5 συναδελφικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε!

5 συναδελφικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε!

Το να είστε αποδοτική όταν σας δίδεται ένα εργασιακό project προφανώς και θα εκτιμηθεί από τους ανωτέρους σας. Το να συνεργάζεστε όμως ομαλά όταν πρέπει να δουλέψετε ομαδικά είναι μία εργασιακή αρετή, την οποία οι προϊστάμενοι σας θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους όταν θα τεθεί θέμα προαγωγής. Δείτε ποια λάθη πρέπει να αποφεύγετε…

Λάθος 1ο: Το να θέλετε να πάρετε από τους άλλους προτού (ή και χωρίς) να δώσετε


Το πιο σημαντικό όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και στις εργασιακές είναι να δίνετε χωρίς να περιμένετε άμεση αναταπόδοση. Το να δίνετε, να προσφέρετε απλόχερα τη βοήθειά σας, όποτε και όπου μπορείτε – χωρίς να παραμερείτε τη δική σας δουλειά – είναι μία εργασιακή γενναιοδωρία που αργά ή γρήγορα θα σας επιστραφεί. Ακόμα και αν δεν εκτιμηθεί όπως πρέπει από έναν συνάδελφο, να είστε σίγουρη πώς σε ανύποπτη στιγμή θα σας ανταποδοθεί από τους υπολοίπους.

Λάθος 2ο: Το να είστε οπορτουνίστρια, καιροσκόπος και συμφεροντολόγος


Πολλοί εργαζόμενοι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι αρκεί να έχουν καλές σχέσεις μόνο με τους ανωτέρούς τους. Φροντίζουν λοιπόν σε κάθε ευκαιρία να καλλιεργούν τις σχέσεις με τους ανωτέρους, ενώ μπορεί να είναι μέχρι και αγενείς με ανθρώπους που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία. Και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τους. Ανεξάρτητα από το ηθικό κομμάτι, υπάρχει και ένα άλλο το καθαρά στρατηγικό. Αυτός που σήμερα είναι χαμηλά στην ιεραρχία, μπορεί σύντομα για τον οποιοδήποτε λόγο να καταλάβει μία ανώτερη θέση και τότε να είστε σίγουρη, πως αυτός ο συνάδελφος θα θυμάται πολύ καλά πως κάποτε δεν του λέγατε ούτε… καλημέρα.

Λάθος 3ο: Είστε αντικοινωνική και συγκεντρωτική


Κάποιοι εργαζόμενοι συμπεριφέρονται σαν τα τμήματα μίας εταιρίας να είναι εντελώς ανεξάρτητα και έχουν τη λάθος εντύπωση ότι είναι υπεραρκετό να ολοκληρώνουν και μόνο, όσα τους έχουν ανατεθεί, χωρίς να ζητούν βοήθεια, χωρίς να συνυπολογίζουν και να συνεκτιμούν τη δουλειά των υπολοίπων. Παρακάμπτουν συναδέλφους, δεν επικοινωνούν σωστά την εξέλιξη ενός project και γενικότερα κινούνται σαν να εργάζονται μόνοι τους. Μην είστε μία από αυτούς. Μπορεί να εξελίσσετε τις ικανότητες σας, να είστε έξυπνη και αποδοτική, να νομίζετε ότι εσείς τα κάνεις όλα καλύτερα – αλλά ακόμα και αν ισχύει – μην ξεχνάτε πως «ουδείς αναντικατάστατος». Και φυσικά ούτε και εσείς.

Λάθος 4ο: Μπερδεύετε τη δουλειά με το συναίσθημα


Υπάρχει και αυτή η κατηγορία των εργαζομένων. Αναπτύσσουν εύκολα φιλίες, εξομολογούνται τα προσωπικά τους, βρίσκονται και εκτός χώρου εργασίας. Αν και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με το να αναπτύξετε καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους στη δουλειά, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική σε ότι αφορά στο κομμάτι της εργασιακής απόδοσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε και στον εαυτό σας και στον έτερο φίλο πως άλλο πράγμα η δουλειά και άλλο πράγμα η φιλία. Όσο περισσότερο θα δένεστε συναισθηματικά με κάποιον άλλο συνάδελφο θα ετε τον εαυτό σας να δυσκολεύεται να γίνει πιο κριτικός ή σκληρός όταν η δουλειά θα το απαιτήσει. Φροντίστε να έχετε καταστήσει σαφές πως όταν είστε στη δουλειά ή όταν εργάζεστε σε ένα ομαδικό project είστε αυστηρά απλά συνάδελφοι. Δεν υπάρχει κάτι πιο απωθητικό από αυτές τις εργασιακές κλίκες, όπου κάποιοι επιδεικνύουν με αλλαζονία ότι έχουν ισχυρούς συμμάχους λόγω προσωπικής σχέσης.

Λάθος 5ο: Περιορίζετε το συναδελφικό σας κύκλο


Μην μιλάτε, και μη λέτε «καλημέρα» μόνο με αυτούς που εργάζεστε στενά. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας είναι αυτοί που ήταν αποδοτικοί, συνεργάσιμοι, ταπεινοί αλλά όχι υπερβολικά μετριόφρονες, κοινωνικοί και φιλικοί με όλους στο εργασιακό τους περιβάλλον. Μην υποβαθμίζετε την αξία των καλών συναδελφικών σχέσεων με όλους τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράζεστε την ίδια επαγγελματική σχέση.

Συμβουλές από το www.shape.gr