Μύδια για απαιτητικούς
Υλικά:
900 γραμμ. Φρέσκα μύδια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
15 γραμμ. Βούτυρο
75ml ξηρό λευκό κρασί
75ml νερό
125 γραμμ. Κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο ραπανάκι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
1.Τρίβετε καλά τα μύδια και βγάζετε όλα τα μαύρα φύκια, πετάτε όποιο είναι ανοιχτό.
2.Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, το βούτυρο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζετε.
3.Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα μύδια και το νερό.
4.Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Κατά διαστήματα κουνάτε το τηγάνι για να αναποδογυρίζουν τα μύδια μέσα.
5.Στη συνέχεια, ανοίγετε το τηγάνι και μεταφέρετε τα μύδια χωρίς το ζουμί σε ένα μπολ.
Προσοχή! Όποιο μύδι έχει παραμείνει κλειστό, το πετάμε.
6.Αφαιρούμε το επάνω κέλυφος του μυδιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7.Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται, όχι τόσο ώστε να μας γίνει σαντιγί και προσθέτουμε σ’ αυτό το σημείο το τριμμένο ραπανάκι, το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και το ζουμί που μας έχει μείνει στο τηγάνι. Παρεμπιπτόντως, αυτή η σος που φτιάξατε λέγεται Horseradish.
8.Βάζετε τη Horseradish σε ένα μπολ, ή σε ένα όστρακο για καλύτερη εικόνα, αν έχετε στο σπίτι και τη τοποθετείτε στο κέντρο της πιατέλας που θα σερβίρετε. Βάζετε τα μύδια γύρω-γύρω από τη σος για να τα βουτάτε όταν θα τα φάτε.
Tips: Σας προτείνω για καλύτερη εικόνα, να έχετε στρώσει με χοντρό αλάτι τη πιατέλα που θα τοποθετήσετε τα μύδια.
Ανθή Λαμπίρη