7 τρόποι για να γίνετε καλύτεροι γονείς

7 τρόποι για να γίνετε καλύτεροι γονείς

Η προσφορά αγάπης είναι το πρώτο και βασικό «μέλημα» του κάθε γονιού προς το παιδί του. Όμως, προκειμένου να μεγαλώσετε το αγγελούδι σας με τις αρχές και τις αξίες της οικογένειάς σας, χρειάζεται πρώτα εσείς ως μητέρα, σε συνεργασία πάντα με τον πατέρα του, να αποτελέσετε το καλό παράδειγμα γι αυτό και να του εμφυσήσετε όλα εκείνα που θεωρείτε πως πρέπει να έχει ως παρακαταθήκη για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της ζωής του.

Διαβάστε 7 τρόπους με τους οποίους θα καταφέρετε να γίνετε και οι δυο σας καλύτεροι γονείς.

1. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι γνωρίζονται καλά με τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αφιερώνετε και οι δύο σας αρκετό από τον χρόνο σας προκειμένου να ακούτε τι έχει να σας πει και να μάθετε τον χαρακτήρα του. Κοιτάξτε το στα μάτια όταν το παιδί σας μιλάει και αφουγκραστείτε τα συναισθήματά του.

2. Το παιδί δεν ακούει μόνο ό,τι του λέτε αλλά παρατηρεί και τι εφαρμόζετε εσείς από εκείνα που του ζητάτε. Αν για παράδειγμα ζητήσετε στο παιδί σας να μη φωνάζει, ενώ εσείς υψώνετε τον τόνο της φωνής σας συνεχώς, τότε είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρετε να του υποδείξετε την επιθυμητή, καλή συμπεριφορά. Η συμπεριφορά του κάθε γονιού στην πράξη είναι αυτή που δίνει «μαθήματα» στο παιδί.

3. Μην «μπλέκετε» το παιδί σε ζητήματα που αφορούν μόνο τους ενήλικες. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είστε η μητέρα του και όχι η φίλη του για να μοιραστείτε μαζί του οτιδήποτε σας απασχολεί. Είναι σημαντικό το παιδί να ζει την ηλικία του και να μην ανησυχεί για πράγματα και καταστάσεις που χρειάζεται οι «μεγάλοι» να επιλύσουν.

4. Μπορεί το παιδί να έχει δημιουργηθεί από εσάς τους δύο, όμως δεν είναι κλώνος σας! Γι αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να το πιέσετε να κάνει κάτι το οποίο θα θέλατε εσείς να είχατε κάνει. Αφήστε το να ανακαλύψει μόνο του τα γούστα, τις ασχολίες του και να «χειριστεί» τα όνειρά και τα σχέδιά του.

5. Αποδεχτείτε το παιδί σας γι αυτό που είναι και εκφράστε του την αγάπη σας. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι είναι αποδεκτό και θα μπορέσει να αναπτύξει με υγιή τρόπο την προσωπικότητά του. Μόνο όταν τείνει να «ξεφύγει» από τα όρια που του έχετε θέσει, πρέπει να το επαναφέρετε στην «τάξη».

6. Φροντίστε την σωματική και ψυχική σας υγεία. Εσείς αποτελείτε το «θεμέλιο» πάνω στο οποίο το παιδί μαθαίνει τις αξίες της ζωής. Αν σας βλέπει ότι νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και μεριμνείτε επιμελώς τα θέματα της υγείας σας, του δίνετε το «καλό παράδειγμα» προκειμένου να συγκροτήσει μια ισορροπημένη προσωπικότητα και να υιοθετήσει συνήθειες που ωφελούν την υγεία του οργανισμού του.

7. Το παιδί χρειάζεται πρόγραμμα, όρια και φροντίδα καθώς αυτά τα τρία στοιχεία του παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται για να ζει καλά μέσα στην οικογένεια αλλά και για να μπορέσει αργότερα να σταθεί μόνο του στα πόδια του, όταν έρθει η στιγμή να κάνει τα δικά του βήματα μακριά από εσάς.

Μαρία Κόλλια

ΠΗΓΗ: www.clickalifecoach.com