Αν το σπίτι σας είναι άνω-κάτω…
Αν όταν ψάχνετε κάτι δυσκολεύεστε, ή δεν μπορείτε να το βρείτε, αν στον χώρο σας επικρατεί συνήθως η ακαταστασία, αν η σαβούρα συνυπάρχει με ό,τι σας είναι απαραίτητο και ό,τι αγαπάτε, σημαίνει πολύ απλά ότι το σπίτι σας «πάσχει» από ανοργανωσιά. Μήπως, αν και κάνετε φιλότιμες προσπάθειες για να βάλετε σε τάξη το νοικοκυριό σας, κάποιο λάθος κάνετε;
Ναι λένε κατηγορηματικά οι ειδικοί στην οργάνωση του σπιτιού! Η ανοργανωσιά του σπιτιού οφείλεται συνήθως στα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να το οργανώσουμε. Και προς αποφυγήν εκνευρισμού, κούρασης και απώλειας πολύτιμου χρόνου, τους ζητήσαμε να μας τα επισημάνουν.
Ιδού λοιπόν ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ, προκειμένου να αποκατασταθεί επιτέλους η τάξη στο περιβάλλον που ζείτε και να γίνει το σπίτι σας πιο λειτουργικό και ευχάριστο για όλους.
- Μην προσπαθείτε να τακτοποιήσετε τα πάντα με τη μία. Αν θέλετε σε ένα σαββατοκύριακο να βάλετε τάξη σε όλα τα δωμάτια, σε ντουλάπια, συρτάρια, και ράφια, θα αποτύχετε για άλλη μια φορά με αποτέλεσμα τον θρίαμβο της ακαταστασίας και της ανοργανωσιάς. Η οργάνωση του σπιτιού πρέπει να γίνεται τμηματικά. Τη μία μέρα το ένα δωμάτιο, την άλλη το άλλο, τη μία τα συρτάρια του γραφείου, την άλλη τα συρτάρια της κουζίνας… Έτσι θα έχετε τον χρόνο να ξεσκαρτάρετε τα πράγματα σας και να βρείτε την πιο κατάλληλη θέση για το καθετί.
- Μην συγκρίνετε το σπίτι, τη ντουλάπα ή τη βιβλιοθήκη σας με αυτά που βλέπετε στα περιοδικά διακόσμησης, στο Instagram, ή σε κάποιο άλλο σπίτι. Οργάνωση πάνω και πρώτα απ’ όλα σημαίνει λειτουργικότητα. Όχι φιγούρα διακοσμητική. Σκοπός της οργάνωσης δεν είναι η ομορφιά αλλά η αξιοποίηση του χώρου μας με τον καλύτερο τρόπο, και η ελαχιστοποίηση του στρες και της απώλειας χρόνου. Άρα το οργανωτικό σας σύστημα πρέπει να έχει ως κεντρικό του άξονα τον τρόπο ζωής σας μέσα στο σπίτι, και δευτερευόντως την αισθητική. Άλλωστε αν καταφέρετε να το βάλετε σε τάξη, θα διαπιστώσετε ότι τελικά έγινε και πολύ όμορφο.
- Μην βάζετε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα με ευκολία. Αν για παράδειγμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός, πρέπει να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού, να ανοίξετε ένα ντουλάπι, να βγάλετε κάποια αντικείμενα που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ντουλαπιού, ώστε να πάρετε το σκουπάκι, ή δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτέ, ή θα χάσετε πολύτιμο χρόνο και θα εκνευριστείτε, ή και τα τρία μαζί.
- Μην παραγεμίζετε ντουλάπια, συρτάρια και ράφια. Πρέπει πάντα να υπάρχει ελεύθερος χώρος, ώστε να βρίσκετε με ευκολία αυτό που ψάχνετε, ή για να προσθέτετε ένα, σχετικό με το υπόλοιπο περιεχόμενο του ντουλαπιού, αντικείμενο. Το παραγέμισμα είναι η μεγαλύτερη παγίδα, γιατί εκτός από τον εκνευρισμό που θα σας προκαλεί κάθε φορά η αναζήτηση ενός αντικειμένου, θα αναγκαστείτε να βάζετε όπου νάναι αυτά που περισσεύουν.
