Εγωισμός: Καμιά φορά χρειάζεται!

Εγωισμός: Καμιά φορά χρειάζεται!

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που τρέχουν πανικόβλητοι σαν κότες χωρίς κεφάλια προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από κοινωνικής -αφού πασχίζουν με κάθε τρόπο να πραγματοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά και των άλλων. Κατά την διαδικασία όπου λέμε «ναι» σε πράγματα τα οποία μας κάνουν να ξεχνούμε το δικό μας καλό, φτάνουμε στο σημείο να ευχαριστούμε μόνο τους άλλους. Όλα αυτά με ποιο τίμημα όμως; Οι άνθρωποι που ξεχνούν να ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους, τείνουν να δουλεύουν περισσότερο, να είναι περισσότερο κουρασμένοι, αγχωμένοι, ανοργάνωτοι και το κυριότερο δυστυχισμένοι.

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται κανείς περισσότερο εγωιστής; Όταν κάποιος επικεντρώνεται στο τι είναι καλό για τον εαυτό του, τότε θα μπορέσει να βοηθήσει και του υπόλοιπους όταν το χρειάζονται. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε τα “ναι” και τα “όχι” μας.

Ο καλός όμως εγωισμός έχει αναφερθεί από τους μεγάλους πατέρες της ψυχολογίας ως απαραίτητος για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχολογικής φύσεως. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχοθεραπείας, ο πελάτης/ασθενής μαθαίνει να γίνεται εγωιστής με τον σωστό τρόπο. Αυτό λέγεται με άλλα λόγια πνευματικός εγωισμός. Όταν γίνεσαι περισσότερο εγωιστής δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό σου, γνωρίζεις τον εαυτό σου, τον εκτιμάς, και πραγματοποιείς τις ανάγκες του εαυτού σου. Δεν μιλάμε εδώ για τις εγωιστικές, νευρωτικές, παιδιάστικες απαιτήσεις του “εγώ” μας. Σύμφωνα με τον C.G Jung, η ερμηνεία του Εαυτού αναφέρεται στο ολοκληρωμένο άτομο μέσα στο οποίο το «Εγώ» δεν εμπλέκεται. Ο εαυτός μας εκπροσωπεί το κέντρο και το σύνολο της προσωπικότητας μας. Η εκτίμηση προς τον εαυτό μας δεν είναι απλή. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, ταπεινότητα, κουράγιο και δέσμευση. Αυτός ο πνευματικός εγωισμός λοιπόν είναι μια μακροχρόνια επένδυση για το καλό του εαυτού μας.

Τέλος, ο καλός και υγιής εγωισμός είναι παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερες επιτυχημένες κινήσεις. Θέματα καριέρας, προσωπικής αναδόμησης, και καλυτέρευσης των διαπροσωπικών σχέσεων έχουν δει θετικότερα αποτελέσματα όταν οι άνθρωποι εμφανίστηκαν περισσότερο εγωιστές από τους άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση όμως αναφερόμαστε στον εγωισμό που έχει ως απώτερο σκοπό την προσωπική μας βελτίωση η οποία με την σειρά της θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς που αναφέραμε παραπάνω.

Αγγελική Στρατάκη