Γκέι, μουσουλμάνος και drag queen: Οι απειλές, τα σχόλια στο διαδίκτυο και οι δημόσιες προσβολές

Γκέι, μουσουλμάνος και drag queen: Οι απειλές, τα σχόλια στο διαδίκτυο και οι δημόσιες προσβολές

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

Ο Jakob είναι πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί, τα οποία σχηματίζουν μια προσωπικότητα που δεν συναντά κανείς τόσο συχνά. Για κάποιους είναι πιθανότατα μια φυσιογνωμία υπερβολικά προκλητική ή «επικίνδυνα» προχωρημένη για τα… γούστα τους. Μια ύπαρξη που απέχει μακράν από αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως «φυσιολογικό». Για την ακρίβεια απέχει τόσο πολύ, που παίρνουν αυθαίρετα το δικαίωμα να τον κατατάξουν χωρίς δεύτερη σκέψη στην κατηγορία ενός παρείσακτου.

Θεωρούν ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του ή ακόμη και -όπως του είχε πει πριν από κάποια χρόνια η ίδια η μητέρα του, όταν έμαθε από κάποιον γνωστό την αλήθεια για το παιδί της- ότι θα ήταν καλύτερα να αυτοκτονήσει…

Παρ’όλα αυτά, αυτός βρήκε τη δύναμη και τη συγχώρεσε, αν και η πληγή που «έσκαψαν» στην ψυχή του εκείνα τα λόγια, είναι τόσο βαθιά, που δεν θα καταφέρει να κλείσει ποτέ.

Κι όμως ο 24χρονος Jakob δεν έχει κάνει τίποτα που να δικαιολογεί τόσο μίσος και πόλεμο απέναντί του. Το μόνο που κάνει, είναι να είναι απλά ο εαυτός του και δεν διστάζει να βγει εκεί έξω και να το παραδεχτεί και δημόσια. Είναι ομοφυλόφιλος, μουσουλμάνος και όταν έχει ελεύθερο χρόνο, του αρέσει να μεταμφιέζεται σε γυναίκα ή αλλιώς σε drag queen και να παίρνει μέρος σε ψυχαγωγικά σόου.

Ωστόσο φαίνεται ότι παρά την πρόοδο που υποτίθεται ότι έχει κάνει η κοινωνία για να αποκτήσει ένα πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό πρόσωπο, με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα, τα βήματα που τελικά πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, δυστυχώς είναι ακόμη πολλά και τα εμπόδια μάλλον απροσπέλαστα.

«Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην δέχομαι προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρισιές στο δρόμο και απειλές ακόμη και για τη ζωή μου» αποκαλύπτει ο νεαρός Jakob -που κατάγεται από το Κουρδιστάν και σπουδάζει κοινωνικός λειτουργός- σε δημοσιογράφους δικτύων στο εξωτερικό.

Έχει μάθει να δέχεται βίαιες λεκτικές συμπεριφορές και επιθετικότητα όπου κι αν βρεθεί και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την οργή των ομόθρησκών του μουσουλμάνων που πιστεύουν ότι τους ντροπιάζει, καθώς παρουσιάζει στον κόσμο μια εικόνα που δεν παραπέμπει με τίποτα στο Ισλάμ. Στρέφονται εναντίον του με άγριες διαθέσεις, φωνάζοντας το σχετικό στίχο από το Κοράνι, ότι «οι άνδρες ή οι γυναίκες που μιμούνται το άλλο φύλο, είναι καταραμένοι».

Μετά την αποκάλυψη για το ποιος είναι πραγματικά, οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι και πλέον έχει μετακομίσει σε ένα σπίτι όπου μένει μόνος του. Το δωμάτιό του είναι γεμάτο περούκες, σύνεργα για μακιγιάζ, πολύχρωμα ρούχα και στρας, εντυπωσιακές γυναικείες φορεσιές και ψηλοτάκουνα παπούτσια. Βλέπει τον εαυτό του σαν ένα είδος θεατρικής φιγούρας και συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμά του να είναι αυτός που θέλει να είναι και να μάχεται υπέρ της αποδοχής και ενάντια στη μισαλλοδοξία.

Πλέον η οικογένειά του είναι όλοι εκείνοι που είναι σαν κι αυτόν. Οι άλλες drag queens στα καμαρίνια πριν βγει στη σκηνή. Κάποιοι νέοι άνθρωποι χωρίς παρωπίδες, που τους συναντά στο δρόμο και του δίνουν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Δημοσιογράφοι που τον καλούν στις εκπομπές τους για να δώσουν βήμα στη διαφορετικότητα και να ακουστεί παντού η ιστορία του. Τυχαίοι περαστικοί που του λένε μια καλημέρα και το εννοούν.

Και ίσως κάποτε καταφέρει να έρθει ξανά κοντά και στην πραγματική του οικογένεια, που τον έχει απορρίψει. Ίσως κάποτε τον σφίξουν ξανά στην αγκαλιά τους και του ζητήσουν συγγνώμη. Όταν κατανοήσουν το νόημα της λέξης που γεφυρώνει κάθε χάσμα ό,τι κι αν είναι αυτό που έχει συμβεί.

Η λέξη ΑΠΟΔΟΧΗ