6 σημάδια ότι είσαι σε λάθος δουλειά

6 σημάδια ότι είσαι σε λάθος δουλειά

Σίγουρα δεν είναι εποχή για λεονταρισμούς, όμως εάν η χαμηλή σας παραγωγικότητα επηρεάζει άμεσα και το… πορτοφόλι σας, ίσως τώρα είναι η σωστή στιγμή να εξετάσετε αν πραγματικά κάνετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Μήπως σε κάποια από τις παρακάτω απόψεις που θα διαβάσετε περιγράφουν τα συναισθήματά σας; Αν ναι, σύμφωνα με την ψυχολόγο Michelle Baca, μπορεί φέτος να είναι ο χρόνος που θα πρέπει να επανεξετάσετε την πορεία της σταδιοδρομίας σας.

1. Θα αλλάζατε καριέρα σε… έναν κτύπο της καρδιάς, αν τα χρήματα δεν ήταν ένας παράγοντας τόσο σοβαρός.


Αν θα αλλάζατε καριέρα εάν ξέρατε ότι θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε αρκετά χρήματα, τότε κάτι μέσα σας ξέρει ήδη ότι είναι γραφτό να γίνετε κάτι άλλο. Υπάρχει κάτι που οι ειδικοί αποκαλούν “ναι μεν αλλά” σύνδρομο. Τι εννοούμε;

Σκεφτόσαστε: «Θα ήθελα να έχω μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά;»,

και μετά «Ναι, αλλά… δεν θα βγάζω τόσα χρήματα όπως τώρα»,

ή «Ναι, αλλά… οι άλλοι θα νομίζουν ότι είμαι τρελή που άφησα μια τόσο καλή δουλειά»

ή « Ναι, αλλά… οι άλλοι θα σκεφτούν ότι είμαι ανεύθυνη και εγωίστρια»…

Προσπαθήστε να πιάσετε τον εαυτό σας όταν το κάνετε αυτό. Εάν μπορείτε σταματήστε αμέσως μετά το “ναι” θα περιορίσετε τους τρόπους με τους οποίους οι φόβοι και οι αμφιβολίες, σας κατευθύνουν και σας ελέγχουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

2. Ζείτε για τα Σαββατοκύριακα.


Μήπως οι μέρες σας περνούν άθλια στην δουλειά, μετρώντας αντίστροφα τα λεπτά μέχρι τη διακοπή του Σαββατοκύριακου; Δεν σας κατηγορεί κανείς. Ο πολύτιμος χρόνος της ζωής σας είναι πολύ πολύτιμος για να δαπανηθεί σε κάτι που δεν έχει κανένα νόημα και φέρνει λίγη απόλαυση στη ζωή σας. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας αν αγαπούσατε τη δουλειά σας!

3. Νιώθετε σαν ένα «ξένο» πρόσωπο όταν είστε στην εργασία σας.


Για τους ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους, το έργο τους είναι μια επέκταση του ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Το να είστε σε λάθος εργασία, δεν λέει τίποτα για σας ως προσωπικότητα και απλώς είναι ένα μέσο για να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Κανείς στο γραφείο δεν γνωρίζει κάτι σημαντικό για εσάς και εκπλήσσονται όταν σας συναντούν εκτός δουλειάς σαν να σας βλέπουν για πρώτη φορά…

Μήπως να αρχίσετε να εργάζεστε προς την κατεύθυνση μιας δουλειάς που είναι καλή λύση και για να εκφράσετε την προσωπικότητά σας;

4. Αναζητάτε αφορμές που σας κρατούν μακριά από το γραφείο.


Πώς να περάσετε 40 και πλέον ώρες την εβδομάδα στη δουλειά σας όταν απολαμβάνετε κάθε ευκαιρία να βρίσκεστε μακριά από αυτήν; Αυτά τα επαναλαμβανόμενα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις της απόδρασης από την εργασία είναι υπενθυμίσεις ότι έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε με τη ζωή σας.

5. Αντιμετωπίζετε σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ένταση, υπνηλία από το άγχος της δουλειάς σας.


Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένας τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας. Όταν έχουμε σταματήσει να ακούμε τη διαίσθησή μας, αυτός μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για τον αληθινό εαυτό μας να μας μιλήσει.

Δυστυχώς δεν είναι ευχάριστο όταν η δυστυχία μας αρχίζει να εκδηλώνεται σε διάφορες σωματικές παθήσεις. Όταν αρνούμαστε να «ακούσουμε» τα δεδομένα που μας δόθηκαν από τη διαίσθησή μας, το σώμα μας μιλά πιο δυνατά για να μας κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρχίστε να μαθαίνετε να ακούτε το σώμα σας και τα συναισθήματά σας χωρίς να ανησυχείτε τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

6. Θα αλλάζατε καριέρα εν ριπή οφθαλμού, αν ξέρατε τι θέλετε να κάνετε.


Ξέρετε ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα κατάσταση της σταδιοδρομίας σας, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. Απλά έχοντας την λαχτάρα για μια διαφορετική δουλειά, ακόμα κι αν δεν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, είναι ένα σήμα για να σας δείξει ότι χρειάζεται να κάνετε κάποια αυτο-ανακάλυψη. Καλό είναι να αρχίσετε να εξετάζετε τα ενδιαφέροντά σας, το υπόβαθρο, τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας για να βρείτε τις επιλογές σας. Θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνετε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους και εκτός των άλλων κερδίζουν και προσωπική ικανοποίηση από την εργασία τους.

Καταγράψτε πόσο χρόνο ξοδεύετε να κάνετε πράγματα που δεν σας πληρούν προσωπικά, που δεν αξίζουν τον πολύτιμο χρόνο σας, τις δεξιότητες και τους πόρους σας και που δεν είναι μια έκφραση του ποιοι είστε και τι έχετε να προσφέρετε το κόσμο.

Στη συνέχεια, λάβετε υπόψη σας και το πόσο χρόνο δαπανάτε για να αναρρώσετε από το άγχος και ποια είναι τελικά τα διόδια που πληρώνετε για να είστε σε μια εργασία που σας προσφέρει μόνο την επιβίωση.

Σκεφτείτε το ως μια πρόκληση για δράση: δεσμευτείτε ότι θα βρείτε ποια δουλειά θα σας γεμίζει αλλά και θα σας εξασφαλίζει μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή για εσάς και την οικογένειά σας. Φανταστείτε πόσο πιο υψηλό ποιοτικό χρόνο θα μπορούσατε να περάσετε με τους αγαπημένους σας, αν δεν νιώθατε πάντα στραγγισμένοι από τη δουλειά σας. Και φανταστείτε πως θα εμπνεύσετε τα παιδιά σας να ζουν μια ζωή με θάρρος επιδιώκοντας να ακολουθήσουν το δρόμο της καρδιάς τους και να κάνουν το επαγγελματικό τους όνειρο πραγματικότητα…

Σοφία Δεδεμάδη