Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν»: Ο ιδρυτής του άφησε τα πάντα για να αφιερωθεί στα ορφανά – Τι λέει ο νυν πρόεδρος

Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν»: Ο ιδρυτής του άφησε τα πάντα για να αφιερωθεί στα ορφανά – Τι λέει ο νυν πρόεδρος

Ημέρες Χριστουγέννων, στο τζάκι ακούγεται ο ήχος του ξύλου που καίγεται και τα παιδιά κάθονται τριγύρω για να ζεσταθούν. Μυρωδιές από μελομακάρονα και φρεσκοψημένα μπισκότα, ήχος από καμπανάκια στους δρόμους, βιτρίνες με παιχνίδια που θα φέρει ο Άη Βασίλης και τα παιδιά γράφουν με τη μαμά και τον μπαμπά το γράμμα για να του ζητήσουν το καλύτερο δώρο. Κι όμως τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε ημέρα του χρόνου δεν είναι έτσι για κάθε παιδί εκεί έξω, ιδίως για όσα από αυτά μεγαλώνουν χωρίς γονείς.

Ένα τέτοιο παιδί υπήρξε και ο ιδρυτής του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» στην Κατερίνη, ο Χάρης Αναστασίου, που εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον Καναδά και μαζί με τη σύζυγό του, Τζοάνα επέστρεψαν στην Ελλάδα και αφοσιώθηκαν από το 1994 στο να κάνουν τη ζωή αυτών των παιδιών ομορφότερη παρά τις δυσκολίες.

Ο νυν πρόεδρος του «Βενιαμίν» και εν ενεργεία στρατιωτικός, Αριστείδης Πετρίδης, αποκαλύπτει στο lifesharing.gr την εμπειρία του από την καθημερινή επαφή με τα παιδιά και όλα όσα πραγματοποιούν τα μέλη του Συλλόγου προκειμένου να μην σβήνει ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη κανενός από αυτά.

«Αυτά τα Χριστούγεννα ας ζεστάνουμε τις παγωμένες καρδιές των ανθρώπων και ας χαρίσουμε σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει» αναφέρει όταν του ζητάμε να κάνει μια ευχή για τις φετινές γιορτές. Και η συζήτηση αρχίζει να ξετυλίγεται σαν κουβάρι…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

Από το 1994 μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν», προσφέρει αδιάκοπα μια μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά που δεν έχουν γονείς και βρίσκονται σε ανάγκη. Πώς έχετε καταφέρει να συνεχίζετε την πολύτιμη δράση σας παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά μήκος της διαδρομής;

Το πολύτιμο έργο του «Βενιαμίν» συνεχίζεται απρόσκοπτα εδώ και 27 χρόνια παρ’όλες  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι. Συμπαραστάτης σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο κόσμος που αντιλαμβάνεται το σημαντικό έργο υποστήριξης παιδιών που υλοποιούμε και συμμετέχει ενεργά στηρίζοντάς μας οικονομικά καθώς και υλικά.

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, οι δυσκολίες στην διαδρομή είναι πολλές αλλά όταν δίπλα σου υπάρχει ο κόσμος, που αναγνωρίζοντας το έργο μας είναι δίπλα μας, νομίζω ότι έτσι αντλούμε την δύναμη αλλά και τους πόρους να συνεχίσουμε. Σημαντικοί υποστηρικτές της προσπάθειάς μας είναι απλοί πολίτες, εταιρείες καθώς και Έλληνες του εξωτερικού που στέκονται δίπλα μας.

Με ποιους τρόπους στηρίζετε τα παιδιά και ποιο είναι το κυρίαρχο μέλημα, το οποίο δεν διαπραγματεύεστε με τίποτα;

Σκοπός μας είναι να υποστηρίζουμε μέχρι την ενηλικίωσή του στο οικογενειακό του περιβάλλον, κάθε παιδί που διαβιεί υπό δύσκολες συνθήκες, είτε γιατί είναι ορφανό, είτε γιατί είναι απροστάτευτο, είτε είναι παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη, φροντίζοντας  όχι μόνο για τις βασικές του ανάγκες, αλλά προσφέροντας συγχρόνως και συναισθηματική στήριξη, ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και κάθε ευκαιρία να πετύχει στη ζωή του.

Κύριο μέλημα του «Βενιαμίν» είναι  να μη βιώσουν άλλα παιδιά αυτά που οι ιδρυτές του πέρασαν στα δύσκολα  εκείνα χρόνια της ορφάνιας τους. Βέβαια οι συνθήκες αλλάζουν. Όμως, η  έλλειψη των γονιών, της γονικής φροντίδας, η δυσκολία απόκτησης των προς το ζην παραμένουν, στιγματίζοντας τις αθώες παιδικές ψυχές. Εκεί  παρεμβαίνουμε ως Σύλλογος, δίνοντας αγάπη, φροντίδα και στηρίζοντας υλικά -και όχι μόνο- τα παιδιά αυτά, ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Οι τρόποι υποστήριξης των παιδιών είναι οι παρακάτω:

H μηνιαία κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής των παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον, η ηθική και ψυχολογική υποστήριξή τους καθώς και της μητέρας τους ή του κηδεμόνα τους, η διοργάνωση ημερίδων και εκδρομών, η ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα και η ενίσχυσή τους με τρόφιμα μέσω της τράπεζας τροφίμων μας.

Υπάρχει στήριξη στο έργο σας από την Πολιτεία;

Δυστυχώς βαδίζουμε μόνοι σε δύσκολα μονοπάτια και καταστάσεις. Χρειαζόμαστε όμως την Πολιτεία δίπλα μας περισσότερο από ποτέ, μιας και οι συνθήκες των τελευταίων δύο ετών έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας και είναι τρομερά δύσκολο να ανταποκριθούμε.

Eυτυχώς, όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και εταιρείες που στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας και μέσω αυτών επιτυγχάνουμε να προσφέρουμε βοήθεια εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Σημαντική βοήθεια λαμβάνουμε επίσης από την «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» των Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου σταθερά εδώ και τρία χρόνια προσέφεραν σημαντική βοήθεια  προς τον «Βενιαμίν» και την τράπεζα τροφίμων μας, καθώς και την τράπεζα τροφίμων Θεσσαλονίκης που μας ενισχύει κάθε φορά.

Παράλληλα με την ενασχόλησή σας ως πρόεδρος του «Βενιαμίν» είστε και εν ενεργεία στρατιωτικός. Πώς πήρατε αυτήν τη απόφαση; Έχουν ακολουθήσει κι άλλοι συνάδελφοι τα βήματά σας;

Αυτή την στιγμή είμαι εν ενεργεία στρατιωτικός, σωστά. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την καθημερινότητα ενός ανθρώπου των Ενόπλων Δυνάμεων το αίσθημα προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, το οποίο διακατέχει όλο το στρατιωτικό προσωπικό.

Η απόφαση ήρθε ως συνέχεια της εθελοντικής προσφοράς μου προς τον Σύλλογο και μετά και την παρότρυνση του ιδρυτή κ. Χάρη Αναστασίου να αναλάβω έναν πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα του «Βενιαμίν». Έτσι αποφάσισα, μετά και από την άδεια που πήρα από την υπηρεσία μου, να συμμετέχω μετά την διαδικασία των εκλογών, αρχικά ως ταμίας και σήμερα από την θέση του προέδρου να προσφέρω προς τους ανθρώπους και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει επίσης ως αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου και μία Αξιωματικός της Αεροπορίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει από εδώ και στο εξής για τη συνέχιση του οραματισμού του ιδρυτή του «Βενιαμίν», Χάρη Αναστασίου, που μαζί με τη σύζυγό του, Τζοάνα έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα παιδιά;

Η συνέχεια αυτού του σημαντικού έργου που έχει κάνει το ζεύγος Αναστασίου, ο κ. Χάρης και η κ. Τζοάνα είναι για εμένα προσωπικά μια τεράστια παρακαταθήκη που με οπλίζει με θάρρος αλλά και ευθύνη για το μέλλον.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την στιγμή της ανάληψης της προεδρίας είναι ο «Βενιαμίν» να μπορέσει να υλοποιήσει την έναρξη κατασκευής ενός ΚΗΦ (Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στήριξης Οικογένειας). Μέσω αυτού θα μπορέσουν να υποστηριχθούν αρκετά παιδιά που βιώνουν τεράστια προβλήματα και δυσκολίες μέσω ειδικών επιστημόνων που θα το στελεχώσουν καθώς και την δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας μητέρων και παιδιών όπου θα μπορούν να παραμείνουν λίγες ημέρες για την αντιμετώπιση κρίσεων που προκύπτουν καθημερινά.

Μέσω της ιδιότητάς σας έρχεστε κι εσείς καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά. Τι σας λένε, τι βλέπετε κάθε φορά που τα κοιτάτε στα μάτια και ποιες χαρακτηριστικές στιγμές θα ξεχωρίζατε;

Πραγματικά υπάρχουν στιγμές που βλέποντας αυτές τις παιδικές ψυχές και τα χαμόγελά τους αισθάνεσαι χαρά και ικανοποίηση που μπορείς να είσαι κοντά τους και να τους προσφέρεις αυτά που η ζωή τους έχει στερήσει.

