Φτιάξτε το δικό σας μποστάνι στο μπαλκόνι!
Η οικιακή καλλιέργεια μυρωδικών και λαχανικών έχει να σας προσφέρει δύο σημαντικά οφέλη: αυτονομία και οικονομία. Όποτε χρειάζεστε κάποιο λαχανικό ή μυρωδικό για τη μαγειρική σας, θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το μπαλκόνι του σπιτιού σας και ακόμα, θα απαλλαγείτε από το κόστος των οπωροκηπευτικών στον ήδη πολύ επιβαρυμένο προϋπολογισμό του νοικοκυριού σας.
Διαβάστε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μποστάνι ακολουθώντας 4 απλά βήματα.
Βήμα 1ο – Επιλέξτε τον κατάλληλο χώρο
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε κηπευτικά (ντομάτα, μελιτζάνα, μαρούλι, κρεμμύδι) και αρωματικά, προτιμήστε να δημιουργήσετε το μποστάνι σας στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι εκείνο που εκτίθεται για τουλάχιστον 6 ώρες στον ήλιο. Βολβούς όπως κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια και αρωματικά όπως δυόσμος και μέντα, επιλέξτε να τα φυτέψετε σε σκιερή θέση (δηλαδή με λιγότερες από 4 ώρες ηλιοφάνεια) όπως σε αίθριο ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες ή σε μπαλκόνι που βρίσκεται κάτω από πλατύφυλλα δένδρα.
Τα μυρωδικά μπορούν να αναπτυχθούν και στο εσωτερικό του σπιτιού αρκεί να βρίσκονται κοντά σε παράθυρο ή σε μπαλκόνι για να τα «βλέπει» ο ήλιος. Μερικά από αυτά μάλιστα, λειτουργούν και ως… σήτα, όπως ο μαϊντανός και ο βασιλικός που φημίζονται ότι διώχνουν τα ζωύφια.
Βήμα 2ο – Διαλέξτε γλάστρες και δοχεία
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές γλάστρες ή να αγοράσετε καινούριες -οι τιμές ξεκινούν από 1 ευρώ για τις πλαστικές- προκειμένου να φιλοξενήσετε τα φυτά σας. Μια πιο εναλλακτική και οικονομική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε διάφορα δοχεία – αρκεί να χωρούν στο μπαλκόνι σας – όπως τενεκέδες από λάδι ή φέτα, πλαστικοί σωλήνες ακόμα και ξύλινα κουτιά. Οτιδήποτε και να επιλέξετε, θα πρέπει πριν φυτέψετε να εξετάσετε αν στο κάτω μέρος τους έχουν τρύπες, ώστε τα φυτά να αποστραγγίζονται σωστά και να απομακρύνεται το περιττό νερό. Αν δεν έχουν, με ένα τρυπάνι δημιουργείτε μερικές τρύπες. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα χαλί από χαλίκια μέσα σε κάθε γλάστρα προτού ρίξετε το χώμα.
Βήμα 3ο – Προτιμήστε σπόρους ή φυτά εποχής
Οι επιλογές των φυτών είναι προσωπικές αν και υπάρχουν και κάποια κριτήρια ευδοκίμησης ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο φύτευσης. Τον Μάρτιο και νωρίς τον Απρίλιο μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκι, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, πατάτες, κολοκύθια, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες και πράσα. Οι σπόροι των φυτών αυτών διατίθενται σε φυτώρια, καταστήματα με είδη σπιτιού και κήπου καθώς και στα σούπερ μάρκετ και το κόστος ανά φακελάκι ξεκινά από τα 0,70 ευρώ – ο σπόρος της πατάτας στοιχίζει 1,8 ευρώ.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα των φυτών σας. Προτού ξεκινήσετε το πότισμα, δοκιμάζετε πρώτα την υγρασία του χώματος βυθίζοντας το δάχτυλό σας σε κάθε γλάστρα. Αν το χώμα είναι ακόμη υγρό, δεν ποτίζετε το φυτό σας.
Βήμα 4ο – Φυτέψτε λουλούδια για «δόλωμα»
Για την επιτυχία της οικιακής καλλιέργειας σημαντικό ρόλο παίζει να υπάρχουν χρώματα και αρώματα στο μποστάνι σας ώστε να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εντόμων τα οποία συμβάλλουν στην επικονίαση. Γι αυτό, κρατείστε δυο – τρεις γλάστρες κενές ώστε να φυτέψετε μερικά λουλούδια της εποχής, όπως χρυσάνθεμα, φούξιες, λαντάνες, πελαργόνια, ντάλιες και γλαδιόλες.
Ενας ειδικός γεωπόνος μπορεί να σας κατατοπίσει για το χώμα που χρειάζονται τα λουλούδια ώστε να αναπτυχθούν σωστά και τα σκευάσματα που ίσως χρειαστεί να προμηθευτείτε για ορισμένα από τα οπωροκηπευτικά και αρωματικά φυτά σας.
Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr