Φλούδες και τσόφλια που κάνουν… θαύματα!

Φλούδες και τσόφλια που κάνουν… θαύματα!

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν καθαρίζουμε κάποιο φυτικό τρόφιμο, πετάμε στα απορρίμματα τις φλούδες του ή τα τσόφλια. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά έχουν καθαριστικές, απολυμαντικές, γυαλιστικές ακόμα και ιαματικές ιδιότητες.

Λεμονόκουπες

Όταν στύβετε λεμόνια για να πάρετε τον χυμό τους, μην πετάτε τις λεμονόκουπες. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας σας, καθώς έχουν ισχυρές καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

Μπανανόφλουδες

Αφού φάτε τον καρπό της μπανάνας, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη φλούδα της για να γυαλίσετε τα δερμάτινα παπούτσια σας -από τη μεριά της σάρκας, εννοείται.

Τσόφλια αυγών

Την επόμενη φορά που θα φυτέψετε σπόρους στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, κάντε το με τσόφλια αυγού. Τοποθετήστε στο κάθε τσόφλι λίγο χώμα και τον σπόρο σας, ανοίξτε μια μεγαλύτερη τρύπα στο χώμα της γλάστρας, βάλτε το μέσα και καλύψτε το. Όταν ο σπόρος δυναμώσει και βγάλει ρίζες, θα σπάσει το τσόφλι και θα «τραφεί» από το ασβέστιο του αυγού.

Φλούδες πορτοκαλιού

Πιείτε την φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα σας αλλά κρατήστε τις φλούδες των πορτοκαλιών προκειμένου να «εξαφανίσετε» τις οσμές από τον φούρνο σας. Τοποθετήστε μερικές μέσα σε αυτόν, ανάψτε τον σε χαμηλή ένταση και περιμένετε να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά. Ο φούρνος σας θα μοσχοβολάει… άρωμα πορτοκαλιού.

Φλούδες κρεμμυδιού

Διατηρήστε τις φλούδες που «έμειναν» από τα κρεμμύδια μέσα σε ένα αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο σας. Σε περίπτωση πρηξίματος, θα έχετε εύκαιρο το καλύτερο φυσικό καταπραϋντικό φάρμακο -τα κρεμμύδια περιέχουν άφθονη κερσετίνη, συστατικό που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μειώνουν το οίδημα.

Πληροφορίες από το www.nez.gr, ecoview.gr και noikokyremata.blogspot.gr