Χαρακτηριστική στιγμή είναι όταν καταφέραμε μαζί με την ομάδα του Συλλόγου να μεταφέρουμε σε ένα νέο σπίτι μία μητέρα με δύο μικρά παιδιά ηλικίας 2 και 8 χρόνων, τα οποία ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες και τα δύο παιδιά να μην ξεκολλάνε από τις αγκαλιές μας. Είναι πραγματικά στιγμές που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια.

Πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στην προσπάθειά σας;

Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» στηρίζεται αποκλειστικά στις οικονομικές δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις καθώς και από δωρεές σε είδος (τρόφιμα). Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει την προσπάθειά μας είναι πολλοί και σας αναφέρω κάποιους από αυτούς παρακάτω:

-Ο σημαντικότερος είναι η οικονομική υποστήριξη παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Όλα αυτά τα χρόνια ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να δοθεί βοήθεια σε κάθε παιδί ώστε να μεγαλώσει στο δικό του οικογενειακό περιβάλλον και να μην δοθεί σε υιοθεσία (https://www.benjaminorphans.com/form.html)

-Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του «Βενιαμίν» μέσω Paypal

-Μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω της σελίδας μας

-Μέσω του YouBeHero και των ηλεκτρονικών αγορών από διάφορα e-shop

-Με ταχυδρομική επιταγή ΕΛΤΑ

-Με δωρεά σε είδος (τρόφιμα μακράς διάρκειας)

-Με φιλοξενία κουμπαρά «Βενιαμίν» σε κάποιο κατάστημα

-Μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων με προσκλητήρια (Γάμοι – Βαπτίσεις)

-Με δωρεές εις μνήμην ατόμων που έφυγαν από τη ζωή αντί στεφάνου

-Με μια δράση φιλανθρωπικού σκοπού

-Χαρίζοντας τους bonus πόντους από τα ψώνια σου στα «Ελληνικά Μάρκετ» στον «Βενιαμίν».

Ποιοι είναι οι σημαντικοί σταθμοί στην δράση του «Βενιαμίν»;

-Η δράση βοήθειας και προστασίας προς τα ορφανά της Σερβίας, στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, το 1999. Μέχρι και το 2013 όπου υποστηρίζονταν μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών μέχρι και την ενηλικίωσή τους.

– Η δράση βοήθειας και συμπαράστασης στα ορφανά και σε παιδιά που ήταν σε ανάγκη μετά τις πυρκαγιές στη Ζαχάρω Ηλείας, το 2008-2010

-Το πιλοτικό πρωτοποριακό πρόγραμμα  της «ΑΓΚΑΛΙΑΣ» της Πρώτης Παιδικής Οικογενειακής Εστίας για παιδιά σε ανάγκη ή σε κίνδυνο που λειτούργησε για 4 παιδιά από το 2010 έως και 2015.

-Φιλοξενία μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων με 6 παιδιά κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη

-3 από τα μέλη του Συλλόγου, που υπήρξαν πριν χρόνια υποστηριζόμενα παιδιά του Συλλόγου, διετέλεσαν και μέλη του Δ.Σ και τώρα προσφέρουν εθελοντικά στα παιδιά του «Βενιαμίν».

Ποιες άλλες δράσεις προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Αυτή την στιγμή προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα όπου με την βοήθεια φίλων και υποστηρικτών θα καταφέρουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά και τις μητέρες τους χαρίζοντάς τους δώρα και ό,τι άλλο χρειάζεται το γιορτινό τραπέζι.

Από τις 13 έως και τις 24 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί παζαράκι στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης όπου οι επισκέπτες του θα μπορούν να βρουν όμορφες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες από το εθελοντικό δημιουργικό μας εργαστήρι, καθώς και χειροποίητα κοσμήματα και είδη δώρων ενισχύοντας έτσι το έργο μας.

Ενόψει Χριστουγέννων ποια ευχή θα θέλατε να κάνετε για τα παιδιά όλου του κόσμου;

Η ευχή μου για τα Χριστούγεννα είναι όλοι μας να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους και παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και βρίσκονται σε ανάγκη. Κανένας μόνος, όλοι μαζί μπορούμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να συμπαρασταθούμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας αναστήσουμε το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, ας ζεστάνουμε τις παγωμένες καρδιές τους και ας χαρίσουμε σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!

*Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.benjaminorphans.com