Τι να κάνετε για να «αποφύγετε» τις εποχικές ιώσεις
Το πρώτο που πρέπει να φροντίσετε είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όσο πιο ισχυρό είναι τόσο καλύτερα θα σας προστατέψει από τις ιώσεις και στη χειρότερη περίπτωση που δεν τις αποφύγετε, θα σας βοηθήσει να τις ξεπεράσετε γρήγορα και χωρίς βαριά συμπτωματολογία.
Για να το θωρακίσετε και να το ενισχύσετε φροντίστε να τρώτε υγιεινές και φρεσκομαγειρεμένες τροφές και πολλά φρούτα, ιδιαίτερα πορτοκάλια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, να γυμνάζεστε τακτικά, να κοιμάστε αρκετά, να μην στρεσάρεστε και να μην κάνετε αρνητικές σκέψεις.
Παράλληλα πάρτε μερικά πρακτικά μέτρα:
1. Είναι πολύ σημαντικό να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα δωμάτια, ακόμα και το χειμώνα πρέπει να μένουν ανοιχτές οι μπαλκονόπορτες για τουλάχιστον ένα τέταρτο!
2. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά πολλά άτομα.
3. Τηρείστε με… συνέπεια τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σχολαστικότητα και έχετε πάντα μαζί σας αντιμικροβιακά υγρά μαντηλάκια .
4. Αποφύγετε την άμεση επαφή με άτομα που νοσούν. Αν αυτό δεν γίνεται, επειδή για παράδειγμα εργάζεστε στο ίδιο γραφείο μαζί τους, φροντίστε να τους κρατάτε σε απόσταση ασφαλείας- 2 μέτρα τουλάχιστον-, μην πιάνετε αντικείμενα που έχουν αγγίξει εκείνοι -τηλέφωνα, ντοσιέ, μπουκάλια, κ.λπ.-, απαιτείστε να υπάρχει ένα τουλάχιστον παράθυρο ανοιχτό ώστε να αερίζετε ο χώρος, και αν είστε ιδιαίτερα επιρρεπής στις ιώσεις, φοράτε μάσκα. Μην μπαίνετε για κάνενα λόγο στο ίδιο αυτοκίνητο ή ασανσέρ με άτομα που νοσούν.
5. Αποφύγετε την παραμονή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χώρους μαζικής εστίασης που δεν αερίζονται. Είναι σημαντικό σε μετρό και λεωφορεία να υπάρχουν παράθυρα ανοιχτά!
Μαρία Κόλλια