Το Μενού των Χριστουγέννων
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ
16 μεγάλες γαρίδες
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας κοφτή στραγγισμένη κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κοφτή μουστάρδα σκόνη
55ml μηλόξυδο
Χυμό από 2 λάιμ, ή λεμόνια
1 κουταλάκι του γλυκού Worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού Tabasco
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Φουντίτσες μαϊντανού
½ λάιμ, ή λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φετούλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αφαιρούμε το κεφάλι και το κέλυφος από τις γαρίδες και αφήνουμε μόνο την ουρίτσα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι την χαράζουμε κατά μήκος στο επάνω μέρος, από το κεφάλι μέχρι την βάση της ουράς και αφαιρούμε ένα μαύρο πράγμα…σαν σχοινάκι.
2. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τάπερ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το ψιλοκομμένο λάιμ, την κάπαρη και το κρεμμύδι.
3. Χτυπάμε σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, το λάδι με την μουστάρδα, το ξύδι, τον χυμό του λάιμ, την Worcestershire sauce, το Tabasco, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Περιχύνουμε τις γαρίδες και σφραγίζουμε το τάπερ.
4. Το βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. ( Όσο το τάπερ είναι μέσα στο ψυγείο, μη το ξεχάσετε! Ανακινήστε το δυνατά, αναποδογυρίστε το, πρέπει να ανακατεύονται οι γαρίδες κατά διαστήματα).
5. Σερβίρουμε τις γαρίδες γαρνιρισμένες με φουντίτσες μαϊντανού, φετούλες λάιμ, περιχυμένες με την μαρινάδα τους και αρκετές φετούλες ψωμιού για να βουτήξουμε στο συγκλονιστικό ζουμάκι τους!
ΜΙΛΦΕΙΓ ΣΟΛΟΜΟΥ
Από το θέμα «Καπνιστός σολομός για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι»
800γραμμ. φέτες καπνιστού σολομού
500γραμμ. Τυρί Philadelphia
? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Άνηθο και κάπαρη για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καλύπτουμε με μεμβράνη όλο το εσωτερικό μιας φόρμας για ψωμί , 10Χ20 εκατοστών, με βάθος 8 εκατοστών. Την μεμβράνη θα την αφήσουμε να εξέχει τουλάχιστον 6 εκατοστά έξω από την φόρμα, για να μπορέσουμε αργότερα να σκεπάσουμε τον σολομό.
2. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον σολομό.
3. Καλύπτουμε τον πάτο, τα τοιχώματα και έξω από τα τοιχώματα της φόρμας, με μια λεπτή στρώση σολομού. Απλώνουμε στο κάτω μέρος του σολομού, στον πάτο της φόρμας με μια σπάτουλα, ένα μέρος του μείγματος του τυριού και καλύπτουμε από πάνω, μόνον την επιφάνεια του τυριού, με μια δεύτερη λεπτή στρώση σολομού.
4. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε με τυρί. Διπλώνουμε επάνω του τον σολομό, που είχαμε αφήσει να εξέχει και τον καλύπτουμε με την μεμβράνη, που είχαμε αφήσει να κρέμεται.
5. Πατάμε ελαφριά με την παλάμη μας όλη την επιφάνεια, για να καθίσει καλά όλη η κατασκευή μας, μέσα στην φόρμα.
6. Βάζουμε την φόρμα με τον σολομό, για όλη την νύχτα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να τον σερβίρουμε.
7. Ξεσκεπάζουμε τον σολομό και αναποδογυρίζουμε την φόρμα στην πιατέλα μας. Σιγά-σιγά αφαιρούμε την μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μιλφέιγ σολομού, σε φέτες. Το στολίζουμε με κάπαρη και άνηθο και το συνοδεύουμε, με κριτσανιστή μπαγκέτα.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΚΙΜΑ
Από το θέμα «3 ιδέες, για να γεμίσουμε την γαλοπούλα μας»
1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου
2 κουταλιές μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Αλατάκι και πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα
500γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φακελάκι κουκουνάρι
Αλατάκι και πιπέρι
½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
5 κουταλιές της σούπας σταφίδες ανάμεικτες, μαύρες και ξανθές
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα κάστανα ψητά, ή συσκευασμένα
10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στα τέσσερα
1 κουταλιά της σούπας φουσκωτή τοματοπολτό
½ μήλο
Βελόνα και χοντρή κλωστή, ή 3-4 ξυλάκια για σουβλάκια κομμένα σε 5-6 εκατοστά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κάστανα, τα χαράζουμε σταυρωτά και τα βάζουμε κάτω από το γκριλ να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τον φλοιό τους και τα ψιλοκόβουμε.
2. Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια με τον κιμά και τον καβουρντίζουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα νερά του και να πάρει σκούρο χρώμα.
3. Τον πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπέρι και τον περιχύνουμε με το κρασάκι. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, τις σταφίδες, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
4. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώνει, μέχρι να ετοιμάσουμε την γαλοπούλα.
5. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 165ο C. Βάζουμε στο ταψί του φούρνου μας 2 εκατοστά περίπου νεράκι και από πάνω την σχάρα.
6. Αφαιρούμε από την κοιλίτσα της γαλοπούλας το σακουλάκι με τα συκωτάκια (αν υπάρχουν), βγάζουμε από το δέρμα της τα ξεχασμένα πουπουλάκια και την καψαλίζουμε, εάν έχει τριχούλες.
7. Την πλένουμε πολύ καλά, την στραγγίζουμε και την ταμπονάρουμε, με χαρτί κουζίνας.
8. Την αλείφουμε ολόκληρη, μέσα και έξω με βούτυρο και την αλατοπιπερώνουμε.
9. Γεμίζουμε την κοιλίτσα της με την γέμιση, σφραγίζουμε την γέμιση με το ½ μήλο, με την φλούδα προς τα έξω και την ράβουμε, ή την σφραγίζουμε με τα ξυλάκια για τα σουβλάκια.
10. Δένουμε με σπάγκο τις φτερούγες της πάνω στο σώμα της και τα ποδαράκια της μαζί, για να παραμείνουν κλειστά όσο θα ψήνεται.
11. Την ακουμπάμε στην σχάρα που έχουμε πάνω από το ταψί και την σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα.
12. Την ψήνουμε για 4-5 ώρες. ( Ο χρόνος εξαρτάται από το βάρος της γαλοπούλας. Θα υπολογίσουμε κιλό και ώρα). Την τελευταία ώρα την ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε τον διακόπτη του φούρνου μας στον αέρα, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει, περιχύνοντας την συχνά, με το ζουμί της.
13. Την ξεφουρνίζουμε και την μεταφέρουμε στην πιατέλα μας, που την έχουμε στολίσει από πριν. Ακόμα έχουμε φτιάξει, ένα ωραίο ζευγάρι παπουτσάκια-φουντίτσες από αλουμινόχαρτο για τα ποδαράκια της και της τα φοράμε.
14. Αφαιρούμε από την γαλοπούλα τα σπαγκάκια και τα ξυλαράκια και την σερβίρουμε ολόκληρη στο τραπέζι.
15. Την κόβουμε σε μερίδες με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και μιας πιρούνας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά γέμιση από την κοιλίτσα της και την σερβίρουμε στα πιάτα των καλεσμένων μας, δίπλα στις φέτες της γαλοπούλας.
Για τα παπουτσάκια-φουντίτσες,
1. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, 30Χ25 εκατοστά.
2. Το διπλώνουμε στα δύο, με την θαμπή του πλευρά προς τα έξω, χωρίς να πιέζουμε την τσάκιση. Τώρα έχουμε ένα κομμάτι διπλωμένο 12,5Χ30.
3. Από την πλευρά της τσάκισης, το κόβουμε με ψαλίδι ανά 2 εκατοστά, με βάθος 7 εκατοστά. (Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ακρίβεια). Όταν τελειώσουμε, βρίσκουμε το μεσαίο ψαλίδισμα και συνεχίζουμε το κόψιμο μέχρι κάτω, για να μοιράσουμε στα 2 το αλουμινόχαρτο.
4. Ανοίγουμε σιγά-σιγά και με προσοχή το πρώτο κομμάτι (Το ψαλίδι κολλάει τα 2 φύλλα, γι’ αυτό θέλει αργό άνοιγμα), το τεντώνουμε και ισιώνουμε την τσάκιση.
5. Το ξαναδιπλώνουμε χαλαρά, από την γυαλιστερή πλευρά αυτή φορά προς έξω.
6. Περνάμε το χέρι μας ανάμεσα και φουντώνουμε τα…κρόσσια, να γίνουν κάπως οβαλ και κλείνουμε διπλώνοντας την απέναντι πλευρά, κάνοντας ένα ρεβέρ 1 εκατοστού περίπου, 2-3 φορές.
7. Ακουμπάμε την άκρη του αλουμινόχαρτου στο ποδαράκι της γαλοπούλας με το ρεβέρ προς το μπούτι και το φουντωμένο προς τα έξω και το τυλίγουμε γύρω-γύρω. 8. Πιέζουμε καλά-καλά το ρεβέρ και…Έτοιμο το ένα παπουτσάκι-φουντίτσα! Πάμε για το δεύτερο.
ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ ΚΑΡΩΤΑ
1 κιλό καρότα
50γραμμ. βούτυρο
300ml χυμό πορτοκαλιού
Αλατάκι και πιπεράκι
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι και τους προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, αλατάκι, πιπεράκι, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα περιχύνουμε με τον χυμό του πορτοκαλιού.
2. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
3. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε ζεστά.
ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
500γραμμ. κάστανα βρασμένα (προαιρετικά)
50γραμμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας φουσκωτή ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Αλατάκι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράζουμε τα κάστανα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε.
2. Καθαρίζουμε τα λαχανάκια, αφαιρώντας το σκληρό κοτσανάκι και τα εξωτερικά φύλλα.
3. Τα χαράζουμε σταυρωτά στην βάση τους, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
4. Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει, ρίχνουμε τα λαχανάκια και τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με τα κάστανα. Προσθέτουμε τα λαχανάκια, αλατάκι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε απαλά και τα σερβίρουμε ζεστά.
ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
25-30 μικρές πατατούλες
150γραμμ. βούτυρο λειωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Αλατάκι και πιπεράκι
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200ο C και βουτυρώνουμε το πυρέξ μας.
2. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατατούλες. Τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής και τις κόβουμε σε φετούλες, χωρίς να φτάνουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω και μας χωρίσουν.
3. Ακουμπάμε τις πατατούλες στο πυρέξ με την άκοπη πλευρά προς τα κάτω.
4. Αναμιγνύουμε το λειωμένο βούτυρο με το αλατάκι, το πιπεράκι, την μουστάρδα, την πάπρικα και περιχύνουμε τις πατατούλες.
5. Τις φουρνίζουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
6. Τις σερβίρουμε ζεστές.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Από το θέμα «Το μενού της πρώτης Κυριακής του Φθινοπώρου»
Γλυκόξινο ελαφρώς, αλλά με πολύ φίνα γεύση. Καμία σχέση με τα γλυκόξινα που ξέρουμε.
1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη κομμένη σε μερίδες
Λάδι για τσιγάρισμα
15 αποξηραμένα βερίκοκα
300ml λευκό ξηρό κρασί
200ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
250ml ζωμό βοδινό (από κύβο)
250ml ζωμό κότας (από κύβο)
Για τη μαρινάδα,
375ml κόκκινο κρασί
250ml λάδι
4 μικρές ντομάτες κομμένες στη μέση
6 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
1 καρώτο κομμένο σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου, εάν δεν έχετε, παραλείψτε το. Μην το αντικαταστήσετε με σκόνη κύμινο.
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου. Και αυτό αν δεν το έχετε, δεν πειράζει.
Μερικές φουντίτσες φρέσκο θυμάρι, ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
1 φύλλο δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάλτε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ρίξτε λίγα-λίγα τα κομμάτια του χοιρινού να ροδοκοκκινίσουν. Αυτό θα διαρκέσει 10-15 λεπτά.
2. Βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μια λεκάνη, ανακατέψτε τα και βάλτε μέσα τα τηγανισμένα κομμάτια του χοιρινού. Ανακατέψτε τα, σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 24 ώρες.
3. Βάλτε τα βερίκοκα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το λευκό κρασί, το χυμό του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη, να βράσουν για 2-3 λεπτά και αφήστε τα όλη τη νύχτα μέσα στο ζουμί, εκτός ψυγείου, να ενυδατωθούν.
4. Την επομένη, ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βγάλτε τα κομμάτια του χοιρινού από τη μαρινάδα και ακουμπήστε τα σε μια γάστρα. (Εάν δεν έχετε, σφραγίστε το ταψί σας με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο).
5. Βάλτε τη μαρινάδα σε μια κατσαρόλα και βράστε τη για 15 λεπτά περίπου. Θα κάνει αφρό. Αφαιρέστε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Μόλις την ξαφρίσετε και είναι καθαρή, προσθέστε τους δυο ζωμούς, αλατάκι και πιπέρι. Βράστε την για 2-3 λεπτά ακόμα και περιχύστε το κρέας. Το κρέας πρέπει να είναι σκεπασμένο με την μαρινάδα, εάν δεν είναι, προσθέστε λίγο ζεστό νερό, για να καλυφτεί.
4. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και φουρνίστε το για 2 ώρες.
5. Όταν περάσουν οι 2 ώρες, βγάλτε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα από το ζουμί και ακουμπήστε το σε μια πιατέλα.
6. Σουρώστε το ζουμί, σε μια κατσαρόλα και βράστε το μόνο του, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να χυλώσει.
