευρώνες του νωτιαίου μυελού. Η στιγμή της κορύφωσης της ερωτικής πράξης παρομοιάζεται από τους νευροεπιστήμονες με θύελλα που ξεσπά στον εγκέφαλο κάτι σαν έκρηξη πυροτεχνημάτων στο κέντρο του εγκεφάλου , στον υποθάλαμο, που δημιουργείται λόγω της μαζικής παραγωγής ορμονών. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες ορμόνες , οι φερομόνες, από τις οποίες ξεκινά το παιχνίδι της σαγήνης επειδή σχετίζονται με την ερωτική ορμή. Έχει γίνει μάλιστα κι ένα θρυλικό πείραμα που απέδειξε τον πανίσχυρο ,αν και υποσυνείδητο, ρόλο τους.

 

Το πείραμα της… ερωτικής καρέκλας

Μια ομάδα ψυχολόγων θέλοντας να διερευνήσουν τη δύναμη αυτών των ερωτικών ορμονών, ψέκασαν με αντρικές φερομόνες μια καρέκλα σε μια αίθουσα αναμονής θέλοντας να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Με κρυφές κάμερες παρακολουθούσαν στη συνέχεια τη συμπεριφορά εκείνων που έμπαιναν σε αυτή την αίθουσα. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό! Kάθε γυναίκα που έμπαινε στο χώρο πήγαινε κατευθείαν και καθόταν στην ποτισμένη με αντρικές φερομόνες καρέκλα ή στις ακριβώς διπλανές της. Αντίθετα, οι άντρες την απέφευγαν συστηματικά προσπαθώντας να βρουν κάθισμα όσο το δυνατόν μακρύτερα. Το πείραμα αυτό απέδειξε περίτρανα πως «μυρίζουμε» αυτόν τον χημικό παράγοντα και το άτομο ή, στην προκειμένη περίπτωση, το … αντικείμενο που εκπέμπει αυτή την ερωτική μυρωδιά μας προσελκύει χωρίς να ξέρουμε τον λόγο. Στην πραγματικότητα, μας σπρώχνει το ίδιο το ένστικτό μας, από ένα επίπεδο του εγκεφάλου που δεν είναι συνειδητό, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η έλξη που νιώθουμε. Αυτό το χαρακτηριστικό της όσφρησης που είναι ταυτισμένη με την ερωτική έλξη είναι κοινό και στα ζώα. Παρατηρήστε τα: ποτέ δεν αρχίζουν την ερωτική συνομιλία τους πριν μυρίσουν το ένα το άλλο. Στα ζώα αρκεί μια ελάχιστη ποσότητα έκκρισης φερομόνης από τα θηλυκά για να κινητοποιήσει άμεσα τον ερωτικό μηχανισμό των αρσενικών. Σε εμάς τους ανθρώπους τα πράγματα δεν λειτουργούν τόσο δραστικά, επειδή η αίσθηση της όσφρησης είναι εξασθενημένη. Τις περισσότερες φορές οι φερομόνες- αντρικές και γυναικείες- καταλήγουν να επιδρούν υποσυνείδητα αποτελώντας ένα από τα κρυφά συστατικά της ανεξήγητης ερωτικής έλξης.

Το ελιξίριο του έρωτα

Ο μηχανισμός της ερωτικής παρόρμησης βρίσκεται βαθιά μέσα μας και είναι πανάρχαιος και πανίσχυρος. Το περίφημη ελιξίριο του έρωτα είναι σίγουρα φτιαγμένο από κοκτέιλ ορμονών. Τελικά, οι επιστήμονες μας το ξεκαθαρίζουν: Είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε δέσμιοι της χημείας και της φύσης. Κι αυτή η δέσμευση, που άρχισε εκατομμύρια χρόνια πριν, εξακολουθεί να ασκεί την ίδια έντονη επιρροή «τραβώντας» μας κυριολεκτικά από τη μύτη! Γι αυτό , άλλωστε, έχουμε την τάση να φοράμε κολόνιες και αρώματα. Θέλουμε να εκπέμπει το σώμα μας μυρωδιές και αρώματα για να είμαστε πιο ελκυστικοί και αρεστοί στους άλλους. Πρόκειται για την εμπορική εκδοχή της αρχέγονης τάσης μας να νιώθουμε έλξη ή απώθηση ανάλογα με τη μυρωδιά που εκπέμπει κάποιος. Βέβαια, με τις σημερινές γνώσεις στη διάθεσή τους – για το ρόλο που παίζει στο ερωτικό παιχνίδι η όσφρηση και οι ορμόνες -οι εταιρίες καλλυντικών δημιουργούν αρώματα και κολόνιες που είναι πραγματικά ακαταμάχητα. Όχι επειδή απλώς μυρίζουν ωραία αλλά επειδή περιέχουν παράγωγα φερομονών όπως η ανδροστενόνη, η γαλακτολίνη και εξαλτονίνη. Αυτού του τύπου οι κολόνιες μας κάνουν να νιώθουμε μια ευχάριστη έλξη για τους ανθρώπους που τα φορούν μόνο και μόνο γιατί μας άγγιξε το άρωμά τους!

Ιουστίνη Παυλίδου