Πώς να απαλλαγείτε από τις ενοχές

Πώς να απαλλαγείτε από τις ενοχές

Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος κι αυτό οι ενοχικοί άνθρωποι το βιώνουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον!

Κάνοντας ορατά τα σημάδια της συμπεριφοράς μας, οι άλλοι χρησιμοποιούν την ενοχή μας για να ωφεληθούν οι ίδιοι. Έτσι, απλώς μας κάνουν να πιστέψουμε ότι θα υποφέρουν πολύ αν δεν ικανοποιήσουμε την ανάγκη τους. Μας κατηγορούν άμεσα ή έμμεσα για πράξεις, λόγια, σκέψεις ή αντιδράσεις, κάνοντάς μας να νοιώθουμε ο αποκλειστικός ένοχος σε μια κατάσταση! Ο λόγος είναι απλός! Τους απαλλάσσει από τις δικές του ευθύνες! Και φυσικά οι πιο θρασείς, θα προσποιηθούν ακόμη και ασθένεια, διαταραχή, θα απειλήσουν με δυσάρεστες συμπεριφορές (ότι θα πάνε φυλακή, στο νοσοκομείο, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή ακόμη κι ότι θα μας εγκαταλείψουν)!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

1.Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας με την ίδια ευκολία που αθωώνετε τους άλλους στην συνείδησή σας. Αν αντιληφθείτε ότι ανήκετε στους λεγόμενους «ενοχικούς τύπους», σημαίνει ότι έχετε μάθει να κατηγορείτε ασταμάτητα και σχεδόν ανελέητα τον εαυτό σας. Για κάποιον λόγο που μόνο εσείς πραγματικά γνωρίζετε, είστε πολύ θυμωμένοι με το εαυτό σας.

2.Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι ακόμη και αν κάνατε λάθος, τελικά κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε ανάλογα με την κατανόηση, τη γνώση και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή.

3.Κτίστε την αυτοπεποίθησή σας και αποδεχθείτε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας!

Η ενοχή είναι τοξικό συναίσθημα και όσο περισσότερο την κρατάμε, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιθανότητες να «γραφτεί» πάνω στο σώμα μας με τη μορφή μιας οργανικής ασθένειας ή ενός σωματικού συμπτώματος.

Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη

Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

groups@lovesmiles.gr