6 βήματα να κερδίσετε αυτό που θέλετε!

6 βήματα να κερδίσετε αυτό που θέλετε!

«You can’t always get what you want» τραγουδούσαν οι Rolling Stones και ίσως να είχαν κάποιο δίκιο – «δεν μπορείς πάντα να παίρνεις αυτό που θέλεις».

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Υπάρχουν τακτικές που μπορούν να σας εξασφαλίσουν την εκπλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτημάτων θέτετε στους άλλους. Με δυο λόγια αν ξέρεις πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να το πάρεις. Οι τέχνες της διπλωματίας και της πειθούς, είναι παλιές και δοκιμασμένες. Μήπως είναι καιρός να … μαθητεύσετε κι εσείς σ αυτές;

Ιδού 6 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε και να λάβετε αυτό που θέλετε.

1. Κάντε το αίτημά σας να φαίνεται λογικό

Να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να ζητάτε περισσότερα για να λάβετε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε, αλλά τα «περισσότερα» θα πρέπει να κινούνται πάντα σε λογικά πλαίσια. Ένα παράδειγμα: έστω ότι έχετε ανάγκη να πάρετε δύο μέρες άδεια από τη δουλειά σας. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πετύχετε αν ζητήσετε από τον εργοδότη σας τρεις ημέρες – αλλά σε καμία περίπτωση μια ολόκληρη εβδομάδα – για να «πέσουν» στις δύο που πραγματικά χρειάζεστε μετά τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μεταξύ σας!

2. Μην «φλυαρείτε» σε σχέση με τις αιτίες

Οτιδήποτε και αν επιθυμείτε να πετύχετε, προσπαθήστε να μην δικαιολογείστε για τους λόγους που θέλετε κάτι να συμβεί ή να σας δοθεί. Σκεφτείτε έναν και όσο πιο… αλτρουιστικό λόγο για να πείτε και να είστε σίγουρη ότι θα γίνει αποδεκτός – οι «εγωιστικές» αιτίες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να ωθήσουν το αίτημα σας στην απόρριψη.

3. Πείστε τον εαυτό σας ότι αξίζετε αυτό που ζητάτε

Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες που δεν αμείβονται όσο οι άνδρες συνάδελφοί τους παρότι προσφέρουν την ίδια εργασία, κατά βάθος δεν πιστεύουν πως αξίζουν υψηλότερο μισθό. Πείστε στον εαυτό σας ότι αξίζει αυτό που επιθυμείτε γιατί είναι σημαντικό πρώτα να το πιστέψετε εσείς και μετά να προσπαθήσετε να πείσετε τους άλλους γύρω σας.

4. Καταγράψτε το «ζουμί» του αιτήματός σας πριν το απευθύνετε

Οργανώστε τις σκέψεις σας και «κατασκευάστε» εκ των προτέρων το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσετε όταν βρεθείτε μπροστά στο άτομο που θέλετε να του ζητήσετε κάτι. Όσο πιο συγκροτημένα και λίγα είναι τα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο «ισχυρό» θα γίνει και το αίτημα σας.

5. Έχετε υπόψη σας και τις ανάγκες του ατόμου που απευθύνεστε

Στο παράδειγμα της άδειας από τη δουλειά σας, λόγου χάρη, είναι πιθανό το αίτημα σας να μη βρει ανταπόκριση αν ο φόρτος εργασίας εκείνη την περίοδο στο γραφείο είναι μεγάλος. Μπορείτε όμως να «εκμεταλλευτείτε» αυτό το γεγονός προς όφελός σας, ζητώντας αυτό που επιθυμείτε έχοντας αντεπεξέλθει επιτυχώς στις απαιτήσεις του εργοδότη σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βρίσκετε την κατάλληλη στιγμή για να ζητήσετε κάτι, λογαριάζοντας την τωρινή κατάσταση και συγκυρία.

6. Οτιδήποτε και αν θέλετε, ζητήστε το με ευγένεια

Οι ευγενικοί άνθρωποι πετυχαίνουν περισσότερα «ναι» από τους . Ακόμα και αν δεν είστε φύσει ευγενική, προσπαθήστε να «σκηνοθετήσετε» τη στιγμή που θα βρεθείτε μπροστά στο άτομο από το οποίο θα ζητήσετε κάτι, χρησιμοποιώντας ευγενικές χειρονομίες, καλούς τρόπους και χαμόγελο. Επιτρέψτε στη σιγουριά σας να «βγει» προς τα έξω, χωρίς να ξεχάσετε τον διπλωματικό χειρισμό που χρειάζεται το πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί σας.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr

 

ΠΗΓΗ: www.psychologytoday.com