10 βήματα για να γίνετε καλύτερη ως συνάδελφος

10 βήματα για να γίνετε καλύτερη ως συνάδελφος

Μπορεί να είστε ο πιο εργατικός στο γραφείο, αλλά ένα αδέξιο σχόλιο ή μια ενοχλητική συνήθεια μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Αν όμως, διατηρείτε στενές σχέσεις μαζί τους… θα είστε σε θέση να νιώθετε ασφάλεια ακόμα και αν κάνετε λάθη.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν πως να γίνετε ο συνάδελφος-πρότυπο!

1. Πείτε μια «Καλημέρα»… με χαμόγελο!


Με το άνοιγμα της πόρτας του γραφείου, φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας και πείτε «Καλημέρα». Είναι εκπληκτικό πως μια τόσο μικρή θετική κίνηση μπορεί να απομακρύνει τις ψυχρές σχέσεις στο χώρο εργασίας. Πηγαίντε στη δουλειά σαν να είναι η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης ζωής σας. Άλλωστε, μπορεί ο κύριος που θα χαιρετήσετε στο ασανσέρ να είναι και ο μελλοντικός σας εργοδότης!

2. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για τις ζωές τους


Η συζήτηση μπορεί να φέρει κοντά δυο ανθρώπους, πόσο μάλλον συναδέλφους. Στα διαλείμματα ανοίξτε μια κουβέντα και μιλήστε για τα αγαπημένα ενδιαφέροντα τους, όπως είναι η μουσική, οι ταινίες ή τα χόμπι τους. Για να νιώσουν άνετα μαζί σας, πρέπει να δείξετε γνήσιο ενδιαφέρον και να μην προσποιήστε τον «καλό».

3. Ζητήστε τη γνώμη τους πάνω στη δουλειά


Αν έχετε κάποια αμφιβολία για ένα ζήτημα της δουλειάς ή της προσωπικής σας ζωής… ρωτήστε τους συναδέλφους σας! Ποιός δεν λατρεύει να ζητούν τη γνώμη του; Μπορείτε ακόμα και να ρωτήσετε τι θα έκανε στη θέση σας ή πως θα χειριζόταν μια κατάσταση. Αυτόματα, θα κερδίσετε την εύνοια του και θα έρθετε πιο κοντά. Στο τέλος, πείτε ένα ειλικρινές «ευχαριστώ», ακόμα και αν οι ιδέες του δεν είναι τόσο χρήσιμες.

4. Να αποφεύγετε το κουτσομπολιό


Ούτε εσεις θέλετε να μιλάει κάποιος πίσω από την πλάτη σας! Όταν ένας συνάδελφος κουτσομπολεύει κάποιον άλλο μπροστά σας… απαντήστε: «Αλήθεια;» και αλλάξτε θέμα συζήτησης ή επιστρέψτε στη δουλειά. Έτσι, θα διατηρήσετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στο πρόσωπό σας. Άλλωστε, χωρίς κουτσομπολιό δεν θα ριψοκινδυνέψετε τη θέση και την αξιοπιστία σας μέσα στο γραφείο!

5. Προχωρήστε σε φιλοφρονήσεις…αλλά αληθινές!


Αν βρίσκεστε μπροστά από ένα συνάδελφο που κατάφερε κάτι στην επαγγελματική ή προσωπική του ζωή, μη διστάσετε να τον γεμίσετε με φιλοφρονήσεις. Μην επικεντρώνεστε στα λάθη των άλλων, αλλά συγχαρείτε το συνάδελφό σας, αφού η αναγνώρισή μιας καλής κίνησης αποτελεί έναν τρόπο να δείξετε οτι είστε και εσείς ένας παίκτης της ομάδας.

6. Διαδώστε κέφι σας μέσα στο γραφείο


Δεν χρειάζεται να γίνετε ο περίγελος του γραφείου, απλά προσπαθήστε να έχετε χιούμορ και να κάνετε τους άλλους να περνούν καλά μαζί σας. Για παράδειγμα, τη μία εβδομάδα μπορείτε να φέρετε μπισκότα ή γλυκίσματα για να κεράσετε τους συναδέλφους σας ή να τους δώσετε μια χιουμοριστική κάρτα στο διάλειμμα. Έτσι, όλοι θα σας λατρέψουν!

7. Μην αγνοείτε τις κλήσεις και τα email από συναδέλφους


Για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας πρέπει να τηρείτε τις υποσχέσεις σας και να είστε ιδιαίτερα τυπικοί στο ζήτημα της επικοινωνίας, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω email. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό για τους πολυάσχολους ανθρώπους από το να μην απαντούν οι άλλοι στα e-mail και τα τηλεφωνηματά τους.

8. Μην σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας στο γραφείο


Σε ένα γραφείο, δεν πρέπει να σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να ακούτε δυνατά μουσική, ούτε να μιλάτε φωναχτά στο τηλέφωνο. Υπάρχουν άτομα που χρειάζονται ησυχία και συγκέντρωση. Προσπαθήστε πριν την κάθε κίνησή σας να σκέφτεστε και τους άλλους… και κρατήστε το κινητό σας στη σίγαση!

9. Να είστε ανοιχτόμυαλοι απέναντι στις απόψεις των άλλων


Είτε πρόκειται για τις ιδέες των συναδέλφων σας, είτε για μια κίνηση… προσπαθήστε να σεβαστείτε τις σκέψεις τους. Μπορεί να μην συμφωνείτε με τις απόψεις τους, αλλά δεν πρέπει να «πετάτε» το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Το σχόλιο σας μπορεί να είναι εξίσου προσβλητικό… άρα σκεφτείτε πριν μιλήσετε!

10. Να είστε ευγενικοί παρά το άγχος της δουλειάς


Η ευγένεια εκτιμάται στη σημερινή εποχή! Θα πρέπει να παραβλέπετε το άγχος σας και να φέρεστε ευγενικά στους συναδέλφους σας. Αυτό θα σας κάνει να ξεχωρίσετε μέσα στο γραφείο και να αποκτήσετε την εύνοια των συναδέλφων σας. Μην μιλάτε απότομα και κοιτάξτε στα μάτια τους συναδέλφους σας.

Συμβουλές από το www.flowmagazine.gr