Πώς να βοηθήσετε το παιδί με τα μαθήματά του

Πώς να βοηθήσετε το παιδί με τα μαθήματά του

Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκαθαρίσετε με απλό και ήπιο τρόπο στο παιδί σας ότι, όπως εσείς οι μεγάλοι έχετε κάποιες υποχρεώσεις σε καθημερινή βάση, έτσι και αυτό, έχει την υποχρέωση για καθημερινή μελέτη. Δώστε του να καταλάβει ότι αυτή η υποχρέωση είναι κυρίως απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Ότι για το δικό του καλό πρέπει να διαβάζει και όχι γιατί εσείς το θέλετε ή το απαιτείτε. Δώστε του να καταλάβει ότι όπως οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά όταν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, τότε μόνο ανταμείβονται με αυτά που επιθυμούν.

Απ’ εκεί και πέρα θα πρέπει να αναζητήσετε πρακτικούς τρόπους που θα διευκολύνουν το παιδί στη μελέτη του, κι εσάς να έχετε το κεφάλι σας πιο ήσυχο.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του Wake Forest University των Η.Π.Α., Drew Edwards, προτείνει 8 τρόπους που θα σας «λύσουν» τα χέρια:

1. Αγοράστε ένα μικρό τετράδιο που θα δώσετε στο παιδί σας προκειμένου να σημειώνει τις εργασίες που έχει να κάνει για την επόμενη ημέρα. «Είναι σημαντικό να αποκτήσει τη συνήθεια να γράφει σε αυτό το σημειωματάριο τις εργασίες που αναθέτει η δασκάλα και να το φέρνει στο σπίτι» σημειώνει ο Drew Edwards. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να είναι συνεπές καθώς δεν θα ξεχνάει τι έχει να μελετήσει.

2. Βρείτε το σημείο του σπιτιού που βολεύει περισσότερο το παιδί σας να διαβάζει τα μαθήματά του. Στο δωμάτιο του, υπάρχει βέβαια το γραφείο του, όμως αν εκεί το παιδί σας αντιδρά, δοκιμάστε να μελετήσετε μαζί του στο τραπέζι της κουζίνας, ή σε κάποιον άλλο χώρο μέχρι να εντοπίσετε τον πιο κατάλληλο.

3. Αναζητήστε την κατάλληλη ώρα για τη μελέτη του παιδιού. Επιλέξτε μια ώρα, μετά το σχολείο για παράδειγμα ή μετά τη δουλειά σας, και δοκιμάστε τη για 2 εβδομάδες. Αν δεν έχει αποτέλεσμα, αλλάξτε τη. Σημασία έχει να εντοπίσετε ποια ώρα της ημέρας έχει μεγαλύτερη διάθεση για μελέτη το παιδί σας. Αν για παράδειγμα εσείς επιμένετε να διαβάζει την ώρα που οι φίλοι του παίζουν, ή την ώρα που θέλει να δει ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση, τότε θα δυσκολέψετε και τη δική του και τη δική σας ζωή.

4. Διερευνήστε αν το παιδί προτιμά να κάνει τα μαθήματά του με συγκεκριμένη σειρά, όπως να αρχίζει από τα πιο δύσκολα. Μπορείτε να το συμβουλέψετε να ξεκινάει το διάβασμά του με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνηθίζει, αλλά αφήστε σ’ εκείνο την τελική απόφαση.

5. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αφήστε το παιδί να εστιάσει σε ένα μάθημα κάθε φορά και βάλτε στην άκρη τα άλλα βιβλία και το υπόλοιπο υλικό. «Αν βλέπει μπροστά του μια στοίβα βιβλία, μπορεί να αγχωθεί ή να δυσκολευτεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα που μελετάει εκείνη τη στιγμή», εξηγεί ο ψυχολόγος.

6. Το ότι το βοηθάτε στα μαθήματά του, δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε «πάνω» από το κεφάλι του καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης του. Βοηθήστε το στην αρχή, προτείνοντάς του τρόπους για να μελετήσει το κάθε μάθημα και προσφέρετέ του τη στήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεται.

7. Μην χάνετε την υπομονή σας και μην γκρινιάζετε διαρκώς για τα μαθήματα. Το παιδί θα αντιδράσει αρνητικά απέναντι στο θυμό σας και το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από το επιθυμητό. Και φυσικά, μην υποπέσετε στο σφάλμα να κάνετε εσείς τα μαθήματά του προκειμένου να μην πάει αδιάβαστο την επόμενη ημέρα στο σχολείο.

8. «Προπαντός, μην αφήσετε τα μαθήματα να χαλάσουν τη σχέση με το παιδί σας» αναφέρει ο Edwards. Το σχολείο είναι σημαντικό αλλά η σχέση που έχετε αναπτύξει με το παιδί σας, πιο σημαντική.

Μαρία Κόλλια

m.kollia@lampiri.gr


ΠΗΓΗ: www.healthday.com