5 εμμονές που «σαμποτάρουν» την επιτυχία σας

5 εμμονές που «σαμποτάρουν» την επιτυχία σας

Η επιτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό για τον καθένα και όλοι μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, έχουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει για εμάς, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Μήπως όμως οι σκέψεις σας, ή οι εμμονές σας σε συγκεκριμένα «ιδανικά» ή ακόμη και σε «κατάλοιπα» του παρελθόντος, δεν σας «αφήνουν» να νιώσετε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας και κατ’ επέκταση να αισθανθείτε ότι είστε επιτυχημένοι;

Διαβάστε μερικές από αυτές τις «εμμονές» που μπορεί να λειτουργούν ως τροχοπέδη της επιτυχίας σας και «βάλτε τα δυνατά σας» ώστε να τις απομακρύνετε από τη ζωή σας.

1. Στοχεύετε πάντα στην τελειότητα

Αν θεωρείτε ότι η τελειότητα είναι εφικτή, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε πολλά «χτυπήματα» απογοήτευσης κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Είστε τόσο δυνατοί για να τα αντέξετε; Ενώ αν «το βλέπατε αλλιώς» και αρχίζατε από σήμερα να θέτετε πιο ρεαλιστικούς στόχους, θα είχατε περισσότερες πιθανότητες να τους πραγματοποιήσετε και να αισθανθείτε σε πιο σύντομο χρόνο πληρότητα και κατ’ επέκταση να νιώσετε ότι έχετε επιτύχει μεγάλο μέρος των σχεδίων σας. Να θυμάστε ότι κανένας δεν είναι τέλειος και ότι…  τον πήχυ τον ανεβάζουμε κάθε φορά λίγο πιο ψηλά.

2. Έχετε μπει στον «χορό» της μιζέριας

Καλώς ή κακώς, όλοι μας ζούμε σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως και είναι φυσικό αυτό να μας καταβάλλει. Αν οι άνθρωποι που επιλέγετε να ακούτε και να έχετε γύρω σας επιμένουν να βλέπουν συνεχώς το ποτήρι μισοάδειο, τότε μάλλον και η δική σας καθημερινότητα έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος αυτής της αρνητικής ενέργειας.Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εντοπίσετε τους ανθρώπους αλλά και τις δραστηριότητες εκείνες που σας φτιάχνουν τη διάθεση και δεν σας «βυθίζουν» στην απαισιοδοξία προκειμένου με «φρέσκια» πλέον ματιά να μπορέσετε να εκτιμήσετε ακόμη και τις πιο μικρές επιτυχίες σας. Πείτε ΟΧΙ στη γκρίνια, τις αρνητικές σκέψεις και τους αρνητικούς ανθρώπους.

3. Έχετε χαθεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον

Αν επιτρέπετε στον εαυτό σας να αναπολεί συνεχώς το παρελθόν και κυρίως να σκέφτεται τα λάθη που διαπράξατε και να μεμψιμοιρεί για το μέλλον, σίγουρα δεν θα καταφέρετε να επιτύχετε τους στόχους σας.Γι αυτό, «carpe diem» όπως λέγαμε και στο…χωριό μου, δηλαδή “Αδράξτε τη μέρα!. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, χρειάζεται να αναθεωρήσετε και να σκεφτείτε ότι το παρελθόν πρέπει να αξιοποιείται μόνο για την απόκτηση εμπειρίας και το μέλλον μόνο για την έμπνευση, ώστε να κάνετε καλύτερο και πιο ευτυχισμένο το παρόν σας, χωρίς να το υποβιβάζετε.

4. Εστιάζετε στη μία όψη του νομίσματος

Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μία πρόκληση, στη δουλειά σας για παράδειγμα, και το πρώτο που σκέφτεστε είναι το άγχος που θα σας προκαλέσει, τους κινδύνους, ή τον χρόνο που θα χάσετε από την ξεκούρασή σας, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζετε το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών σας, το πιθανότερο είναι οτι θα παραμείνετε άπραγοι. Όμως όλα αυτά αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα οφέλη που θα προκύψουν και βεβαίως η ικανοποίηση ότι τα καταφέρατε για άλλη μια φορά. Εστιάστε λοιπόν σ΄αυτό που θέλετε και παλέψτε το. Ακόμα και στη περίπτωση που τελικά δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες σας, θα έχετε μάθει πολλά, θα είστε πιο δυνατοί και έμπειροι για τις νέες μάχες σας.

5. Σας απασχολεί τι θα πουν οι άλλοι

Ίσως συνηθίζετε να «λογοκρίνετε» τον εαυτό σας έχοντας το φόβο της γνώμης που μπορεί να σχηματίζουν κάθε φορά οι άλλοι για εσάς – σαν να νομίζετε ότι όλοι περιμένουν κάτι συγκεκριμένο να πείτε ή να πράξετε και έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο πρόσωπό σας. Και γι αυτό, διστάζετε να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα, έχοντας υιοθετήσει μια εσωστρεφή νοοτροπία που σας παγιδεύει σε πολύ στενά πλαίσια. Για να απαλλαγείτε από την εμμονή του «τι θα πουν οι άλλοι», ανοίξτε συζήτηση με … τον εαυτό σας: Ποιά είναι τα “πιστεύω” και οι αξίες σας; Ποιές είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες σας; Ποιές είναι δικές σας ανάγκες και βαθύτερες επιθυμίες; Από τη στιγμή που τα ξεκαθαρίσετε όλα αυτά μέσα σας, δεν μένει παρά να πράξετε  βασισμένοι σε  αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτά και καθόλου στο τι θα πουν οι άλλοι, ακόμα και αν αυτοί οι άλλοι είναι πολύ δικοί σας άνθρωποι. Αλλά και αν… στραβοπατήσετε, μην αποθαρρυνθείτε. Οι άλλοι βέβαια θα σπεύσουν να σας κατακρίνουν, ε… και λοιπόν; ‘Αλλωστε σύντομα θα το ξεχάσουν και θα επιστρέψουν στον δικό τους μικρόκοσμο.

Μαρία Κόλλια