Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω

Αυτή την εποχή του χρόνου, όπου το φθινόπωρο προσπαθεί να επιβάλλει την παρουσία του, και το καλοκαίρι αρνείται να του παραδώσει τα σκήπτρα,  οι καιρικές αψιμαχίες πυροδοτούν εσωτερικές αναταράξεις, πιο έντονες από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου.

Τα πρωϊνά οι ξεχασμένες στο πάνω ράφι της ντουλάπας ζακετούλες γίνονται ανάρπαστες, και καθώς τις κουμπώνουμε μέχρι πάνω φεύγοντας για τη δουλειά, δίνουμε εντολή στη φωνή της καρδιάς που ζητάει κι άλλο καλοκαίρι, κι άλλο γαλάζιο, κι άλλη ξενοιασιά, να σωπάσει.

Τα μεσημέρια, όταν τα λινά παντελόνια και μπλουζίτσες παρελαύνουν θριαμβευτικά, σε πείσμα των μαμάδων που επιμένουν ότι Οκτώβρης και λινό δεν είναι comme il faut, ανανεώνουμε με ενθουσιασμό τα ραντεβού στις παραλίες.

Και τα βράδια, που οι ζεστές αγκαλιές εκτός από ευχάριστες γίνονται και απαραίτητες, και το «θα κάτσω σπίτι» πιο επιθυμητό, το μυαλό και η ψυχή μάς παρασέρνουν σε μονοπάτια δύσβατα, σε σταυροδρόμια χωρίς σηματοδότηση, όπου το πού να πας και τι ν’ αφήσεις, είναι συχνά απόφαση μιας ζαριάς.

Γιατί το μυαλό και η ψυχή δεν διαθέτουν γκαρνταρόμπα για να διαχειριστούν τις αναταράξεις που προκαλεί η μετάβαση,  ούτε διαδίκτυο να γκουγκλάρουν την άγνοια και τα διλήμματα για να πάρουν απαντήσεις.

Αναμνήσεις, ανεκπλήρωτα όνειρα,  ξεχασμένες υποσχέσεις, μισοτελειωμένα σχέδια,  καινούριες επιθυμίες, ανάγκες και ιδέες, το εφικτό και το ανέφικτο… Όλα μαζί μέσα στις αναταράξεις του καιρού και των καιρών, στριμώχνονται, σπρώχνονται, διεκδικώντας την προτεραιότητα, επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητά…

Όχι, δεν θέλει κανείς μια από τα ίδια!

Αλλά το καινούριο φοβίζει! Έχει ρίσκο, θέλει χρόνο και κόπο! Θέλει βουτιά σε άγνωστα νερά!

Το βόλεμα και η συνήθεια, τόσο καθησυχαστικά και προσιτά, δίνουν μάχη για να σε κερδίσουν, να σε κρατήσουν πίσω… τσιμεντωμένο στην ακινησία,  παραιτημένο από την προσδοκία του διαφορετικού και του καλύτερου!

Όμως αν δεν επιλέξεις μόνος σου την αλλαγή, αργά ή γρήγορα θα σε επιλέξει εκείνη, γιατί το μόνο που δεν αλλάζει σ’ αυτή τη ζωή, είναι το γεγονός ότι όλα αλλάζουν.

Και τότε, αν αφήσεις σ’ εκείνη την επιλογή, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για σένα να τη διαχειριστείς!