Κατεψυγμένα θράψαλα… Σαγανάκι!

Κατεψυγμένα θράψαλα… Σαγανάκι!

Νοστιμότατο μεζές στο φούρνο, που μοσχοβολάει θάλασσα.

Υλικά που θα χρειαστούμε,

1 συσκευασία θράψαλα «Ατλαντικός» (Δεν είναι διαφήμιση), απλά, από τις δοκιμές που κάνω, τα έχω επιλέξει. Η συσκευασία έχει 3 μεγάλα θράψαλα καθαρισμένα και χωρίς κεφάλι. Είναι μαλακά και ψήνονται στο φούρνο σε 20-30 λεπτά

Για τη σάλτσα,

3-4 κ.σ. λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες

1 μεγάλη μελιτζάνα τσακώνικη κομμένη σε κυβάκια

200 γραμμ. Λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 κ.γ. extra γεύση λαχανικών (σκόνη) από το SuperMarket

½ ποτήρι λευκό κρασί

1 τριγωνάκι τοματοπολτό

1 ποτήρι νερό

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι… Αφού δοκιμάσουμε… Πιπέρι μαύρο και πιπέρι λευκό

200 γραμμ. Τρίμμα φέτας

Περιχύνουμε με λίγο λάδι

Πώς τα φτιάχνουμε

  1. Αποψύχουμε τα θράψαλα, τα κόβουμε σε ροδέλες φάρδους 2 εκ., τα πλένουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίζουν μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
  2. Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους και τη βυθίζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι. Όταν έρθει η ώρα να ρίξουμε τα κυβάκια στο τηγάνι, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
  3. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά. Κόβουμε το σκόρδο σε φετούλες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  5. Ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και τη μελιτζάνα. Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για μερικά λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, την πιπεριά, τη σκόνη λαχανικών, τα πιπέρια, τα ανακατεύουμε και τα τσιγαρίζουμε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα νερά τους.
  7. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα αφήνουμε για λίγο να τσιγαριστούν και τα σβήνουμε με το κρασί.
  8. Προσθέτουμε το νερό, αλατάκι αν χρειάζεται και τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και η σάλτσα να χυλώσει.
  9. Όσο βράζει η σάλτσα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
  10. Αραδιάζουμε τις ροδέλες των θραψάλων σε ένα ταψάκι Φ 26 ή ένα μεσαίο ταψί παραλληλόγραμμο. Τα περιχύνουμε και απλώνουμε τη σάλτσα μέχρι να τα σκεπάσει. Πασπαλίζουμε το φαγητό με τη φέτα, το περιχύνουμε με λίγο λάδι, το ραντίζουμε με πιπεράκι και το φουρνίζουμε για 20-30 λεπτά.Το συνοδεύουμε σκέτο με φρέσκο ψωμάκι, ή επάνω σε ρύζι, ή μακαρόνια… Για να φτουρήσει που έλεγε και ο παππούς μου!