10 βήματα για να… εκπαιδευτείτε στη θετική σκέψη

10 βήματα για να… εκπαιδευτείτε στη θετική σκέψη

Το πιο φυσικό, με τα δεδομένα της πραγματικότητας  που όλοι λίγο πολύ βιώνουμε, είναι να σκεφτόμαστε αρνητικά. Όμως οι αρνητικές σκέψεις έλκουν αρνητική ενέργεια. Αντίθετα οι θετικές, ακόμα και αν δεν ευοδωθούν άμεσα, βελτιώνουν τη ψυχολογία μας. Αν λοιπόν προσπαθήσετε να εκπαιδευτείτε στη θετική σκέψη, το λιγότερο που θα κερδίσετε είναι η καλύτερη ψυχολογία.  Το περισσότερο; Να έλξετε το καλό στη ζωή σας!

Για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται θετικά ακολουθήστε τα παρακάτω 10 βήματα:

1. Ευθυγραμμίζω τον εαυτό μου σύμφωνα με τον κύριο στόχο που έχω θέσει

Το πρώτο βήμα του Life Self Coaching είναι να βεβαιωθώ ότι αυτό-προπονώ τον εαυτό μου προς την κατεύθυνση του στόχου μου. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να έχω θέσει ξεκάθαρα τον στόχο αυτό.

Ο πυρήνας μου είναι ο στόχος μου. Το μυαλό μου και η καρδιά μου περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Για αυτό το λόγο ο στόχος μου πρέπει να είναι κάτι που θέλω εγώ πάρα πολύ και όχι ο σύζυγος μου ή οι γονείς μου ή το παιδί μου ή οι φίλοι μου. Η κινητήρια δύναμη της επιτυχίας του στόχου μου είμαι εγώ. Εγώ βάζω τη σπίθα και μόνο αν τη διατηρήσω θα πετύχω το στόχο μου!

2. Οραματίζομαι το στόχο μου

Αφού καθορίσουμε το στόχο μας το επόμενο βήμα είναι να τον οπτικοποιήσουμε και το πιο σημαντικό να νιώσουμε την επιτυχία πριν ακόμα αυτή έρθει. Αυτό το συναίσθημα, πλούσιο από εικόνες και συναισθήματα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε καθημερινά με ήρεμη φωνή ώστε να μας γίνει μέρος της ρουτίνας μας. Ειδικοί ισχυρίζονται, ότι η καθημερινή προφορική επανάληψη και ο οραματισμός του στόχου μας και μάλιστα επί συνεχείς 21 ημέρες δημιουργεί το νέο πρότυπο στον εγκέφαλό μας που υποσυνείδητα στην πορεία ακολουθούμε, ακριβώς όπως πλένουμε τα δόντια μας το βράδυ και όπως οδηγούμε για να πάμε σπίτι μας.

3. Δίνω εντολές στον εαυτό μου

Στην κυριολεξία εκφράζω ήρεμα και με χαμηλή φωνή αυτό που θέλω να υλοποιήσω. Πολλές φορές – ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι το οποίο με ξεβολεύει ή μου προκαλεί νευρικότητα αυτό που βοηθάει να κάνω είναι να πω στον εαυτό μου με ήρεμη φωνή: «Όλα είναι υπό έλεγχο….πάρε μια βαθιά ανάσα και χαλάρωσε…..σκέψου θετικά»

Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλάω στον εαυτό μου ήρεμα και όχι με αυταρχικό και επικριτικό τρόπο. Μιλήστε του όπως θα σας μιλούσε κάποιος υπνωτιστής με σταθερή και ήρεμη φωνή. Ο τόνος της φωνής είναι καθοριστικός, διότι εάν είναι π.χ. πολύ δυνατός μπορεί να με αποσυντονίσει και να αποτραπεί η ευεργετική επίδραση που ξεκινάω να έχω. Μην φωνάξτε θυμωμένα σε σας εκτός αν αυτό δημιουργεί την επίδραση που θέλετε.

