Η Γιαπωνέζα που έφτιαξε ψηφιακό παιχνίδι για iPhone… στα 86!

Η Γιαπωνέζα που έφτιαξε ψηφιακό παιχνίδι για iPhone… στα 86!

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

«Τώρα είναι η ώρα να αποκτήσετε τα φτερά σας!» έλεγε πριν από κάποια χρόνια μιλώντας μπροστά σε ένα κοινό που ουσιαστικά «κρεμόταν από τα χείλη» της, η Masako Wakamiya. Η γυναίκα που είναι η ολοζώντανη απόδειξη ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις κάτι, το οποίο οι άλλοι προσπαθούν να σε πείσουν ότι δεν μπορείς λόγω της προχωρημένης ηλικίας σου.

Είτε πρόκειται για μια στροφή 360 μοιρών στην καριέρα σου ή απλά για την απόφαση να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο, να μιλάς μία ξένη γλώσσα ή το να διανύεις την 80ή δεκαετία της ζωής σου και ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχες ιδέα ούτε πώς να ανοίγεις τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, να φτάνεις αργότερα στο σημείο να σε παρουσιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας Apple ως τη μεγαλύτερη σε ηλικία προγραμματίστρια ηλεκτρονικών εφαρμογών στον κόσμο(!).

Η 86χρονη Γιαπωνέζα με το κοφτερό μυαλό και την ακλόνητη θέληση να μην αφήνει τη ζωή να… γλιστράει από τα χέρια της χωρίς να την αξιοποιεί μέχρι την τελευταία της σταγόνα, είναι η δημιουργός του ψηφιακού παιχνιδιού «Hinadan» για κινητά τηλέφωνα iPhone, ειδικά σχεδιασμένο για να ψυχαγωγεί ηλικιωμένους που δεν διστάζουν να εξερευνήσουν έναν κόσμο, ο οποίος μέχρι πριν τους φόβιζε ή ήταν κάτι το μυστηριώδες, άγνωστο και σίγουρα όχι για ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Έρχεται, όμως η ίδια η ζωή -και στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργία της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου που απέκτησε τον πρώτο της ηλεκτρονικό υπολογιστή στα 58- για να ανατρέψει το στερεότυπο ότι τάχα κάποια πράγματα είναι μόνο για τους νεότερους. Η ίδια κλείνει τα αυτιά της σε τέτοιες απόψεις και προτρέπει και άλλους συνομηλίκους της να αντιμετωπίζουν τα χρόνια που περνούν, σαν την ευκαιρία για να ζήσουν ακόμη πιο πλήρεις και χαρούμενες ημέρες, καθώς τίποτα δεν σταματά, ούτε στα 60, ούτε στα 70, ούτε στα 80! Αυτό είναι το μήνυμα που διαδίδει στις ομιλίες που δίνει ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας με πάθος πως «έφτασα τα 86 και αισθάνομαι ότι είμαι πιο έξυπνη από ποτέ άλλοτε! Αυτό που έχετε συσσωρεύσει στο μυαλό μέχρι τα 70 χρόνια σας, τότε είναι η στιγμή που θα ανθίσει όσο δε φαντάζεστε και θα σας δώσει όλα όσα θέλετε και αξίζετε να αποκτήσετε!».

Η ιδέα της για το σχεδιασμό του «Hinadan» βασίστηκε στο ετήσιο γιαπωνέζικο φεστιβάλ «Hinamatsuri», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη ημέρα μάλιστα ονομάζεται και ημέρα κατά την οποία έχουν την τιμητική τους οι παραδοσιακές γιαπωνέζικες κούκλες. Οι ηλικιωμένοι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή από το διαδίκτυο και να αποκτήσουν κατευθείαν πρόσβαση στο συναρπαστικό αυτό παιχνίδι, μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληκτρολόγιο. Σκοπός: να ντύσουν με τις παραδοσιακές φορεσιές τις διακοσμητικές κούκλες που εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη διάταξη και αντιπροσωπεύουν τον αυτοκράτορα, την οικογένειά του και τους καλεσμένους τους και να τις τοποθετήσουν στη σωστή θέση για να πάρουν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση του φεστιβάλ.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι ηλικιωμένοι έχουν βρει στο «Hinadan» μια απασχόληση που τους κάνει να ξεχνιούνται, να αφήνουν έστω και για λίγο στην άκρη τις σκοτούρες και να ακονίζουν το μυαλό με έναν τρόπο που ποτέ δεν φαντάζονταν! Όσο για το πόσοι είναι εκείνοι που κατεβάζουν την εφαρμογή, προκειμένου να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους, η εταιρεία που έχει αναλάβει την προώθησή της… τρίβει τα χέρια της, αφού ο αριθμός αυξάνεται κάθε μέρα… στο πιτς φιτίλι!

«Καθώς μεγαλώνεις, χάνεις πολλά πράγματα» αναφέρει η Masako Wakamiya -που εκτός των άλλων, έμαθε να παίζει πιάνο στα 75 της- και συνεχίζει λέγοντας «χάνεις τον άνδρα σου, τη δουλειά σου, τα μαλλιά σου, την όρασή σου. Κανείς δεν λέει πως τα μειονεκτήματα του να μεγαλώνεις, δεν είναι αρκετά. Αλλά όταν μαθαίνεις κάτι νέο, κάτι που δεν περίμενες ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα μάθαινες να το κάνεις, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα και ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσεις και να μην αφήνεις ποτέ το φόβο και τη θλίψη να σε κάνουν να λυγίζεις».

Ντυμένη με έντονα χρώματα και περιτριγυρισμένη στο σαλόνι της από δύο φορητούς υπολογιστές, ένα ηχείο και ένα ηλεκτρικό πιάνο, η ξεχωριστή αυτή γυναίκα έρχεται να ανατρέψει την εικόνα με την οποία έχει συνδέσει ο κόσμος τις γυναίκες στην Ιαπωνία. Η ίδια δεν συμβιβάζεται, αδιαφορεί για την αντίληψη που θέλει τις ηλικιωμένες γυναίκες να καταθέτουν «τα όπλα» ή αλλιώς να χάνουν την όρεξη για ζωή και να υποτάσσονται στη μοίρα τους, με μοναδική τους έγνοια το πώς θα θεραπευτούν από κάθε λογής ασθένειες που καραδοκούν να εισβάλλουν στο σώμα τους.

«Είμαι τόσο απασχολημένη κάθε μέρα, που πραγματικά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με αρρώστιες!» τονίζει η ίδια σε κάποια από τις συνεντεύξεις της, δίνοντας έτσι την ηχηρή απάντησή της σε κάθε «μη» και «δεν» που κάποιοι «παντογνώστες» θεωρούν ότι τάχα πηγαίνει… σετάκι με το να μεγαλώνεις. Αυτή είναι η ιστορία της Masako Wakamiya…