3 λαχταριστά κέικ για όλες τις ώρες!
Εξωτικό ζουμερό κέικ με καρύδα
Για το κέικ
½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Βανίλια
3 αυγά
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπαίκιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
Για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδα
Εκτέλεση:
1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 175βαθμούς.
2. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα με ελατήριο, ή ένα στρογγυλό ταψάκι.
3. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά. Ρίξτε και τη βανίλια.
4. Ρίξτε το αλεύρι αλληλοδιαδόχως με το γιαούρτι και στη μύτη από 1 κουταλάκι του γλυκού, το αλάτι.
5. Ρίξτε τη μπαίκιν-πάουντερ, ανακατέψτε και αδειάστε το μίγμα στη φόρμα.
6. Φουρνίστε το για 40-45 λεπτά.
7. Ετοιμάστε το γλάσο. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη να αφρατέψει, ρίξτε το γάλα και τη καρύδα. Ανακατέψτε τα γίνουν μια πάστα.
8. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και δυναμώστε και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς.
9. Αλείψτε το κέικ με το γκλάσο της καρύδας και ξαναφουρνίστε το για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Σοκολατένιο κέικ με καρότα
185 γραμμ. Βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας Golden Syrup
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένα καρότα
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού κακάο
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
Για το γλάσο:
125 γραμμ. Κρεμώδες τυρί
60 γραμμ. Βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού καυτό νερό
Εκτέλεση:
1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς.
2. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα 20εκ.
3. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
4. Χτυπήστε τα αυγά με το Golden Syrup και ρίξτε τα στο βούτυρο.
5. Προσθέστε το ξύσμα, το κακάο, το κοσκινισμένο αλεύρι, τη σόδα, τα τριμμένα καρότα, το γάλα και ανακατέψτε τα.
6. Μεταφέρετε το μίγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήστε σε μέτριο φούρνο για 50λεπτά. Όταν το βγάλετε, θα περιμένετε 5 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε στην πιατέλα σας.
7. Στη συνέχεια χτυπήστε το τυρί μαζί με το ξύσμα και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει.
8. Διαδοχικά ρίξτε τη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και το νερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
9. Όταν το κέικ σας είναι πλέον κρύο απλώστε το γκλάσο χωρίς περίτεχνη δουλειά. Είναι ωραίο το γλάσο να είναι ανάγλυφο με μυτούλες. Έτσι… έχει πιο λαχταριστή εικόνα.
Πορτοκαλοσοκολατένιο κέικ στα γρήγορα
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το κέικ
125γραμμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 αυγά
1 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού κακάο
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Για το γλάσο
60γραμμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας κακάο
Εκτέλεση:
1. Ανάψτε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς.
2. Στρώστε μια βαθιά φόρμα 23εκ. με βουτυρωμένη λαδόκολα.
3. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ σας και στην αρχή χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια δυναμώστε το, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και να αλλάξει χρώμα.
4. Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το για 1 ώρα περίπου.
5. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να μείνει 5 λεπτά και αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει.
6. Ετοιμάστε το γλάσο. Χτυπήστε το βούτυρο με το ξύσμα, μέχρι να αφρατέψει. Διαδοχικά ρίξτε τη ζάχαρη και το γάλα.
7. Αφαιρέστε από το μπολ του μίξερ τη μισή ποσότητα του γκλάσου και σε αυτήν που έχει απομείνει, ρίξτε το κακάο.
8. Απλώστε στο κέικ τα δυο γκλάσα και με ένα πιρούνι κάντε το κυματιστό σχεδιάκι.
Ανθή Λαμπίρη