Αντιγήρανση: Βγάλε 10 χρόνια από πάνω σου!

Αντιγήρανση: Βγάλε 10 χρόνια από πάνω σου!

Η δερματολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, κυρία Μαρία Καρδάση, μας δίνει απλές συμβουλές και «θεραπείες» για κάθε τι που μας ενοχλεί στην εμφάνισή μας. Προηγείται όμως η διάγνωση που θα κάνουμε με τη βοήθεια του καθρέφτη.Αρχίζουμε δηλαδή παρατηρώντας προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα μας. Τι βλέπουμε?

Μήπως ρυτίδες και δυσχρωμίες? Μήπως χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου μας?

Παραπανίσια κιλά ή χαλάρωση στο σώμα μας? Σε κάποια σημεία το δέρμα έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού, δηλαδή κυτταρίτιδα?

Με άλλα λόγια, αν συγκρίνοντας τον εαυτό σας με την εικόνα του πριν από μερικά χρόνια κάνετε τη σκέψη πόσο όμορφη ήσασταν και πώς …καταντήσατε, αντί να σας πιάσει θλίψη, διαβάστε με προσοχή όσα μας λέει η κυρία Καρδάση, που κατ’ αρχήν επισημαίνει: «Αυτά που βλέπουμε πάνω μας και δεν μας αρέσουν, δεν οφείλονται μόνο στη φθορά που μοιραία προκαλεί ο χρόνος στην εμφάνισή μας, αλλά και σε δικά μας λάθη και παραλείψεις, κυρίως σε κακές συνήθειες και σε αμέλεια. Αρκεί λοιπόν να τα διορθώσουμε και να γίνουμε λίγο πιο σχολαστικές με την ομορφιά μας».

ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΕΜΑΤΟ ΛΑΜΨΗ

«Η πρώτη αναγκαία και καθοριστική κίνηση αντιγήρανσης του προσώπου, λέει η κυρία Καρδάση, είναι η απολέπιση, καθώς με την πάροδο του χρόνου η κερατίνη στοιβάδα του δέρματος γίνεται πιο παχιά, δηλαδή αυξάνεται η παραγωγή κερατινοκυττάρων-νεκρών κυττάρων. Με την απολέπιση τα απομακρύνουμε και έτσι «ανοίγει» ο δρόμος προς τα μέσα, προς τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, για να εισχωρήσουν οι καλλυντικές ουσίες, ενυδατικές, θρεπτικές και συσφικτικές.

»Μέρα παρά μέρα, το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο, κάνουμε απολέπιση και εν συνεχεία βάζουμε μια μάσκα. Αφού την αφαιρέσουμε βάζουμε την κρέμα νύχτας, και έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο δέρμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου να αναδομηθεί, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των λεπτών γραμμών, την λείανση των ρυτίδων και τη σύσφιξη του οβάλ του προσώπου.

»Κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο, που ως γνωστόν μας γερνάει. Εξάλλου τη χρυσαφένια επιδερμίδα που, κακά τα ψέματα κολακεύει την εμφάνισή μας, μπορούμε να την αποκτήσουμε και αλλιώς, με κρέμες που μαυρίζουν χωρίς ήλιο, ή και με bronze make up προσώπου και σώματος.

»Η πρώτη μας φροντίδα κάθε πρωί πρέπει να είναι ο καθαρισμός του προσώπου και εν συνεχεία η περιποίηση του με ένα σέρουμ και μια κρέμα ημέρας-οπωσδήποτε με αντηλιακά φίλτρα. Ακόμα και αν πάμε αργότερα στην παραλία, είναι απαραίτητο προηγουμένως να έχουμε ακολουθήσει αυτό το πρωτόκολλο περιποίησης της επιδερμίδας, και να το ενισχύσουμε με αντηλιακή κρέμα, κατά προτίμηση με υψηλό δείκτη προστασίας.

»Μετά την έκθεση στον ήλιο, είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε και πάλι το πρόσωπό μας σχολαστικά, και να το περιποιηθούμε με σέρουμ, πριν βάλουμε την κρέμα μας».

ΓΙΑ ΣΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ

«Αντίστοιχα πρέπει να φροντίσουμε και το σώμα μας. Μετά το μπάνιο πρωί και βράδυ το περιποιούμαστε με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα ή κρέμα σώματος. Αντί γι’ αυτό, στη περίπτωση που το σώμα μας εμφανίζει κυτταρίτιδα ή χαλάρωση, ή και τα δυο, χρησιμοποιούμε τα ειδικά καλλυντικά προϊόντα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων ομορφιάς. Εννοείται βέβαια ότι η αποτελεσματικότητα κάθε καλλυντικής φροντίδας είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο άμεση, όταν συνδυάζεται με σωματική άσκηση, με υγιεινή διατροφή και με δίαιτα απώλειας σωματικού βάρους. Τώρα το καλοκαίρι, που λόγω της ζέστης δεν έχουμε όρεξη για πολύ και βαρύ φαγητό, ούτε για γλυκά και αλκοόλ- κύρια αίτια παχυσαρκίας και κυτταρίτιδας που τόσο πολύ γερασμένο δείχνουν το σώμα μας- είναι εύκολο να αλλάξουμε τη διατροφή μας, εμπλουτίζοντάς την με φρούτα και σαλάτες, ψάρι, θαλασσινά και κοτόπουλο, και αφαιρώντας τους πολλούς υδατάνθρακες-ψωμί, ρύζι, μακαρόνια- και τα πολλά λιπαρά -τυριά, βούτυρο. Πρέπει επίσης να πίνουμε πολύ νερό που μας ενυδατώνει και ταυτόχρονα βοηθάει στην αποβολή των τοξινών. Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει καλύτερα και να αναζωογονηθεί».