Anna Bulgrari: Η ιστορία της χρυσής κληρονόμου.
24 Μαΐου 2020.
Η είδηση του θανάτου της «χρυσής» κληρονόμου του διάσημου οίκου κοσμημάτων της Ιταλίας, Bvlgari, Άννας Βούλγαρη, σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους γνωστούς της, αλλά και σε όλους τους θαυμαστές των κοσμημάτων του brand και λάτρεις της Ελλάδας.
Η Άννα, γεννημένη στην Ιταλία αλλά μεγαλωμένη σαν Ελληνίδα, αν και φαίνεται να προσπαθούσε να κρατήσει την ζωή της μακριά από τα φλας της δημοσιότητας, κατάφερε να συγκινήσει χιλιάδες –αν όχι περισσότερους- ανθρώπους με την ζωή της. Ταπεινή, απλή, τυχερή και άτυχη ταυτόχρονα, καθώς η ιστορία της απαγωγής της ίδιας και του 17χρονου γιου της το 1983 τη σημάδεψε για πάντα, η Άννα κατάφερε να σταθεί αντάξια του διάσημου παππού της
Σωτήρης Βούλγαρης: Από την Παραμυθιά στην Ρώμη
Μπορεί ο οίκος κοσμημάτων Bvlgari να είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο και οι δημιουργίες του να φοριούνται από τους μεγαλύτερους celebrities της υφηλίου, αλλά λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως η ιστορία του ξεκίνησε από την Ελλάδα.
Παραμυθιά Θεσπρωτίας, άνοιξη του 1857. Γεννιέται ο Σωτήρης Βούλγαρης ένα δυνατό παιδί καθώς όπως λέει η ιστορία, ήταν το μόνο ανάμεσα σε 11 παιδιά που κατάφερε να επιβιώσει στην οικογένεια του.
Εξαιρετικά δραστήριος και έξυπνος, κατάφερε να διατηρήσει την ιστορία της οικογένειας στην αργυροχοΐα και προικισμένος με το ταλέντο του παππού του να την αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό ανοίγοντας μάλιστα στον τόπο καταγωγής του και τον πρώτο «χώρο πώλησης» μία και εκείνα τα χρόνια τα προς το ζην έβγαιναν ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό . Δυστυχώς όμως, σε μία περιφέρεια που Τουρκοκρατείται και κάθε τόσο έρχονταν αντιμέτωποι με την οργή των κατακτητών, ο Σωτήρης μετακομίζει και περνά απέναντι στο νησί της Κέρκυρας όπου και καταφέρνει να ανοίξει επίσημα το πρώτο του μαγαζί στο ισόγειο του σπιτιού του.
Τα χρόνια περνούν και τα σύνορα ανοίγουν για τον δαιμόνιο επιχειρηματία. Στο δρόμο του συναντά τον Κωνσταντίνο Κέμο, επίσης ταλαντούχο αργυροχόο και οι δυο τους κάνουν το μεγάλο άλμα.
Το ημερολόγιο δείχνει 1890 και μετά από προσπάθειες σε διάφορες πόλεις της γειτονικής Ιταλίας ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην οδό via Sistina στην Ρώμη με το όνομα old Curiosity shop, μαγαζί που υπάρχει μέχρι και σήμερα αλλά φυσικά με διαφορετική αισθητική και άποψη…
Λίγα χρόνια αργότερα, οι δύο συνεργάτες θα χωρίσουν και ο Σωτήρης Βούλγαρης, μεταφέρεται στην via dei Condotti φέρνοντας την επανάσταση στο χώρο των κοσμημάτων. Μέχρι το 1897 μετρούσε ήδη τέσσερα καταστήματα στην Ιταλία .
Το 1932 ο ιδρυτής θα φύγει από τη ζωή όμως το όνομα παραμένει ζωντανό και ακμαίο χάρις στη βοήθεια, το ταλέντο και την προκοπή των παιδιών του. Το 1970 πια, ο οίκος αποκτά παγκόσμια φήμη. Με έμπνευσή τους την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, τα κοσμήματα του brand βρέθηκαν στα χέρια, αλλά και στο σώμα, των κορυφαίων celebrities του Hollywood.
Σήμερα, ο οίκος μετρά πάνω από 200 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και η φήμη του, εξακολουθεί δύσκολα να συγκριθεί.
