10 tips που διώχνουν τη μαυρίλα από τη ζωή σας

10 tips που διώχνουν τη μαυρίλα από τη ζωή σας

Η ζωή δεν είναι ούτε ροζ, ούτε γκρι, ούτε μαύρη. Παίρνει το φως και το χρώμα που της δίνουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Αν λοιπόν εσείς το μόνο που βλέπετε γύρω σας είναι μια μαύρη μαυρίλα, και αν δεν πάσχετε από αχρωματοψία, τότε πρέπει επειγόντως να αλλάξετε νοοτροπία!

1. Αποστασιοποιηθείτε: Ο καλύτερος τρόπος για να μη σκεφτόμαστε τα προβλήματα που μας αγχώνουν, είναι να κρατάμε το μυαλό μας συνεχώς απασχολημένο με κάτι άλλο, και κυρίως με πράγματα και πρόσωπα που δεν συνδέονται με αυτό. Εργασιοθεραπεία, διασκέδαση, σινεμά, θέατρο, βιβλία, μαγειρική, κηπουρική και άλλα χόμπι, γυμναστική, αλλαγή παραστάσεων ακόμα και αλλαγή συναναστροφών, είναι μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να σας αποσπάσουν από τα προβλήματά σας.

2. Φροντίστε τον εαυτό σας: Ασχοληθείτε με την διατροφή σας, τον ύπνο, το σώμα σας. Όσο πιο καλή είναι η φυσική σας κατάσταση και η εμφάνισή σας, τόσο καλύτερα θα νιώθετε.

3. Συναναστραφείτε αισιόδοξους ανθρώπους: Δεν εννοούμε τους χαζοχαρούμενους ή τους επιπόλαιους, που τίποτα δεν παίρνουν στα σοβαρά. Εννοούμε εκείνους που δεν το βάζουν κάτω μπροστά στις δυσκολίες, εκείνους που δεν γκρινιάζουν συνεχώς για τα κακώς κείμενα, εκείνους που πιστεύουν στον εαυτό τους και στη ζωή. Προπαντός συναναστραφείτε με ανθρώπους που μπορούν μέσα σε μια άσχημη κατάσταση να βλέπουν και τα θετικά που υπάρχουν, και να εστιάζουν κυρίως σε αυτά. Σε ανθρώπους που προσεγγίζουν τις αναποδιές σαν ευκαιρίες μάθησης και ανακάλυψης νέων δυνατοτήτων.

4. Σκεφθείτε τους ασθενείς και οδοιπόρους: Ασχοληθείτε με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη σας. Βοηθώντας τους άλλους θα νιώσετε ικανοποίηση και θα ξεχάσετε τα δικά σας προβλήματα για λίγο.

5. Να θυμάστε ότι ο χρόνος όλα τα διορθώνει: Θυμηθείτε για πόσα πράγματα έχετε στενοχωρηθεί, ή προβληματιστεί, αλλά κάποια στιγμή έπαψαν να σας στενοχωρούν. Θυμηθείτε ότι πολλά από αυτά που είχαν χθες μεγάλη σημασία για σας, σήμερα σας αφήνουν εντελώς αδιάφορους. Θυμηθείτε επίσης για πόσα πράγματα έχετε στενοχωρηθεί στο παρελθόν, και τα οποία σήμερα σας φαίνονται τόσο ασήμαντα ή και γελοία, ανάξια να τους δώσετε την όποια προσοχή.

6. Κοιτάξτε ολόκληρη την εικόνα: Φανταστείτε ότι είστε ζωγράφοι και στέκεστε μπροστά σε έναν λευκό μουσαμά, στον οποίο ετοιμάζεστε να ζωγραφίσετε τη ζωή σας, έτσι ακριβώς όπως θα θέλατε να εξελιχθεί απ’ εδώ και πέρα. Ποιες εμπειρίες θέλετε να βιώσετε; Τι είδους άνθρωπος θα θέλατε να γίνετε; Συγκεκριμενοποιείστε τους στόχους σας, καταστρώστε τη στρατηγική σας για να τους πετύχετε, εντοπίστε τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο σας και εστιάστε την προσοχή σας στο πώς θα τα παρακάμψετε για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Ξεκινήστε κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά. Για να γκρεμίσετε το φράχτη, χωρίς να πέσει να σας πλακώσει, πρέπει να αφαιρείτε ένα-ένα τα λιθαράκια και προσεκτικά.

7. Μην αφήνετε την απογοήτευση να σας φρενάρει: Για να …πετάξετε πρέπει να νικήσετε τον νόμο της βαρύτητας. Για να αναλάβετε δηλαδή δράση πρέπει να κλείσετε τα αυτιά σας στη φωνή μέσα σας, που σας θυμίζει συνεχώς όλες εκείνες τις φορές που σπάσατε τα μούτρα σας προσπαθώντας και καταλήξατε απογοητευμένοι. Να θυμάστε ότι αν δεν δοκιμάσετε ξανά και ξανά να φτιάξετε μαγιονέζα, ποτέ δεν θα την πετύχετε.

8. Πιστέψτε στον εαυτό σας: Οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτοεκτίμηση ποτέ δεν μεγαλοποιούν τα προβλήματα τους, ούτε νιώθουν αδύναμοι μπροστά σ αυτά. Τα βλέπουν στις πραγματικές τους διαστάσεις και έχουν την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρουν να τα λύσουν.

9. Επεξεργαστείτε τα προβλήματα με τη λογική και όχι με το συναίσθημα: Όσο πιο συναισθηματικά προσεγγίζετε ένα πρόβλημα, τόσο δυσκολεύεστε να το επεξεργαστείτε με τη λογική σας. Αν είστε τόσο συναισθηματικά φορτισμένοι ζητήστε από έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας να το επεξεργαστεί με τη δική του ψυχρή λογική.

10. Διατηρήστε την πίστη σας στο Θεό ή σε ότι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει και να σας προστατέψει: Μη σταματήσετε να πιστεύετε ότι αργά ή γρήγορα η βοήθεια που χρειάζεστε θα σας δοθεί εκ των άνω. Αρκεί να μην τη περιμένετε με σταυρωμένα χέρια και να επαναπαύεστε μόνο σ’ αυτήν.