6 σάλτσες που θα λατρέψουν… τα μακαρόνια σας!
ΣΑΛΤΣΑ ΩΜΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
700 γραμμ. Τομάτες
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένο
1-2 πιπερίτσες τσίλι
12 φρέσκα φιλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ξεφλουδίστε τις τομάτες με το γνωστό τρόπο. Τις χαράζετε, τις βυθίζετε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 2 λεπτά και έπειτα τις μεταφέρετε σε κρύο νερό.
2. Αφού τις ξεφλουδίσετε τις κόβετε σε κοντές λωρίδες και πετάτε τα σποράκια.
3. Βάζετε τις λωρίδες σε ένα μπολ, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι, το λειωμένο σκόρδο, της πιπερίτσες, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από τα μακαρόνια και τα αφήνεται να σταθούν τουλάχιστον 3 ώρες, για να απελευθερώσουν χυμούς και αρώματα.
4. Τις πιπερίτσες θα τις αφαιρέσετε από το μπολ πριν βάλετε τα μακαρόνια.
Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα σουρώνεται και τα ρίχνετε στο μπολ με τις τομάτες τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα σερβίρετε αμέσως.
1η ΣΑΛΤΣΑ PESTO
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
50 γραμμ. Φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο
110ml λάδι
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
50 γραμμ. Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάλτε το κουκουνάρι στο φούρνο, για 10 λεπτά στους 150ο C.
2. Βάλτε στο μπλέντερ σας τον βασιλικό, το σκόρδο, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ζεσταμένο κουκουνάρι και αλέστε τα στη μεγάλη ταχύτητα.
3. Αδειάστε τη σος σε ένα μπολ, ρίξτε την παρμεζάνα και ανακατέψτε.
2η ΣΑΛΤΣΑ PESTO
25 γραμμ. Κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
25 γραμμ. Ψίχα καρυδιού
1 σκελίδα σκόρδου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας λάδι
4 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάλτε το κουκουνάρι στο φούρνο, για 10 λεπτά στους 150ο C.
2. Βάλτε στο μπλέντερ σας τον μαϊντανό, το σκόρδο, τα καρύδια, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το ζεσταμένο κουκουνάρι και αλέστε τα στη μεγάλη ταχύτητα.
3. Αδειάστε τη σος σε ένα μπολ, ρίξτε την παρμεζάνα και ανακατέψτε.
ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ
900 γραμμ. Τομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
3 φύλλα δάφνη
? κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Φρσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε, μέχρι να γίνει διάφανο.
2. Προσθέτουμε τις τομάτες αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει, τη δάφνη, τη κανέλλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και μια γενναία δόση φρεσκοτριμμένου πιπεριού.
3. Βράζετε τη σάλτσα ξεσκέπαστη σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Το μυστικό μου: Επειδή είμαι «λιχούδα», μισοβράζω τα μακαρόνια, τα σουρώνω και τα ρίχνω να τελειώσουν το βράσιμο τους μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, ώστε να ρουφήξουν μέχρι μέσα αυτή τη καταπληκτική γεύση.
ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ
50 γραμμ. Βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
4 φυλλαράκια φασκόμηλο (προαιρετικά)
200 γραμμ. Καπνιστό σολομό κομμένο σε λωρίδες
½ κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας ουίσκι
200 γραμμ. Κρέμα γάλακτος μαγειρικής
Αλάτι
Πιπέρι καγιέν.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Ρίχνετε το σκόρδο και το φασκόμηλο. Τσιγαρίζετε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρώμα και μετά το αφαιρείτε από το τηγάνι. Αφαιρείτε και το φασκόμηλο.
2. Ρίχνετε μέσα στο καυτό αρωματισμένο βούτυρο τον σολομό. Τον σοτάρετε για λίγα λεπτά και ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού. Συνεχίζετε λίγο ακόμα να ανακατεύετε και ρίχνετε το ουίσκι. Περιμένετε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος.
3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ανακατεύετε που και που, μέχρι να δέσει η κρέμα και να φτάσει στο σωστό σημείο χωρίς να κοχλάσει.
4. Ρίχνετε το πιπέρι καγιέν με μέτρο, γιατί είναι πολύ καυτερό και αλάτι, αν νομίζετε ότι χρειάζεται.
5. Ρίξτε μέσα στο τηγάνι την έτοιμη βρασμένη και σουρωμένη πάστα σας, ανακατέψτε για να αγκαλιαστεί με τη σος και σερβίρετε τα αμέσως.
Το μυστικό μου: Να κρατάτε πάντα ένα φλιτζάνι του τσαγιού από το νερό που έχουν βράσει τα μακαρόνια, σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε ζουμί στο τηγάνι όταν ρίξετε τα μακαρόνια και σας φανεί ότι τα θέλετε πιο ζουμερά.
ΣΑΛΤΣΑ ΖΑΜΠΟΝ ΡΑΓΟΥ
225 γραμμ. Ζαμπόν κομμένο σε τετραγωνάκια
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρώτο ψιλοκομμένο
Σέλερι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 γαρύφαλλα
110ml λευκό κρασί
1 ½ κουταλιά της σούπας τομάτα πελτέ
2 κύβους της αρεσκείας σας (κοτόπουλο, ή βοδινό, ή λαχανικών)
Αλάτι αν χρειαστεί
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζετε το ζαμπόν.
2. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρώτο, σέλερι, σκόρδο και τα τσιγαρίζετε κι αυτά. Στη συνέχεια τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το μαϊντανό, τα γαρύφαλλα, τον πελτέ, τους κύβους, το αλάτι αν νομίζετε ότι χρειάζεται, το πιπέρι και λίγο νερό.
3. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν για 30 λεπτά ανακατεύοντας που και που.
Η σος, πρέπει να είναι πηχτή, αλλά αν νομίζετε ότι χρειάζεται νεράκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μαλακώσουν τα λαχανικά μη διστάσετε να προσθέσετε.
Τα γαρύφαλλα θα τα αφαιρέσετε από τη σος όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρετε.
Ανθή Λαμπίρη