Αντιηλιακή Προστασία Το Α Και Το Ω Για Την Υγεία Του Δέρματος!

Αντιηλιακή Προστασία Το Α Και Το Ω Για Την Υγεία Του Δέρματος!

Η απόκτηση ενός όμορφου, ηλιοκαμένου δέρματος τα τελευταία χρόνια αποτελεί στόχο, κυρίως των γυναικών, ο οποίος επηρεάζεται από τις επιταγές της μόδας χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά η υγεία του δέρματος.

Η κύρια ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά.

Επίσης, συμβάλλει θετικά στον ψυχισμό, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας.

Ταυτόχρονα , όμως οι υπερβολές και η έκθεση χωρίς προστασία οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες, όπως δερματοπάθειες, φωτογήρανση ή ακόμη και καρκινογένεση. Γι’ αυτό τον λόγο η χρήση αντηλιακού προϊόντος είναι απαραίτητη όλον το χρόνο ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (ultraviolet radiation) υποδιαιρείται σε 2 κατηγορίες που βλάπτουν το δέρμα.

UVA: Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλη τη διάρκεια του χρόνου και διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα κι από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Λειτουργούν ύπουλα γιατί διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση που εκδηλώνεται με πανάδες, ρυτίδες και μείωση της ελαστικότητας (Α από το aging, γήρανση). Δημιουργούν βλάβες στο κυτταρικό DNA και ευθύνονται για τις συσσωρευτικές βλάβες που υφίσταται το δέρμα μας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

UVB: Οι ακτίνες UVB λόγω της μεγαλύτερης ενέργειας που εκπέμπουν, προκαλούν κοκκινίλες, ηλιακά εγκαύματα το καλοκαίρι (B από το Burn, έγκαυμα), βλάβες στο DNA των κυττάρων και συνδέονται άμεσα με την καρκινογένεση. Αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι. Είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεσημεριανές ώρες (11:00 – 16:00).

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τα αντιηλιακά προϊόντα κατατάσσονται ανάλογα με τον δείκτη προστασίας τους. Ο SPF (Sun Protection Factor) αντιστοιχεί με το επίπεδο προστασίας του δέρματος κάτω από τον ήλιο. Ο δείκτης SPF αντιστοιχεί με το πολλαπλάσιο του χρόνου που μπορεί να παραμείνει ένα δέρμα κάτω από τον ήλιο χωρίς να υποστεί βλάβες (σε σχέση με την έκθεση του στον ήλιο χωρίς αντηλιακό). Η επιλογή του δείκτη εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος, τη γεωγραφική περιοχή, τις κλιματολογικές συνθήκες και την διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟΥ

Θα πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα στο δέρμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ιδιαίτερα μετά το κολύμπι, τις αθλητικές δραστηριότητες, τον ιδρώτα ή το σκούπισμα με πετσέτα. Δεν ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό σε περιοχές όπως είναι τα αυτιά, ο αυχένας, το εσωτερικό του μπράτσου, ο κορμός, τα δάχτυλα των ποδιών κοκ.

Για ένα όμορφο και υγιές δέρμα χρησιμοποιούμε πάντα SPF…