7. Βάλτε το κρέας μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, σουρώστε τα βερίκοκα και προσθέστε τα στο φαγητό. Δοκιμάστε το ζουμάκι μήπως θέλει να προσθέσετε λίγο αλατάκι ακόμα και βράστε τα όλα μαζί για 2-3 λεπτά και κλείστε την εστία.
8. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το φαγητό, το ξαναζεσταίνετε και τοποθετείτε το κρέας σε μια σειρά σε πιατέλα, δεξιά και αριστερά από το κρέας, στολίζετε τα βερίκοκα και το περιχύνετε με τη σαλτσούλα.
Σημ: Αυτή η συνταγή εκτός από την συγκλονιστική της γεύση, είναι μια πολύ καλή λύση για εσάς που εργάζεστε και ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Για παράδειγμα, εάν το θέλετε για την Κυριακή, μπορείτε να το τηγανίσετε και το μαρινάρετε την Παρασκευή το βράδυ, να το ψήσετε το Σάββατο κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο και να το ζεστάνετε την Κυριακή για να το σερβίρετε. Μην φοβηθείτε ότι θα έχει τη γεύση του ξαναζεσταμένου φαγητού, γιατί όσο μένει μέσα στο ζουμί του, τόσο πιο ωραίο γίνεται.
ΡΥΖΙ “ΕΚΠΛΗΞΗ” ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ CRANBERRIES
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
3 φλιτζάνια του τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι
2 φλιτζάνια φιδέ
4 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας από 2 κύβους κότας
2 φλιτζάνια του τσαγιού σαμπάνια, ή κάποιο αφρώδες κρασί
1 κουταλάκι αλάτι
? φλιτζάνι του τσαγιού ξηρά cranberries
½ φλιτζάνι του τσαγιού ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
Τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι με τον φιδέ. Τα καβουρντίζουμε για 7 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και να γίνεται διάφανο και ο φιδές να ροδοκοκκινίσει.
2. Όσο καβουρντίζουμε, βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 4 φλιτζάνια νερό με 2 κύβους και την σαμπάνια να πάρουν μια βράση. Ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κύβοι και σιγά-σιγά περιχύνουμε το καβουρντισμένο ρύζι με τον φιδέ.
3. Προσθέτουμε το αλατάκι, το πιπέρι, τα cranberries, τα φιστίκια και τα ανακατεύουμε.
4. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο (Οι διαβαθμίσεις της δικής μου της κουζίνας, φτάνουν στο 10 και βράζω το ρύζι στο 2) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει το ρύζι σπυρωτό.
5. Βάζουμε στην μεγάλη φόρμα μας για κέικ μπόλικη παρμεζάνα στον πάτο, γεμίζουμε την φόρμα με το ρύζι και το πατάμε ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού, για να καθίσει καλά μέσα στην φόρμα Ακουμπάμε την μεγάλη στρογγυλή πιατέλα μας πάνω στην φόρμα και αναποδογυρίζουμε φόρμα και πιατέλα μαζί για να το ξεφορμάρουμε. Το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα και στολίζουμε γύρω-γύρω την πιατέλα με διάσπαρτα σποράκια ροδιού, ή cranberries και το σερβίρουμε αμέσως.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΔΙ
Από το θέμα «Κυριακάτικο χοιρινό στο φούρνο»
1 μαρούλι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Σποράκια από 1 ρόδι
50γραμμ. κουκουνάρι
Ντρέσινγκ,
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κρεμμύδι τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού έτοιμη μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας στη σαλατιέρα μας.
2. Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα βαζάκι με καπάκι, περιχύνουμε την σαλάτα, την ανακατεύουμε και την σερβίρουμε.
BOUCHE DE NOEL (ΚΟΡΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)
Από το θέμα «3 Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά»
475ml κρέμα γάλακτος
60γραμμ. Ζάχαρη άχνη
45γραμμ. κακάο
Βανίλια
6 κρόκους
100γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική
30γραμμ. Κακάο
Βανίλια
Λίγο αλατάκι
6 ασπράδια
50γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C και καλύπτουμε με λαδόκολλα, ένα ρηχό ταψάκι 25Χ38 εκατοστά.
2. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, ½ φλιτζάνι κακάο, την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει σαντιγί που να απλώνεται και να στέκεται. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με ½ φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζάνι κακάο, βανίλια, αλάτι και τα αναμιγνύουμε.
4. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ? φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε να την χτυπάμε, μέχρι να δέσει, να γυαλίσει και να στέκεται.
5. Αναμιγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα την μαρέγκα με το μείγμα των κρόκων και τα αδειάζουμε στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα και το φουρνίζουμε για 12-15 λεπτά.
6. Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο της κουζίνας μας και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Ξεφουρνίζουμε το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
7. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και το τυλίγουμε ξεκινώντας από την μικρή του πλευρά, σε ρολό. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέσα στην πετσέτα να κρυώσει, για 30 λεπτά.
8. Το ξετυλίγουμε με προσοχή, του απλώνουμε την κρέμα και το ξανατυλίγουμε. Το ακουμπάμε στην πιατέλα μας και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
9. Με μια πιρούνα, φτιάχνουμε το ανάγλυφο για να φαίνεται σαν κορμός, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, για να φαίνεται χιονισμένο και το στολίζουμε Χριστουγεννιάτικα.
ΣΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΦΕ
Από το θέμα «Μια γλυκιά Χειμωνιάτικη Κυριακή»
Για τα σου,
? φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Λίγο αλατάκι
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
6 αβγά
Για την κρέμα πικραμύγδαλου,
? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
? κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
6 κρόκους
Βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού υγρό άρωμα πικραμύγδαλου (Εάν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Amaretto)
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης, φουσκωμένη σε 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό
Για το γκλάσο σοκολάτας,
250ml κρέμα γάλακτος
250γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου μας.
2. Βάζουμε το βούτυρο με το νερό και το αλάτι σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν. Όταν βράσουν, ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και το ανακατεύουμε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
3. Αποσύρουμε το κατσταρολάκι από την φωτιά και αδειάζουμε την ζύμη στον κάδο του μίξερ. Την χτυπάμε με τον γάντζο για 5-7 λεπτά περίπου να κρυώσει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά.
4. Βάζουμε την ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με την φαρδιά μυτούλα και κάνουμε πάνω στην λαδόκολλα, μικρά βουναλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού, σε απόσταση το ένα από το άλλο.
5. Τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα.
6. Τα ξεφουρνίζουμε, τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα, να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κόβουμε οριζοντίως στο επάνω μέρος, για να δημιουργήσουμε τα καπάκια τους. Αφαιρούμε από μέσα με προσοχή τις ίνες της ζύμης και τα αφήνουμε να περιμένουν.
7. Όσο ψήνουμε τα σου, ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το ½ γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
8. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη, το αλατάκι και το αλεύρι, μέχρι να ασπρίσουν. Τους ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο κρύο γάλα και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για 2 λεπτά.
9. Αδειάζουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα, που να στέκεται στο κουτάλι.
10. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα την βανίλια και το πικραμύγδαλο και την ανακατεύουμε δυνατά. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται επάνω της και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
11. Όταν κρυώσει η κρέμα, βάζουμε την 1 κουταλιά κρύο νερό σε ένα φλιτζανάκι, ρίχνουμε την ζελατίνη και την αφήνουμε να μουσκέψει για 5 λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μιξεράκι χειρός, μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί, προσθέτουμε την ζελατίνη και συνεχίζουμε να την χτυπάμε, για 1 λεπτό ακόμα.
12. Αφαιρούμε την μεμβράνη από την κρέμα και την χτυπάμε για 1-2 λεπτά με το μιξεράκι. Προσθέτουμε την σαντιγί και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλη οδοντωτή μυτούλα, γεμίζουμε τα σου και τα κλείνουμε με το καπάκι τους.
13. Ετοιμάζουμε το γκλάσο της σοκολάτας. Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια σε ένα μπολ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί, χωρίς να προλάβει να κοχλάσει.
14. Μόλις ζεσταθεί η κρέμα, περιχύνουμε την σοκολάτα, περιμένουμε 2 λεπτά και την ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει και να γίνει λεία.
15. Τοποθετούμε το πρώτο σου, στο κέντρο, μιας μεγάλης στρογγυλής πιατέλας και βάζουμε δίπλα του σε κύκλο, 4-5 σου, συνεχίζουμε με τον επόμενο και τον μεθεπόμενο κύκλο, μέχρι να τελειώσουμε την πρώτη στρώση στην πιατέλα. Τα περιχύνουμε με λίγη ζεστή σοκολάτα. Προχωράμε στην δεύτερη στρώση σου, η οποία θα ξεκινάει πιο μέσα από την προηγούμενη και συνεχίζουμε, με την ίδια διαδικασία. Ανεβαίνοντας, θα καταλήξει να έχει η πυραμίδα μας, ένα και μοναδικό σου, στην κορυφή. Μη φοβόσαστε ότι θα…τουμπάρουν, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους, όταν κρυώσει η ζεστή σοκολάτα.
Ανθή Λαμπίρη