- Μην χάνετε χρόνο για να αποφασίσετε τι να πετάξετε και τι να κρατήσετε. Θα κουραστείτε και θα εκνευριστείτε γρήγορα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε εν προκειμένω είναι να κρατήσετε αυτά για τα οποία αμφιβάλετε. Άλλωστε υπάρχει πάντα και δεύτερος γύρος ξεσκαρταρίσματος. Μην χασομεράτε λοιπόν, ανοίξτε το επόμενο ντουλάπι.
- Μην βγάζετε όλα τα πράγματα από το συρτάρι ή το ντουλάπι που θέλετε να τακτοποιήσετε. Βγάζετε ένα-ένα τα αντικείμενα. Πετάτε αυτά που είναι για πέταμα στη σακούλα σκουπιδιών, βάζετε σε μια κούτα αυτά που είναι για δόσιμο, και μόνο όταν μείνετε με όλα όσα θέλετε να κρατήσετε, αρχίζετε να τα τακτοποιείτε ανάλογα με την συχνότητα της χρήσης τους. Μπροστά τα καθημερινής και συχνής χρήσης, πιο πίσω τα υπόλοιπα.
- Μην ξεχνάτε να βάζετε ετικέτες στις κούτες που τοποθετείτε στο πατάρι ή στην αποθήκη. Νομίζετε ότι θα θυμάστε πως τα χριστουγεννιάτικα στολίδια βρίσκονται στην τρίτη κούτα δεξιά από την πόρτα, αλλά κάνετε λάθος. Κολλήστε μεγάλες ετικέτες έξω από τις κούτες στις οποίες να αναγράφεται αναλυτικά το περιεχόμενό τους, ή αριθμήστε τες και γράψτε σε ένα τετράδιο τι περιέχει η κάθε αριθμημένη κούτα.
- Μην αφήνετε να περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τακτοποίηση του ενός χώρου από τον άλλον, γιατί όσο αργεί η υλοποίηση του στόχου σας, τόσο θα χάνεται και η όρεξή σας για οργάνωση και τάξη.
- Μην βάζετε άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα στον ίδιο κάδο, απλώς και μόνο για να φύγουν απ’ τη μέση και να δείχνει ο χώρος τακτοποιημένος. Θα ξεχάσετε τι έχετε βάλει εκεί και όταν χρειαστείτε κάτι δεν θα θυμηθείτε ότι το καταχωνιάσατε εκεί.
- Μην συσσωρεύετε ρούχα, αντικείμενα, βιβλία, κ.λπ. επειδή μετά το ξεσκαρτάρισμα και την τακτοποίηση που κάνατε δημιουργήθηκε χώρος. Φροντίστε κάθε φορά που βάζετε ένα καινούριο ρούχο στην ντουλάπα σας ή ένα καινούριο αντικείμενο σε ένα συρτάρι, ή ράφι, να βγάζετε ένα παλιό και να το δίνετε. Μόνο έτσι δεν θα σας «ξαναπνίξει» η σαβούρα.
- Μην ξεχνάτε τη λέξη-κλειδί για την τάξη και την οργάνωση του σπιτιού: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ! Όπως καταφέρνετε με τη συντήρηση να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό, έτσι θα το διατηρήσετε και νοικοκυρεμένο. 10 λεπτά είναι αρκετά για να βάζετε κάθε πράγμα που βρίσκεται μπροστά σας στη σωστή του θέση.
- Μην αναλαμβάνετε εσείς όλη την ευθύνη. Βάλτε στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αναθέτοντάς τους να ξεσκαρτάρουν και να τακτοποιήσουν, εκτός από τα προσωπικά τους αντικείμενα και αυτά που χρησιμοποιούν συχνότερα. Και εννοείται ότι και εκείνα θα συντηρούν αυτή την τάξη.