Καθαρίστε στο σπίτι τα ρούχα που δίνετε στο καθαριστήριο

Καθαρίστε στο σπίτι τα ρούχα που δίνετε στο καθαριστήριο

Στο χέρι

Τα παραδοσιακά ευαίσθητα ρούχα όπως το μαλλί, το κασμίρι, η βισκόζη, το μετάξι τα οποία καταστρέφονται από τα «σκληρά» χτυπήματα του πλυντηρίου, μπορούν να πλυθούν στο χέρι.

– Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό (30-35o C) και απαλό απορρυπαντικό για τα μάλλινα, κασμιρένια, ανγκορά και όλα τα παρόμοιας φύσης ρούχα σας. Απλώστε τα σε επίπεδη επιφάνεια, επάνω σε μια πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν χωρίς να τα στύψετε.

– Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο για τα ρούχα από βισκόζη αλλά χρησιμοποιήστε κρύο νερό. Και μην τρομοκρατηθείτε αν… μαζέψουν στο πλύσιμο: όταν στεγνώσουν επανέρχονται!

– Πλύνετε σε ζεστό νερό (40ο C) τα μεταξωτά, χρησιμοποιώντας απαλές κυκλικές κινήσεις.

Φρεσκάρισμα στο σπίτι

Μπορείτε να φρεσκάρετε στο σπίτι τα ρούχα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα.

– Αν έχετε στεγνωτήριο βάλτε 2-3 τέτοια ρούχα, ίδιου χρώματος, μαζί με ένα υγρό βαμβακερό κομμάτι ύφασμα και ένα σακουλάκι αρωματικά βότανα και ρυθμίστε το σε μέτρια θερμοκρασία αέρα για 20 λεπτά. Αν κάποιο ρούχο έχει λεκέ, καθαρίστε το τοπικά με το κατάλληλο ειδικό προϊόν που κυκλοφορεί στο εμπόριο, πριν το βάλετε στο στεγνωτήριο. Όταν το 20λεπτο τελειώσει, βγάλτε αμέσως τα ρούχα από το στεγνωτήριο, απλώστε τα σε επίπεδη επιφάνεια για να μην τσαλακώνονται και αφήστε τα λίγη ώρα να πάρουν αέρα πριν τα κρεμάσετε στη ντουλάπα ή τα διπλώσετε.

– Φρεσκάρετε το παλτό σας ως εξής: προσθέστε σε χλιαρό νερό λίγο υγρό σαπούνι. Βουτήξτε ένα πετσετάκι στο υγρό, στραγγίξτε το καλά για να φύγει το περιττό νερό και περάστε απαλά το παλτό σε όλο του το μήκος, ξεπλένοντας συχνά το πετσετάκι. Αφήστε το να στεγνώσει σε κάποιο εξωτερικό χώρο και πριν το βάλετε στη ντουλάπα τοποθετήστε στις τσέπες σακουλάκια με φυσική λεβάντα.

– Πλύνετε τα μπουφάν στο σπίτι! Η πλειοψηφία των νέων συνθετικών υφασμάτων πλένονται άνετα στους 30ο C και τον «απαλό» κύκλο των πλυντηρίων. Για σιγουριά τσεκάρετε και την εσωτερική ετικέτα με τις οδηγίες πλυσίματος. Μετά το πλύσιμο, βάλτε τα μπουφάν σε κρεμάστρες και αφήστε τα να στεγνώσουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

Προσοχή: μην προσπαθήσετε να πλύνετε βελούδινα, δερμάτινα ή σουέτ ρούχα γιατί απλά θα τα καταστρέψετε. Περάστε τα απαλά με ένα υγρό πανί και αφήστε τα να αεριστούν. Πριν τα κρεμάσετε στην ντουλάπα καλύψτε τα με ειδικές σακούλες αλλά μην τις σφραγίσετε από κάτω για να «αναπνέουν» τα ρούχα.