3 ψαροσυνταγές για B.B.Q.

3 ψαροσυνταγές για B.B.Q.

ΦΙΛΕΤΟ ΞΙΦΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΔΥΟΣΜΟΥ

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σάλτσα

1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου

3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

Για τα σουβλάκια

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

750γραμμ. Ξιφία κομμένο σε κύβους

24 μικρά ντοματίνια

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

8 ξύλινα σουβλάκια βρεγμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε όλα τα υλικά της σάλτσας στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.

2. Ανάψτε το γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία, ή ετοιμάστε τα κάρβουνα.

3. Αναμείξτε σε ένα μπολ τα πρώτα 6 υλικά για τα σουβλάκια , προσθέστε το ψάρι και μαρινάρετε το μέσα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό γυρίστε το μια φορά.

4. Βγάλτε το ψάρι από τη μαρινάδα, στραγγίστε το, αλατοπιπερώστε το και περάστε το στα σουβλάκια εναλλάξ με τα ντοματίνια.

5. Λαδώστε τα με ένα πινελάκι κα ψήστε τα στο γκριλ, ή στα κάρβουνα, γυρίζοντας τα συχνά.

6. Βάλτε 2 σουβλάκια σε κάθε πιάτο και περιχύστε τα με 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα.

ΨΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ


Υλικά για 4 άτομα

12 καλαμάρια

Μαρινάδα


½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ, ή λεμονιού

4 κουταλιές της σούπας fish sauce (σάλτσα ψαριού)

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σκόρδο

½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε, καθαρίζετε τα καλαμαράκια, τα στραγγίζετε και τους κάνετε με ένα κοφτερό μαχαίρι, επιφανειακές χαρακιές.

2. Ετοιμάζετε τη μαρινάδα, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

3. Βυθίζετε τα καλαμαράκια μέσα στη μαρινάδα και τα αφήνετε για 20 λεπτά τουλάχιστον.

4. Στραγγίζετε τα καλαμαράκια από τη μαρινάδα, τα λαδώνετε με ένα πινελάκι και τα ψήνετε στα κάρβουνα για 3 λεπτά από τη μια πλευρά και τρία λεπτά από την άλλη, μέχρι να πάρουν χρώμα.

5. Τα σερβίρετε ζεστά.

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥ-ΚΑΡΥΔΑΣ


Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό φιλέτο σολομού

300ml γάλα καρύδας στο ψυγείο

3 ½ κουταλιές της σούπας Thai red curry paste (κόκκινη κάρυ πάστα)

1 κουταλιά της σούπας fish sauce (σάλτσα ψαριού)

1 κουταλιά της σούπας σόγια σος

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξανθιά ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πάρτε 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο γάλα καρύδας και βάλτε το σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια θερμοκρασία, αφήστε το να πάρει μια βράση.

2. Βάλτε μέσα 2 κουταλιές της σούπας κάρυ πάστα και ανακατεύοντας, αφήστε το να βράσει για 3-5 λεπτά. Ρίξτε στη συνέχεια, το υπόλοιπο γάλα καρύδας, να πάρει και αυτό μια βράση.

3. Προσθέστε τη σάλτσα ψαριού, τη σόγια, τη ζάχαρη και βράστε τα όλα μαζί, ανακατεύοντας συχνά.

4. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή βελούδινη σάλτσα.

5. Βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη.

6. Κόψτε το φιλέτο του σολομού σε λωρίδες φάρδους 2 περίπου εκατοστών και περάστε το στα σουβλάκια.

7. Ανακατέψτε την υπόλοιπη κάρυ πάστα με το λάδι και αλείψτε καλά-καλά το ψάρι.

8. Ψήστε τα στα κάρβουνα για 4 λεπτά από τη μια πλευρά και 4 λεπτά από την άλλη, μέχρι ο σολομός να είναι λευκός μέχρι μέσα.

9. Ζεσταίνετε πάλι τη σάλτσα, τη βάζετε σε μια πιατέλα, ακουμπάτε μέσα τα ψημένα σουβλάκια και τα πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Ανθή Λαμπίρη