Τι να κάνεις αν κάποιος σε τρολάρει

Τι να κάνεις αν κάποιος σε τρολάρει

Σήμερα που το τρολάρισμα είναι πολύ της μόδας,00 σε αντίθεση με την ευγένεια, τον καλό λόγο και τη διακριτικότητα που θεωρούνται ξεπερασμένα, εμείς που δεν συνηθίζουμε να “καρφώνουμε”, να ειρωνευόμαστε, να κάνουμε αστειάκια εις βάρος των άλλων ή να τους προσβάλλουμε, κάπως πρέπει να αμυνθούμε όταν ένας τρολ μας βάζει στο στόχαστρό του. 

Μερικά παραδείγματα

  1. Η πεθερά σας ή μια «άσπονδη» φίλη σας, σας δίνει ένα μπλουζάκι που αγόρασε, το οποίο είναι τρία μεγέθη μεγαλύτερο από το δικό σας, λέγοντας: «Εμένα μου πέφτει τελικά μεγάλο, και σκέφτηκα ότι ίσως σε σένα να πηγαίνει καλύτερα, γιατί έχεις μεγαλύτερο στήθος από μένα». Εσείς φουρκισμένη, επειδή αντιλαμβάνεστε ότι εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι είστε χοντρή, θέλετε να της δώσετε μια πληρωμένη απάντηση. Τότε κι εκείνη θα σας ανταπαντήσει και ποιος ξέρει πού θα καταλήξετε. Αν όμως το παίξετε «χαζή», ότι δηλαδή δεν καταλάβατε πού το πηγαίνει, και πείτε:«Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω να δω αν μου κάνει», θα έχετε πετύχει δυο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον να αποφύγετε τον πόλεμο προσβολών και δεύτερον να μην της δώσετε την ικανοποίηση ότι σας πείραξε το σχόλιο της.
  2. Κάποιος φίλος, φίλη, ή συνάδελφός σας, με τον οποίο είχατε έρθει σε μία σύγκρουση και σας το φυλάει, έρχεται και σας δίνει ένα άρθρο για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Αντιλαμβάνεστε ότι έμμεσα αυτό που θέλει να κάνει είναι να σας πληγώσει υπενθυμίζοντας σας ότι είστε μιας κάποιας ηλικίας και όχι μια νέα γυναίκα. Το πιθανότερο είναι να πειραχτείτε. Αν το δείξετε τότε του έχετε δώσει  την ικανοποίηση που αποζητούσε. Αντίθετα αν το πάρετε λέγοντας «τι καλός φίλος/η που είσαι, και πόσο με συγκινεί το ενδιαφέρον σου για μένα», τότε τον «αδειάζετε». Γιατί βεβαίως αντιλαμβάνεται ότι αυτό που εννοείτε είναι ότι εκείνος κάθε άλλο παρά καλός φίλος/η είναι, αφού συνεχίζει να σας κρατάει κακία και επιδιώκει να σας πληγώσει.
  3. Είστε ξανθιά και εύπορη και στη παρέα σας, κάθε φορά που εκφράζετε μια άποψη, κάποιος συνεχώς κάνει αστειάκια εις βάρος σας, του τύπου «τι είπε τώρα η ξανθιά», ή σας «καρφώνει» λέγοντας «είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορείς να μιλάς για τα προβλήματα των φτωχών». Εννοείται ότι έχετε ενοχληθεί, και πιθανότατα μέχρι στιγμής να έχετε κάνει την αδιάφορη, μήπως και ο ανόητος αυτός άνθρωπος, βλέποντας ότι δεν «τσιμπάτε», αποθαρρυνθεί και σταματήσει. Δοκιμάστε τώρα και αυτό: Τραβήξτε την προσοχή των υπολοίπων της παρέας στην άσχημη συμπεριφορά αυτού του προσώπου. Πείτε :«Τι ωραία και με πόσο τακτ μιλάει αυτός ο άνθρωπος», ή «κοιτάξτε τι καταπληκτικό χιούμορ έχει». Όσο πιο άβολα τον κάνετε να νιώσει, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να «μαζευτεί».

Συμπέρασμα

Για να εξουδετερώσετε αυτούς που σας τρολάρουν χρησιμοποιήστε σε πρώτη φάση την ευγένεια, όσο αγενείς και αν είναι αυτοί-το πιθανότερο είναι ότι θα ντραπούν για τη συμπεριφορά τους. Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιείστε την αδιαφορία. Αν τίποτα από αυτά δεν τους κόψει τη φόρα ήρθε η στιγμή να τους εκθέσετε.  Γιατί μου λες συνέχεια πράγματα που ξέρεις ότι με ενοχλούν, ή με στενοχωρούν; Γιατί προσπαθείς να με υποβιβάσεις κάνοντας αυτού του είδους τα σχόλια; Τι πρόβλημα έχεις μαζί μου; Δεν έχεις τα κότσια να μου το πεις στα «ίσα»; Αυτές οι ερωτήσεις , που σίγουρα δεν τις περίμενουν, θα τους προκαλέσουν αμηχανία και θα μαζευτούν. Αν μάλιστα το κάνετε μπροστά και σε άλλους, τότε η αμηχανία τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Βεβαίως κι εσείς θα νιώσετε αμήχανα, αλλά αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι την επόμενη φορά δεν θα τολμήσουν να σας τρολάρουν.

Να θυμάστε

Είναι λάθος να πιστεύετε πώς η ευγένειά σας θα πάει χαμένη όταν έχετε να κάνετε με έναν αγενή και κακοπροαίρετο άνθρωπο.  Ακόμα και αν δεν ανταποκριθεί άμεσα  αλλάζοντας τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο, είναι βέβαιο ότι μέσα του θα νιώσει ντροπή για τον δικό του άσχημο τρόπο.