Εμείς χωρίζουμε, αλλά πώς το λέμε στα παιδιά;

Εμείς χωρίζουμε, αλλά πώς το λέμε στα παιδιά;

Τα παιδιά σε ένα χωρισμό, φοβούνται ότι θα χάσουν έναν ή και τους δύο γονείς τους. Γι’ αυτό, χρειάζεται και οι δύο γονείς, με τα λόγια και τις πράξεις τους, να διώξουν αυτόν τον φόβο.

1. Συμφωνείστε στο τι θα πείτε, έτσι ώστε, να μην έρθετε σε σύγκρουση μπροστά στα παιδιά για τους λόγους του διαζυγίου. Ακόμα και αν τους μιλήσετε χώρια, η ιστορία σας πρέπει να είναι η ίδια.

2. Είναι προτιμότερο να τους ανακοινώσετε τον χωρισμό μαζί. Έτσι, δίνετε το μήνυμα ότι θα συνεχίσετε να λειτουργείτε ως οικογένεια σε σχέση με τα παιδιά.

3. Συμφωνείστε στο να μην αλληλοκατηγορείστε. Επίσης, μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να πάρουν το μέρος ενός ή του άλλου. Θα τα επιβαρύνετε συναισθηματικά, αφού για εκείνα είστε το ίδιο μες στην καρδιά και στην σκέψη τους.

4. Να είστε ειλικρινείς για τους λόγους του διαζυγίου, έχοντας όμως κατά νου τις ηλικίες των παιδιών σας. Προετοιμάστε τα για τις αλλαγές που θα έρθουν. Αλλά, καθησυχάστε τα στο ότι ο χωρισμός δεν θα επηρεάσει την αγάπη σας γι’ αυτά και ότι δεν ευθύνονται τα ίδια για το διαζύγιο. Μην δραματοποιήσετε την ανακοίνωση με κρίσεις θυμού ή κλάματος, γιατί θα τα τρομάξετε και θα τα κάνετε να ανησυχήσουν περισσότερο από ότι πρέπει.

5. Εάν παρατηρήσετε ότι τα παιδιά σας δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον χωρισμό και η δική σας υποστήριξη δεν επαρκεί, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Επίσης, ενημερώστε το σχολείο, τους γονείς των φίλων τους και όλους όσους έχουν κοντινή σχέση με τα παιδιά σας. Ούτως ώστε, να σας ενημερώσουν για τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά τους.

6. Προσέξτε την συμπεριφορά σας μπροστά στα παιδιά. Αποφύγετε να αλλάξετε δραστικά τις καθημερινές συνήθειές τους. Μην προσπαθήσετε να καλύψετε τις ενοχές σας με το να τους κάνετε τα χατίρια. Τέλος, μην τα επιβαρύνετε με ρόλους που δεν είναι για την ηλικία τους. Τα παιδιά σας δεν είναι ούτε οι φίλοι σας, ούτε ο γονιός σας, ούτε το υποκατάστατο του συντρόφου σας.

Νάνσυ Χριστοφόρου

 

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

 

nancychristoforou@yahoo.gr

 

Facebook: nancy christoforou