Τόκοι που σας πνίγουν; Διαχειριστείτε έξυπνα… τον εχθρό!

Τόκοι που σας πνίγουν; Διαχειριστείτε έξυπνα… τον εχθρό!

Ελάχιστοι γνωρίζουμε τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίζουν τους τόκους για τις αγορές που κάνουμε μέσω της πιστωτικής μας κάρτας. Πρέπει όμως. Διότι διαφορετικά μας φορτώνουν με τόκους χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πότε πραγματικά είναι άτοκες οι δόσεις; Πως μπορούμε να κάνουμε αγορές χωρίς να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ σε τόκους; Πότε πρέπει να πληρώνουμε τον λογαριασμό και τι συμβαίνει όταν αφήνουμε έστω και ένα μικρό υπόλοιπο; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα, θα μας προστατεύσουν από κρυφές και άγνωστες επιβαρύνσεις.

Μία είναι η λύση για να μην πληρώνουμε τόκους στην πιστωτική μας κάρτα: να καταβάλλουμε ολόκληρο το ποσό του λογαριασμού (κι όταν λέμε ολόκληρο εννοούμε ολόκληρο ούτε cent να μην μείνει) πριν την προθεσμία που αναγράφεται πάνω στον λογαριασμό. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχουν επιβαρύνσεις ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένουμε. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Έρχεται ο λογαριασμός της κάρτας και το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 530 ευρώ. Ο κάτοχος της κάρτας πληρώνει τα 500 ευρώ και αφήνει τα 30 ευρώ νομίζοντας ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω του χαμηλού υπολοίπου. Όταν έρχεται όμως ο επόμενος λογαριασμός, περιλαμβάνει τόκους της τάξεως των επτά ευρώ. Επτά ευρώ για ένα υπόλοιπο της τάξεως των 30 ευρώ; Κι όμως. Διότι αν δεν πληρώσουμε ολόκληρη την οφειλή, η τράπεζα δεν μας χρεώνει μόνο για το ποσό που αφήσαμε απλήρωτο αλλά και για το ποσό που πληρώσαμε. Γίνονται δύο πράξεις:

– Για το ποσό που δεν πληρώσαμε (στην προκειμένη περίπτωση τα 30 ευρώ) μας τοκίζουν από την ημέρα έκδοσης του λογαριασμού μέχρι και την ημερομηνία λήξης του.

– Για το ποσό που πληρώσαμε (στην προκειμένη περίπτωση τα 500 ευρώ, χρεωνόμαστε από την ημέρα έκδοσης του λογαριασμού μέχρι την ημέρα που πληρώσαμε το ποσό.

2. Έρχεται ο λογαριασμός της κάρτας αλλά εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το σύνολο του χρέους αλλά ένα μέρος του. Ένας τρόπος υπάρχει για να ελαχιστοποιήσουμε την επιβάρυνση. Να πληρώσουμε το ποσό που έχουμε προγραμματίσει όσο τον δυνατόν νωρίτερα. Αν αφήσουμε να πλησιάσει η ημερομηνία λήξης του λογαριασμού, οι τόκοι θα είναι περισσότεροι.

Εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα κραυγαλέα λάθη όπως:

– Να αφήνουμε μια άτοκη δόση απλήρωτη για τον επόμενο μήνα. Εννοείται ότι θα επιβαρυνθούμε με τόκους

– Να πληρώνουμε μόνο την ελάχιστη καταβολή. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το χρέος μας δεν πρόκειται να αποπληρωθεί παρά ύστερα από… 15 με 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ: www.imoney.gr