Πώς να διατηρήσετε το μαύρισμα σας

Πώς να διατηρήσετε το μαύρισμα σας

Με μερικές απλές φροντίδες ομορφιάς, λίγη βοήθεια από το… πιάτο σας και μια βουτιά στην κοντινή παραλία μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετά για να διατηρήσουν το μαύρισμά σας μέχρι να πιάσουν οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Γιατί φεύγει το μαύρισμα;

Η μελανίνη που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο – και μας έχει δώσει το μπρούτζινο χρώμα – αρχίζει να οξειδώνεται, το χρώμα της ξεθωριάζει και παίρνει μια ανοιχτόχρωμη κίτρινη απόχρωση. Παράλληλα, τα σκουρόχρωμα κύτταρα της επιδερμίδας κλείνουν τον κύκλο τους και αποβάλλονται, ενώ τα νέα που παράγονται έχουν το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας μας.

Το μυστικό της επιτυχίας

Το βασικό «μυστικό» για τη διατήρηση του μαυρίσματος είναι η βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την επιτυχία του στόχου σας. Είτε έχετε μαυρίσει πολύ ή απλά έχετε πάρει λίγο χρώμα, η απόχρωση της επιδερμίδας σας είναι πιο έντονη και όμορφη εάν είναι ενυδατωμένη. Σ’ αυτή την περίπτωση, η αποβολή των νεκρών κυττάρων και η γέννηση νέων είναι ομαλή και δεν παρουσιάζεται το αντιαισθητικό φαινόμενο του ξεφλουδίσματος.

Επομένως, όσο πιο σωστή αντηλιακή προστασία εφαρμόσατε στη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο καλύτερα ενυδατώνατε την επιδερμίδα σας μετά τον ήλιο, τόσο πιο εύκολο είναι να διατηρήσετε το όμορφο μπρούτζινο χρώμα σας. Γιατί η επιδερμίδα που δεν «κάηκε» από τον ήλιο έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη σκουρόχρωμη απόχρωσή της για μεγαλύτερο διάστημα από την ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα.

Βοήθεια από το πιάτο σας

Ορισμένες ουσίες, ευνοούν τη διέγερση της μελανίνης στον οργανισμό. Αυτές περιέχονται σε συγκεκριμένες τροφές, αλλά μπορείτε να τις βρείτε και σε διατροφικά συμπληρώματα. Εκτός από την βοήθεια που σας προσφέρουν για να διατηρήσετε το μαύρισμα σας, προσφέρουν και πλούσια ενυδάτωση στην επιδερμίδα και ενισχύουν την ελαστικότητα της.

Οι τροφές αυτές έχουν όλες δύο κοινά χαρακτηριστικά: το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα αλλά και την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Β και C. Αυτές είναι το καρότο, τα βερίκοκα, τα μούσμουλα, το πεπόνι, οι γιαρμάδες, η κολοκύθα, τα κολοκυθάκια, οι κίτρινες πιπεριές κ.λπ.

Τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή καθώς και όλα σχεδόν τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολα κ.λπ.) ενδείκνυνται επίσης λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν και η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

§ Πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης C είναι και τα καρπούζια, οι ντομάτες και το μαρούλι.

Καθοριστική πάντως για τη διέγερση του μηχανισμού έκκρισης μελανίνης είναι η βιατμίνη Α, ενώ οι υπόλοιπες, σε συνδυασμό με τα ιχνοστοιχεία, θεωρούνται τα καλύτερα «καλλυντικά» για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της υγείας της επιδερμίδας.

Πρόγραμμα ομορφιάς

Ένα απλό πρόγραμμα ομορφιάς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μαύρισμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρώτη σας φροντίδα λοιπόν, μόλις επιστρέψετε είναι να απαλλάξετε την επιδερμίδα σας από τα νεκρά κύτταρα με ένα ελαφρύ πίλινγκ, έτσι ώστε κάθε καλλυντικό που θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια να απορροφάται όσο το δυνατόν καλύτερα. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε το πίλινγκ μια φορά κάθε δέκα ημέρες.

Για το μπάνιο σας αυτή την εποχή προτιμήστε να χρησιμοποιείτε καθαριστικά λάδια αντί για σαπούνι ή αφρόλουτρο και πολύ μαλακό σφουγγάρι. Υπάρχουν επίσης ειδικά αφρόλουτρα για μετά τον ήλιο, εμπλουτισμένα με καροτίνη και βιταμίνη Ε.

Αμέσως μετά το μπάνιο απλώστε με ελαφρό μασάζ σε όλο σας το σώμα ενυδατική κρέμα, γαλάκτωμα, τζελ και κυρίως λάδι. Έτσι θα ενισχύσετε την ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφύγετε το ξεφλούδισμα.

Τα ίδια, σε γενικές γραμμές, ισχύουν και για την επιδερμίδα του προσώπου σας. Ελαφρύ πίλινγκ αμέσως μετά τις διακοπές και στη συνέχεια καθημερινός καθαρισμός και φροντίδα με ενυδατικές μάσκες και κρέμες, ή τζελ.

Τέλος, αν για οποιοδήποτε λόγο το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί υπάρχουν και τα self tan καλλυντικά που μαυρίζουν την επιδερμίδα χωρίς να χρειάζεται η έκθεση στον ήλιο.

Σοφία Δεδεμάδη