5 βήματα πιο κοντά στην ευτυχία

5 βήματα πιο κοντά στην ευτυχία

Είμαστε φτιαγμένοι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Πιστεύω μάλιστα ακράδαντα πως αποτελεί πρόκληση το να μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος και να παραμείνεις -διαφορετικά όλοι θα παίρναμε ως δεδομένο την ευτυχία και αργά ή γρήγορα θα τη βαριόμασταν. Η αλήθεια είναι πως υπήρξα δυστυχισμένη και τώρα που κατάφερα να νιώσω ευτυχής, έχω τη δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας τα εμπόδια εκείνα που κατάφερα να απομακρύνω από τη ζωή μου για να το πετύχω.


Η Laurie Gerber, επαγγελματίας life coacher και υπεύθυνη του Handel Group Life Coaching, έχοντας περάσει μια μακρά περίοδο δυστυχίας, αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να βρει την ευτυχία, «εξαφανίζοντας» από την καθημερινότητά της όλα εκείνα τα «μίζερα» στοιχεία που την κρατούσαν στον «πάτο». Ακολούθησε τις σκέψεις της και ίσως βρεις και εσύ τα «κακώς κείμενα» που χρειάζεται να διορθώσεις στη ζωή σου ώστε να γίνεις ευτυχισμένη.

1. Ονειρέψου και κάνε σχέδια για τη ζωή σου


Όταν ήμασταν παιδιά, ονειρευόμασταν πολύ συχνά -τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, τι προσδοκούμε να επιτύχουμε. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και όσο τα παιδικά μας όνειρα δεν γίνονταν πραγματικότητα, «επιτρέψαμε» στην απογοήτευση να μας καταβάλει , αφήνοντας τα όνειρά μας στην άκρη. Το λάθος μας έγκειται στο ότι σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να κάνουμε σχέδια για τη ζωή μας. Αν αρχίσεις ξανά να ονειρεύεσαι, χωρίς αυτολογοκρισία ή τον φόβο κριτικής από τους άλλους, θα μπορέσεις να προσεγγίσεις την ευτυχία. Βάλε τον εαυτό σου σε ένα «πρόγραμμα ονειροπόλησης» -με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις ξανά να σχεδιάσεις τη ζωή σου και να διαμορφώσεις σιγά- σιγά τις συνθήκες ώστε να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα και να γίνεις ευτυχισμένη.

2. «Οπλίσου» με αισιοδοξία και βάλε στην άκρη τον φόβο


Τι μας αποτρέπει συνήθως από το να δράσουμε; Ο φόβος μήπως δεν καταφέρουμε! Όμως, αν τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο αυτόν τον φόβο, τότε θα αισθανθούμε υπερήφανοι και χαρούμενοι. Οπότε και ο δικός σου στόχος πρέπει να είναι αυτός: να δρας χωρίς να φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις και να πιστέψεις ότι αν βάλλεις όλες σου τις δυνάμεις θα πετύχεις σ αυτό που κάνεις. Μόνο αν πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου, βάζοντας στην άκρη τον φόβο και την απαισιοδοξία, μπορείς να αγγίξεις την ευτυχία.

3. Να είσαι πάντα σε εγρήγορση


Ακόμα και αν έχεις ένα όνειρο που σε ένα βαθμό έχεις πραγματοποιήσει, ή αν θεωρείς ότι εν μέρει έχεις επιτύχει τους στόχους σου, μην υποτιμάς τον αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Πρέπει να έχεις τα μάτια σου πάντα ανοιχτά και να μην επαναπαύεσαι στις «δάφνες» σου, ώστε μόλις κάτι … στραβώσει να μπορέσεις να αντιδράσεις άμεσα. Το να πετύχεις τους στόχους σου είναι ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα προς την ευτυχία. Το να διατηρήσεις όμως τα κεκτημένα σου είναι το δεύτερο και δυσκολότερο βήμα. Γι αυτό πρέπει να βρίσκεσαι πάντα σε εγρήγορση. Η πρόληψη αλλά και η άμεση αντιμετώπιση ενός προβλήματος, είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να μην αναγκαστούμε να υποστούμε τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας.

4. Άφησε τον εαυτό σου να εκφραστεί


Μία από τις χειρότερες συνήθειές μας, που «μπλοκάρουν» την ευτυχία μας, είναι να μένουμε σιωπηλοί. Το να μην εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και από φόβο να μη μιλάμε στους άλλους για αυτά που νιώθουμε, με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στη δυστυχία. Γι αυτό χρειάζεται να κάνεις μία λίστα με τα πράγματα που τόσο καιρό κρατάς μέσα σου και να επιδιώξεις να συναντήσεις τους ανθρώπους με τους οποίους θέλεις να τα μοιραστείς. Κάθε «δύσκολη κουβέντα» που διεκπεραιώνεις, θα νιώθεις σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σου και θα απελευθερώνεσαι. Πολύ σύντομα, η «στρατηγική» αυτή θα σου γίνει συνήθεια και δεν θα επιβαρύνεις τον εαυτό σου με σκέψεις που δεν τόλμησες να μοιραστείς ή με λόγια που φοβήθηκες να πεις και έτσι, θα αισθάνεσαι μόνιμα «ξαλαφρωμένη» και ευτυχής.

5. Ανάλαβε το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί


Εσύ, και μόνο εσύ, είσαι υπεύθυνη για τη ζωή σου, για τις πράξεις και τα λάθη σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεσαι για όλα τα «κακώς κείμενα» που σου τυχαίνουν αλλά ότι έχεις τη δύναμη να προνοήσεις και να αποτρέψεις καταστάσεις από το να συμβούν και ακόμη, να ενεργήσεις ώστε να αλλάξεις τις συνθήκες που επικρατούν και δεν σε ευχαριστούν. Όταν παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου, κάνοντας τα δικά σου σχέδια και διορθώνοντας τις παράπλευρες λεπτομέρειες, θα αισθανθείς αυτοπεποίθηση, πιστεύοντας στις δυνάμεις σου, και θα μπορέσεις να πλησιάσεις την ευτυχία. Δεν φταίνε όλοι οι άλλοι για αυτά που σου συμβαίνουν και σε απομακρύνουν από τα ιδανικά σου, γι αυτό χρειάζεται εσύ να επωμιστείς το βάρος της ευθύνης σου, να λειτουργήσεις με προνοητικότητα, σύνεση και αισιοδοξία για να μπορέσεις να φέρεις τη ζωή στα δικά σου «μέτρα».

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΗ: www. huffingtonpost.com