Anna Bulgari-Calissoni, η μεγάλη κυρία του οίκου BYLGARI
Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς που οι λεπτομέρειες για την ζωή της Άννας είναι λίγες. Αυτό, μάλλον, οφείλεται στην ταπεινότητά της και σαφώς, στο γεγονός πως η ίδια επέλεξε να περάσει την ζωή της μακριά από τα φλας της δημοσιότητας. H Άννα, πέθανε στις 22 Μαΐου του 2020, ωστόσο ο θάνατός της ανακοινώθηκε δύο μέρες αργότερα.
Η Άννα απέκτησε τρία παιδιά και παρά το γεγονός πως πολλοί πιστεύουν πως η ζωή της ήταν παραμυθένια –λόγω της περιουσίας της- κάθε άλλο παρά αυτό ήταν. Η απαγωγή της, ήταν κάτι που δεν ξέχασε ποτέ… και όσα χρόνια και αν πέρασαν, φαίνεται πως ποτέ δεν κατάφερε να κλείσει αυτή την πληγή.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις της ίδιας, αρκετά χρόνια μετά, ήταν το 1983, όταν η σκληρή συμμορία από την Σαρδηνία, «φονιάδες» όπως η ίδια τους χαρακτηρίζει στις συνεντεύξεις της, εισέβαλλε στην πολυτελή βίλλα της οικογένειας και αφού ακινητοποίησε τα εννέα μέλη του προσωπικού και το σύζυγο της, Francisco Calissoni, άρπαξαν εκείνη και τον 17χρονο τότε γιο της, Giorgio. Τριανταπέντε ολόκληρες μέρες έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη στα χέρια των αδίστακτων κακοποιών οι οποίοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κόψουν ακόμα και κομμάτι από το αυτί του 17χρονου προκειμένου να πιέσουν για την πληρωμή των λύτρων.
Τελικά, οι απαγωγείς κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων λιρετών περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα λύτρα δόθηκαν μέσα σε 4 σάκους που ο καθένας περιείχε από 1 δις. Λιρέτες. Μητέρα και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι την παραμονή Χριστουγέννων του ίδιου χρόνου και οι δύο σε εξαιρετικά κακή κατάσταση.
Ο γιος της, Giorgio χρειάστηκε σε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης καθώς το αυτί του είχε μολυνθεί σοβαρά ενώ και η ίδια, η οποία ήταν υποχρεωμένη να ζει δεμένη για 35 ημέρες σε άθλιες συνθήκες μέσα στο κρύο χρειάστηκε αρκετές ημέρες νοσηλείας.
Μέχρι και το τέλος της ζωής της, δεν ήθελε καθόλου να αναφέρεται στην περιπέτεια αυτή ενώ ο γιος της, Συμβολαιογράφος στο επάγγελμα και πατέρας δύο παιδιών παραδέχεται ότι ο βρίσκεται στη ζωή μόνο και μόνο γιατί ήταν μαζί με την μητέρα του εκείνες τις ημέρες η οποία τον γέμιζε κουράγιο και ελπίδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σπουδαία αυτή γυναίκα, μιλούσε άψογα ελληνικά και κάθε τόσο επισκέπτονταν τον τόπο καταγωγής του παππού της, επικοινωνούσε με τους τοπικούς άρχοντες και φρόντισε να πραγματοποιήσει το όνειρο της οικογένειας για τη δημιουργία ενός πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού στην γενέτειρα, ο οποίος πήρε τη θέση του παλιού σχολείου, δωρεά επίσης της οικογένειας της.
Η Anna Bulgari – Calissoni, έφυγε αναπάντεχα ένα ανοιξιάτικο πρωινό Παρασκευής του Μαΐου σε μεγάλο νοσοκομείο της Ρώμης. Μέχρι και λίγες ώρες πριν είχε συναντηθεί με τον αγαπημένο της γιο Giorgio ο οποίος την επισκεπτόταν κάθε μέρα ανελλιπώς και τίποτα δεν προμήνυε το προηγούμενο απόγευμα την αναχώρηση της. Η καρδιά της δεν άντεξε τη λύπη της απόλυτης απομόνωσης της λόγω πανδημίας ακόμα και αν ζούσε στα απέραντα τετραγωνικά ενός πολυτελέστατου διαμερίσματος στο κέντρο της αιώνιας πόλης…