Γυναίκες υπουργοί για την προστασία του Αμαζονίου και των Αυτοχθόνων

Γυναίκες υπουργοί για την προστασία του Αμαζονίου και των Αυτοχθόνων

Στη Βραζιλία δύο γυναίκες, η Μαρίνα Σίλβα και η Σόνια Γουαχαχάρα, που μάχονται για τον Αμαζόνιο και τους αυτόχθονες, έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση του νέου  προέδρου Λούλα.

Η  Μαρία Οσμαρίνα Σίλβα βαζ ντε Λίμα, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο είχε θητεύσει και στο παρελθόν από το 2003 έως το 2008, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα καθώς επί των ημερών της τα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου είχαν μειωθεί σημαντικά.

Η 64χρονη σήμερα υπουργός, γεννήθηκε το 1958  στην πολιτεία Άκρε, στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας. Τρία από τα 11 αδέρφια της πέθαναν σε βρεφική ηλικία και έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Από την ηλικία των 11 ετών, περπατούσε 14 χιλιόμετρα την ημέρα για να βοηθήσει τον πατέρα της που εργαζόταν σε φυτεία καουτσούκ.

«Σηκωνόμουν στις 4 τα ξημερώματα για να κόψω ξύλα και να ανάψω φωτιά. Ετοίμαζα καφέ και μια σαλάτα με μπανάνες και αυγό. Ήταν το πρωινό μας», είχε δηλώσει η ίδια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέχρι τα 16 της, η σημερινή υπουργός,  ήταν αναλφάβητη και το δρόμο της γνώσης την τον άνοιξαν καλόγριες στο Ρίο Μπράνκο.

Η δεύτερη υπουργός της Κυβέρνησης Λούλα, η γνωστή ακτιβίστρια Σόνια Γκουαχαχάρα ανέλβε το νεοσύστατο υπουργείο για τους Ιθαγενείς στη Βραζιλία, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της καταπάτησης εδαφών και των περιστατικών βίας.

«Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αντίστασης και του αγώνα που δίνουμε. Η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου για τους αυτόχθονες και την προστασία τους αποδεικνύει τη δέσμευση του προέδρου Λούλα να διαφυλάξει τα εδάφη και τον τρόπο ζωής μας» δήλωσε η 48χρονη υπουργός.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/perivallon/784217/vrazilia-duo-gunaikes-upourgoi-stin-proti-grammi-gia-tin-prostasia-tou-amazoniou-kai-ton-autohthonon/

https://www.powergame.gr/diethni/364535/vrazilia-aktivistria-i-nea-ypourgos-perivallontos-marina-silva/