Πώς να ανακυκλώνετε το νερό στο σπίτι σας

Πώς να ανακυκλώνετε το νερό στο σπίτι σας

Αν σκεφτεί κανείς τον κύκλο του νερού, θα διαπιστώσει ότι το ίδιο νερό εδώ και χιλιάδες χρόνια ανακυκλώνεται πάνω στη γη. Μέσα από διαφορετικές διεργασίες, διαφορετικές περιοχές και τόπους, το νερό ταξιδεύει και συνεχώς ανακυκλώνεται, καταναλώνεται, απορρίπτεται και αποθηκεύεται είτε επιφανειακά, είτε υπόγεια.

Όπως στη φύση, έτσι και στην καθημερινότητά μας το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά, είτε απευθείας, είτε έπειτα από επεξεργασία. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται νερό, αλλά και μειώνονται τα υγρά απόβλητα, τα οποία θα κατέληγαν στη φύση.

Ένα από τα μέτρα εξοικονόμησης νερού μέσα στο σπίτι και μάλιστα, από τα πιο συμφέροντα οικονομικά, είναι η επαναχρησιμοποίησή του. Το νερό που χρησιμοποιείται μέσα στο σπίτι συνήθως καταλήγει να «φεύγει» αναξιοποίητο για την αποχέτευση. Κι όμως, αυτό το νερό μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε διάφορες άλλες χρήσεις, που δεν απαιτούν καθαρό και πόσιμο νερό.

Το σύνολο των νερών τα οποία προέρχονται από τον νιπτήρα της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους ονομάζονται ημιακάθαρτα ή γκρίζα νερά. Αυτά τα νερά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να εξοικονομήσετε τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού για χρήσεις, οι οποίες δεν απαιτούν υψηλής ποιότητας νερό.

Χρήσεις ημιακάθαρτου νερού στο σπίτι

Με το «γκρίζο νερό» που έχετε συλλέξει μπορείτε

– να καθαρίσετε τις βεράντες σας και την ταράτσα

– να ποτίσετε τα καλλωπιστικά φυτά σας

– να γεμίσετε το καζανάκι του μπάνιου

– να πλύνετε το κατοικίδιό σας

– να πλύνετε το αυτοκίνητο

Τι θα πρέπει να προσέξετε

– Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ημιακάθαρτο νερό για να ποτίσετε τον λαχανόκηπό σας, καθώς τα φυτά αυτά προορίζονται για βρώση.

– Να μην ποτίζετε συνεχώς μόνο με επαναχρησιμοποιούμενο νερό τα φυτά σας -χρησιμοποιήστε εναλλάξ και καθαρό νερό.

– Μην χρησιμοποιείτε το νερό, αν κάνετε χρήση χημικών καθαριστικών.

Πληροφορίες από www.nez.gr και www.medsos.gr