Πώς να βάψετε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο

Πώς να βάψετε τα αυγά σας με φυσικό τρόπο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αποφεύγουν τις αμφιβόλου ποιότητας βαφές για τα πασχαλινά αυγά τα οποία θα συνοδεύσουν τα εδέσματα στο πασχαλινό τραπέζι. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που επιθυμούν να γίνουν πιο δημιουργικοί, δοκιμάζοντας εναλλακτικές λύσεις για το παραδοσιακό βάψιμο των πασχαλινών αυγών.

Για οποιονδήποτε λόγο και αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας φέτος με φυσικό τρόπο, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τις «συνταγές» που ακολουθούν και να τις εφαρμόσετε βήμα προς βήμα για σίγουρη επιτυχία.

Κόκκινα αυγά

Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για να δώσετε κόκκινη απόχρωση στα αυγά σας είναι να τα βάψετε με ριζάρι. Προμηθευτείτε ένα φακελάκι ριζάρι από κάποιο κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά -στοιχίζει 3 ευρώ ανά 100 γραμμάρια και αρκεί για 30 με 40 αυγά- και ρίξτε αρκετή ποσότητα μέσα σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό. Αφήστε το για 6 με 7 ώρες και ύστερα βράστε το για 20 λεπτά. Τοποθετήστε τα ήδη βρασμένα αυγά σας μέσα στο κόκκινο καφέ μείγμα, αφού πρώτα το έχετε σουρώσει, και την επόμενη ημέρα θα έχουν πάρει μια άκρως πασχαλινή και φυσική βαθυκόκκινη απόχρωση.

Κίτρινα αυγά

Το κίτρινο χρώμα στα αυγά μπορείτε να το πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε χαμομήλι ή κάρυ. Βράστε σε ένα σκεύος νερό στο οποίο έχετε ρίξει δύο μεγάλες κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι ή κάρυ. Στη συνέχεια στραγγίξτε το και όταν κρυώσει, βάλτε μέσα στο κιτρινωπό μείγμα τα αυγά σας για να βράσουν, προσθέτοντας δύο κουταλιές ξίδι. Ύστερα τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε αλουμινόχαρτο μέχρι να στεγνώσουν από όλες τις πλευρές τους.

Μπλε αυγά

Μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας μπλε χρησιμοποιώντας κόκκινο λάχανο. Κόψτε σε μικρά κομμάτια ένα κόκκινο λάχανο και βράστε το σε μία κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα. Ύστερα σουρώνετε το νερό και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά πρέπει να τοποθετήσετε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και να τα βράσετε στο σκουρόχρωμο μείγμα που έχει δημιουργηθεί, μαζί με δύο κουταλιές ξίδι. Όταν βράσουν χρειάζεται να τα αφήσετε μέσα στο ζουμί για άλλες 8 ώρες.

Πράσινα αυγά

Για πράσινη απόχρωση στα αυγά σας θα χρειαστείτε σπανάκι ή μαϊντανό. Βράστε ένα κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό και στον ζωμό που θα μείνει ρίχνετε τα αυγά μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Δυναμώνετε τη φωτιά ώστε να βράσουν τα αυγά και τα αφήνετε μέσα στο σκεύος μέχρι το χρώμα τους να δείχνει ικανοποιητικό.

Πληροφορίες από www.nez.gr, vromopapo.blogspot.gr, www.ftiaxno.gr και aneraida.blogspot.gr