4. Δώστε στον εαυτό σας συμβουλές

Σχεδόν πάντα οι περισσότεροι από μας είμαστε πολύ καλοί στο να δίνουμε συμβουλές σε άλλους αλλά όχι στον εαυτό μας. Γιατί δεν προσπαθούμε να φανταστούμε ότι ο εαυτός μας είναι ο καλύτερός μας φίλος και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα δίναμε συμβουλές σε ένα φίλο μας που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και για μας;

5. Ενθαρρύνω τον εαυτό μου

Η φράση που κάνει τη διαφορά σε στόχους που θέλουμε να υλοποιήσουμε είναι η φράση: «Μπορώ να τα καταφέρω». Αυτή η φράση μας δίνει κίνητρο να μείνουμε πιστοί στο στόχο μας και να ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθησή μας, η οποία δρα σαν τη βενζίνη σε ένα όχημα που προκαλεί την κίνηση. Χωρίς την πίστη στον εαυτό μας η επιτυχία του στόχου μας είναι αμφίβολη αν όχι ανέφικτη.

6. Γιατί;

Η βασικότερη ερώτηση στην πορεία υλοποίησης του στόχου μου είναι «Γιατί;» θέλω να τον επιτύχω. Τι σημαίνει για μένα; Τι θα αλλάξει στη ζωή μου; (Εάν δεν έχει ήδη αλλάξει;) Ο λόγος που σας ωθεί στην υλοποίηση ενός στόχου αποτελεί το κίνητρο να επιμείνετε, τουλάχιστον για όσο διάστημα σημαίνει κάτι για σας. Θυμηθείτε τις δυνάμεις σας. Επίσης, θυμηθείτε γιατί τον θέλετε πραγματικά. Οι καλοί λόγοι θα σας παρακινήσουν και θα ενισχύσουν τον προσδιορισμό του στόχου σας.

7. Θετική πεποίθηση

Η αγάπη είναι μια πολύ «θετική τοποθέτηση» και αλλάζει τον τρόπο που νιώθω αντιμετωπίζοντας τον περίγυρο μου. Από το να έχω μία επιφανειακή θετική αντίδραση, επιλέγω να βλέπω με συμπάθεια τους ανθρώπους και να νιώθω βαθειά ευγνωμοσύνη και κατανόηση για αυτούς. Και το μυστικό είναι ότι δεν το κάνω για αυτούς…το κάνω για μένα γιατί αυτό με βοηθά να νιώθω πλήρης και σίγουρη ότι ανάλογα με την ενέργεια που εξωτερικεύω, αυτή ακριβώς η ενέργεια θα έρθει ξανά σε μένα πίσω.

8. Δοκιμάστε τον αντι-αρνητισμό

Ο αρνητισμός σκοτώνει τη δημιουργικότητα και το πεδίο επίτευξης των στόχων που έχουμε θέσει στη ζωή μας. Ο αρνητισμός επιτίθεται και βρίσκει πάντα τα μειονεκτήματα σε οποιεσδήποτε σκέψεις περνούν από το μυαλό μας.

9. Επινοήστε φράσεις επιτυχίας

Δημιουργώ προτάσεις σύντομες και πάντα σε θετικό τόνο ώστε να «επιβάλλω» στη σκέψη μου τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να εξαλείψω την αρνητική πλευρά αυτών.

10. Επαναλάβετε τις θετικές σας πεποιθήσεις

Έρευνες και πειράματα έχουν δείξει ότι η αισιόδοξη στάση ζωής απέναντι ακόμη και στις πιο δυσχερείς καταστάσεις βοηθάει την ομαλή εξέλιξή τους. ¶νθρωποι που κατάφεραν να επιζήσουν από ατυχήματα ήταν άνθρωποι, οι οποίοι δεν σταμάτησαν όχι μόνο να ελπίζουν – αλλά να πιστεύουν σθεναρά, ότι αυτό που ζουν είναι κάτι παροδικό και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουν να επιζήσουν.

Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου!

ΠΗΓΗ: www.psyhealth.gr