Σταματήστε επιτέλους… τη δίαιτα!
Αν ανήκετε κι εσείς σ’ εκείνους που χρόνια τώρα στροβιλίζονται στον φαύλο κύκλο «χάνω κιλά και τα ξαναπαίρνω», είναι καιρός να σταματήσετε!
Γιατί προσπαθώντας- μάταια- να αποκτήσετε τη σιλουέτα των ονείρων σας βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο την σωματική και ψυχική σας υγεία. Όπως έδειξαν πρόσφατες σχετικές με το αδυνάτισμα επιστημονικές έρευνες:
- 2 στους 3 ανθρώπους -γυναίκες ή άνδρες- που αδυνατίζουν κάνοντας δίαιτα, ξαναπαίρνουν, και μάλιστα με το παραπάνω, τα χαμένα τους κιλά μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια!
- Όσο περισσότερες φορές ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα τόσο περισσότερο κινδυνεύει από καρδιαγγειακές και μυοσκελετικές παθήσεις, και όχι μόνο.
- Όσο περισσότερες φορές ένας άνθρωπος κάνει δίαιτα τόσο περισσότερο κινδυνεύει από κατάθλιψη!
ΓΙΑΤΙ; Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Την πρώτη φορά που κάνατε δίαιτα – ακόμα και πολύ αυστηρή – για να χάσετε τα περιττά σας κιλά, το εγχείρημα σας φάνηκε σχετικά εύκολο και το επιτυχές αποτέλεσμά του σας έκανε να νιώσετε νικήτριες!
Όμως, η στενοχώρια και η απογοήτευσή σας, ήταν μεγάλες όταν μετά από ένα χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου διατρεφόσαστε «ελεύθερα», χωρίς τους περιορισμούς μιας δίαιτας, η ζυγαριά σας αποκάλυψε ότι όχι μόνο ξαναπήρατε τα κιλά που χάσατε, αλλά και κάτι παραπάνω.
Ε, δεν πειράζει σκεφθήκατε, αφού τα κατάφερα μια φορά να χάσω κιλά, θα τα καταφέρω και δεύτερη, και μετά θα είμαι πολύ προσεκτική, ώστε να μην τα ξαναπάρω! Αλλά δυστυχώς για σας, τα ξαναπήρατε και μάλιστα πάλι με το παραπάνω!
Και ξανά από την αρχή! Και κάθε φορά το χάσιμο των κιλών γίνεται όλο και πιο δύσκολο! Και το αίσθημα της απογοήτευσης και της ήττας όλο και πιο έντονο, όταν τα χαμένα κιλά επανεμφανίζονται!
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον ότι οι συνεχείς δίαιτες, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των περιττών κιλών, αλλά βλάπτουν σοβαρά τον οργανισμό και τον ψυχισμό μας.
Το γιατί είναι λίγο – πολύ γνωστό: Κάνοντας δίαιτα πέφτει ο μεταβολικός ρυθμός με αποτέλεσμα να καίμε λιγότερες θερμίδες ημερησίως, και αυτός ο χαμηλότερος ρυθμός παραμένει και μετά το τέλος της δίαιτας. Έτσι ακόμα και με μια διατροφή χωρίς υπερβολές, σιγά-σιγά τα χαμένα κιλά επιστρέφουν. Και το χειρότερο; Είναι μόνο κιλά λίπους, ενώ αυτά που χάσαμε ήταν το άθροισμα του λιπώδους και μυϊκού ιστού που αποβλήθηκε από το σώμα μας. Επίσης το λίπος που επιστρέφει στο σώμα μας δεν επικάθεται μόνο εξωτερικά στο σώμα μας -κοιλιά, γλουτούς, κ.λπ.- αλλά και στα εσωτερικά μας όργανα, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Εκτός όμως απ’ όλα τα παραπάνω, το έντονο αίσθημα αποτυχίας που βιώνουμε, σε συνδυασμό με το στρες στο οποίο υποβάλλουμε τον εαυτό μας για να πειθαρχήσει στη δίαιτα, μπλοκάρει ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό μας, καθώς και αλλά οργανικά συστήματα, όπως το γαστρεντερικό.
Και όσο πιο συχνά υποβάλλουμε στον εαυτό μας το ερώτημα «γιατί κάποιοι μπορούν να διατηρούν τη σιλουέτα τους κι εγώ δεν μπορώ;», τόσο τα συναισθήματα ενοχής και αποτυχίας μας κατακλύζουν, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε την κατάθλιψη.
Και πέφτοντας στην παγίδα μιας ακόμα δίαιτας, εκτός που αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει μέσα σε συνθήκες έντονου στρες , του στερούμε και ζωτικής σημασίας για την υγεία του τροφές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, πολύ σοβαρών.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πώς να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο «παχαίνω-αδυνατίζω»; Παθολόγοι και ψυχολόγοι ερευνητές της σχέσης του «αδυνατίζω-παχαίνω» και της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι κατηγορηματικοί:
- Είναι απαραίτητο να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι στα 45 μας χρόνια, ό,τι και αν κάνουμε δεν μπορούμε να ανακτήσουμε τη σιλουέτα των 20 ή 30 χρόνων μας. Μας κάνει κακό να κοιτάμε τις φωτογραφίες των νεανικών μας χρόνων και να θέλουμε να ξαναφέρουμε το σώμα μας στις διαστάσεις του πάλαι ποτέ. Αν μετά από αλλεπάλληλες δίαιτες αδυνατίσματος βρισκόμαστε στο σημείο να πρέπει να ξανακάνουμε δίαιτα, ποιες πιθανότητες έχουμε να μην παχύνουμε ξανά; Καμιά απολύτως!
- Αποδεχόμενοι το σώμα μας με τα παραπανίσια του κιλά, υιοθετούμε για πάντα μια διατροφή που πληροί 3 βασικές προϋποθέσεις: Είναι υγιεινή, ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας και στα γούστα μας, και συμβάλει στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους- εξυπακούεται βέβαια ότι περιορίζουμε στο ελάχιστο όλες τις ανθυγιεινές και συνήθως παχυντικές λιχουδιές όπως τα γλυκά και τα τηγανητά.
- Αυξάνουμε σταδιακά τη σωματική μας δραστηριότητα με περπάτημα, γυμναστική ή άθληση, όμως πάντα με γνώμονα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μας, τις οποίες φροντίζουμε ποτέ να μην τις φτάνουμε στα άκρα, ή και να τις ξεπερνάμε.
Έτσι προστατεύουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, ενώ σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι η βελόνα της ζυγαριάς μας αρχίζει να παίρνει την κατιούσα και ότι τα στενά μας ρούχα δεν μας στενεύουν πια!