Επιτύχετε τους στόχους σας όπως… οι αθλητές!

Επιτύχετε τους στόχους σας όπως… οι αθλητές!

1. Φέρτε στο μυαλό σας παλιές επιτυχίες


Οι αθλητές πριν από τους αγώνες φέρνουν στο μυαλό τους τα κατορθώματά τους και ενθαρρύνονται να θυμηθούν ακριβώς πώς ένιωσαν: ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, ικανοποίηση. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τις παλιές προκλήσεις που ξεπεράσατε με επιτυχία, ενισχύετε την πίστη στις δυνατότητές σας, ώστε να επαναλάβετε την επιτυχία στο μέλλον.

Αν πρόκειται να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά, επισκεφτείτε προκαταβολικά το χώρο. Πολλοί αθλητές το κάνουν αυτό για να νιώσουν το περιβάλλον και να φανταστούν τον εαυτό τους να επιτυγχάνουν εκεί, όπως στο παρελθόν. Όταν ξαναβρεθείτε εκεί, ο χώρος και η παρουσίαση θα έχουν απομυθοποιηθεί.

2. Κάντε το άγχος σύμμαχό σας


Το άγχος δεν χρειάζεται να είναι κάτι αρνητικό – μπορεί να σας κινητοποιήσει. Όταν οι αθλητές νιώθουν αγχωμένοι πριν από τον αγώνα, εκκρίνουν αδρεναλίνη. Αν διοχετευθεί σωστά, θα τρέξουν ταχύτερα και θα αποδώσουν καλύτερα. Το σφίξιμο στο στομάχι είναι καλό – σημαίνει ότι έχεις μπει σε θέση μάχης. Πρέπει να μάθετε όμως να χρησιμοποιείτε το στρες προς όφελός σας.

Μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους προπονητές περιλαμβάνει τη σύσφιγξη και τη χαλάρωση κάθε μυός από το λαιμό έως τα πόδια. Σφίξτε το μυ ενώ εισπνέετε, περιμένετε κάποια δευτερόλεπτα και χαλαρώστε όταν εκπνεύσετε.

3. Ξεπεράστε τα λάθη


Όταν στοχεύετε ψηλά, σίγουρα θα κάνετε λάθη. Πρέπει να τα αναγνωρίσετε, να μάθετε από αυτά και να προχωρήσετε. Όταν οι αθλητές έχουν έναν κακό αγώνα, αναλύουν την απόδοσή τους, βρίσκουν πού έκαναν λάθος και υπόσχονται να το αλλάξουν.

Το μυστικό είναι να μην κολλάτε σε λάθη του παρελθόντος ή να συγκρίνετε τον εαυτό σας με νικητές, γιατί έτσι θα πέσετε ψυχολογικά, με αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή σας. Αν δεν πήρατε την προαγωγή που θέλατε στη δουλειά, μην κάθστε να σκέφτεστε ακριβώς τι είπατε στη συνέντευξη. Ξεπράστε το και υποσχθείτε ότι την επόμενη φορά θα είστε καλύτερη.

4. Μάθετε να δέχεστε οδηγίες


Οι αθλητές μαθαίνουν να μην αποφεύγουν την εποικοδομητική κριτική, αφού ίσως ακούσουν κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να δουν. Οι κορυφαίοι αθλητές δε θα τα είχαν καταφέρει αν δεν άκουγαν τις οδηγίες του προπονητή τους και δε δέχονταν κριτική.

Αν δεν είστε ανοιχτή στην κριτική, δε θα μάθετε ποτέ κάτι καινούριο. Ζητείστε από αυτόν που σας μιλά να εξηγήσει με λεπτομέρειες το συλλογισμό του. Έτσι, θα αξιολογήσετε αν υπάρχει κάποια αλήθεια που δε θέλετε να παραδεχθείτε. Οι αθλητές είναι τελειομανείς και δε θέλουν να κάνουν λάθη, γι’ αυτό και είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους.

5. Θέστε ξεκάθαρους στόχους


Οι αθλητές δε σκέφτονται απλώς ότι πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα ή πιο πολύ για να κερδίσουν το χρυσό. Πρέπει να βελτιώσουν την ταχύτητα και την απόσταση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε προπόνηση, σεζόν και έτος.

Βάλτε στόχους βραχυπρόθεσμους και σαφείς. Θέτοντας ανέφικτους στόχους σε μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, αποθαρρυνόμαστε όταν δε δούμε αποτελέσματα σύντομα και χάνουμε το ενδιαφέρον μας. Εάν θέλετε περισσότερα λεφτά (και ποιος δε θέλει;) θέστε ρεαλιστικές προθεσμίες. Στοχεύστε στο να αποπληρώσετε τις υποχρεώσεις μέσα στους επόμενους 6 μήνες και κάντε το παν να τα καταφέρετε.

ΠΗΓΗ: www.shape.gr