Ανησυχείτε για όλα; Μην ανησυχείτε… υπάρχει λύση!

Ανησυχείτε για όλα; Μην ανησυχείτε… υπάρχει λύση!

Το συναίσθημα του φόβου, άρρηκτα δεμένο με την ανθρώπινη φύση, κωδικοποιημένο στο DNA μας, βρίσκεται εκεί για να μας προστατεύει από τους κινδύνους. Όταν όμως η ανησυχία μας γίνεται συνεχής, τότε ο φόβος μας είναι μονίμως ενεργοποιημένος, μάς απορροφά όλη την ενέργεια, ανεβάζει το επίπεδο του άγχους και δυσκολεύει την καθημερινότητα μας.

Ένας φαύλος κύκλος έχει ξεκινήσει και η μόνη λύση να γλιτώσουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια η ανησυχία είναι το πραγματικό μας πρόβλημα και ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να επανακτήσουμε τον έλεγχο του μυαλού και των συναισθημάτων μας.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΑΣ.

Ή αλλιώς, μάθετε να ελέγχετε τη σκέψη σας. Είναι δύσκολο να είστε παραγωγικοί όταν η ανησυχία σάς κατακλύζει. Σίγουρα έχετε δοκιμάσει πολλά, όπως, να την εκλογικεύσετε , να αποσπάσετε το μυαλό σας, να σκέφτεστε θετικά. Αλλά νιώθετε πως τίποτα δε λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση. Δοκιμάστε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα «αναβολής της ανησυχίας». Επιλέξτε μία ώρα τις ημέρας και φέρτε στο μυαλό σας όλες αυτές τις ανησυχίες που σας δημιουργούν φόβο και άγχος. Καταγράψτε τις . Την επόμενη ημέρα κάντε το ίδιο , την ίδια ώρα. Και συνεχίστε ώσπου να νιώσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι ελέγχετε τις σκέψεις σας . Εσείς οι ίδιοι επιτρέπετε στις ανησυχίες αυτές να τρυπώσουν στο μυαλό σας και να βγουν στο προσκήνιο.

2. ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΑΣ.

Ή αλλιώς, δώστε τους τη βαρύτητα που τους αναλογούν! Είναι προφανές ότι κάποια θέματα που μας γεμίζουν ανησυχία έχουν λύση και άλλα δεν έχουν. Για παράδειγμα: Αν έχετε μία μόνιμη ανησυχία ότι θα αρρωστήσετε βαριά στο κοντινό μέλλον, αυτό πιθανότατα δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταπιεσμένα συναισθήματα. Δουλέψτε λοιπόν πάνω στα σε αυτά, νιώστε τα και προσπαθήστε να τα εκτονώσετε. Όσο για τα απτά, πραγματικά θέματα που δικαιολογημένα σας δημιουργούν ανησυχία, αναζητήστε τις λύσεις και πάνω από όλα δραστηριοποιηθείτε να τις εφαρμόσετε.

3. ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.


Η μικρή ανοχή στην αβεβαιότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος. Δεν μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας από τα χειρότερα με το να σκέφτεστε όλα τα πιθανά σενάρια. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε χρόνο από τα ευχάριστα που ζείτε στο παρόν. Αν θέλετε να πάψετε να ανησυχείτε, αρχίστε να επεξεργάζεστε την ανάγκη σας για ασφάλεια, έλεγχο και σταθερότητα.

4. ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΥΣΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ.

Αν είστε από τα άτομα που ανησυχούν για τα πάντα, τότε, αντιμετωπίζετε τον κόσμο με μεγαλύτερη καχυποψία από ότι χρειάζεται. Ερμηνεύετε τις καταστάσεις αρνητικά και τις γενικεύετε, θεωρείτε ότι δεν αξίζετε κάτι καλύτερο και πιστεύετε ότι στην πρώτη αναποδιά θα λυγίσετε. Το κυριότερο είναι ότι αυτές τις σκέψεις τις αντιμετωπίζετε ως πραγματικές. Για να πάψετε να ανησυχείτε, πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις και τους φόβους, σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν μόνο και όλα τα στραβά σε εσάς! Η ζωή κρατά τις ισορροπίες της.

5. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΙΡΡΕΑΖΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Τα συναισθήματα είναι κολλητικά. Μπορείτε εύκολα να νιώσετε την διάθεση ενός αγνώστου, πόσο μάλλον, ενός δικού μας. Αποφύγετε τα άτομα που σας αγχώνουν ή αφιερώστε τους λιγότερο χρόνο. Υπάρχει κάποιος στην ζωή σας που σας μελαγχολεί ή σας αγχώνει; Οριοθετηθείτε απέναντί του. Μην επιτρέπετε το συναίσθημά του να γίνει δικό σας. Επιλέξτε σε ποιον θα εκμυστηρεύεστε τις ανησυχίες σας. Όπως, άτομα που θα σας βοηθήσουν να δείτε την πιο ρεαλιστική σκοπιά των πραγμάτων.

6. ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Οι ανησυχίες, συνήθως, επικεντρώνονται στο μέλλον. Αναγνωρίστε και παρατηρείστε τις σκέψεις που σας γεμίζουν ανησυχία, την ώρα που συμβαίνει. Μην προσπαθήσετε να τις αγνοήσετε ή να τις ελέγξετε ή να τις κριτικάρετε. Αφήστε τες να φύγουν. Αν πιάσετε το μυαλό σας να φτιάχνει σενάρια, επαναφέρετε το πίσω στο παρόν. Στην αρχή αυτής της άσκησης, το μυαλό θα πηγαίνει συχνά στα γνωστά μονοπάτια. Μην απογοητευτείτε. Συνεχίστε να αναπρογραμματίζετε τον παλιό τρόπο σκέψης, με τον καινούργιο. Επιμονή και υπομονή χρειάζεται και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα!


Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancy christoforou