Κολοκυθάκια αυγολέμονο χωρίς κιμά

Κολοκυθάκια αυγολέμονο χωρίς κιμά

Ένα φαγητό ελαφρύ, οικονομικό και υπέροχο, που το χαίρεται όλη η οικογένεια!

10 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους (Να είναι όλα στο ίδιο μέγεθος περίπου)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι-πιπέρι

1 κύβο λαχανικών

½ φ.τ. λάδι

Ζεστό νερό

Για το αβγολέμονο

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.σ. φουσκωτή κορν φλάουρ

Πως το φτιάχνουμε

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Κόβουμε τις ρίζες από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κόβουμε τα πράσινα φύλλα αφήνοντας 2 πόντους περίπου πάνω από το άσπρο μέρος τους. Τα ξεφλουδίζουμε εξωτερικά και τα πλένουμε καλά. Τα ακουμπάμε παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο στο ξύλο κοπής και τα κόβουμε οριζόντια σε ροδέλες όλα μαζί. Τα συγκεντρώνουμε σε ένα μπολάκι.
  3. Πλένουμε στραγγίζουμε και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας τον άνηθο. Τον ακουμπάμε στο ξύλο κοπής, τον ψιλοκόβουμε και τον βάζουμε και αυτόν, σε ένα μπολάκι.
  4. Κόβουμε τις 2 άκρες από τα κολοκύθια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα ακουμπάμε ανά 3 στο ξύλο κοπής παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο και στο ίδιο περίπου μήκος. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες 3-4 εκατοστών περίπου πάχος.
  5. Βάζουμε 1 κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το λάδι με το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Όταν αρχίζει να μαραίνεται το κρεμμύδι προσθέτουμε τα κολοκυθάκια αλάτι, πιπέρι και 1/3 από τον άνηθο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τον κύβο και το ζεστό νερό, μέχρι να τα σκεπάσει.
  6. Όταν πάρουν βράση, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. (Της δικής μου κουζίνας το μάξιμουμ είναι το 9. Μειώνω τη θερμοκρασία στο 6).
  7. Στα 20 λεπτά ξεσκεπάζουμε, τρυπάμε ένα κολοκυθάκι με πιρούνι για να δούμε πόσο χρόνο περίπου ακόμα χρειάζεται για να μαλακώσει. (Δεν θέλουμε να λειώσει). Του ρίχνουμε διάσπαρτα τον ½ άνηθο που έχουμε στο μπολάκι και συνεχίζουμε να το βράζουμε, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο 7 με μισάνοιχτο καπάκι. Στα 10 λεπτά το ξανακοιτάμε. Εάν έχει φτάσει στο σωστό σημείο, να έχει βράσει μεν, αλλά να μη διαλύεται τρυπώντας το με το πιρούνι, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Γέρνουμε τη κατσαρόλα να συγκεντρωθεί ο ζωμός σε ένα μέρος και αδειάζουμε όση περισσότερη ποσότητα μπορούμε σε ένα μπολ. Δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι τη γεύση, για να προσθέσουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε διάσπαρτα τον υπόλοιπο άνηθο και γυρίζουμε το διακόπτη στο 2-3.
  9. Στύβουμε τα λεμόνια. Βάζουμε τα αβγά μαζί με το κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με το μιξεράκι μας σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  10. Μειώνουμε τη ταχύτητα στη μέση και ρίχνουμε λίγο-λίγο το λεμόνι. Μειώνουμε τη ταχύτητα στη πιο χαμηλή και προσθέτουμε το ζωμό.
  11. Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με το αβγολέμονο, τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακινούμε ζωηρά τη κατσαρόλα για να πάει παντού. Περιμένουμε λίγο και ανακινούμε πάλι, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει σαν μια αραιή μπεσαμέλ.

Τα σερβίρουμε ζεστά, με τηγανητές πατατούλες, φέτα και μπόλικο ψωμάκι για βούτες!