Πέτρος Δερματάς: «Λάξευσε» τον πάγο και δημιούργησε παγωμένες σουίτες
Σίγουρα οι θερμοκρασίες των ημερών δεν παραπέμπουν σε χιονισμένα τοπία και πάγους, οπότε ακριβώς γι’αυτό, ακόμη και η παραμικρή ευκαιρία για να απολαύσει κανείς έστω και νοερά κάποιες στιγμές δροσιάς δεν πρέπει με τίποτα να μένει αναξιοποίητη.
Ο Πέτρος Δερματάς, είναι ο Έλληνας που μαζί με την αρχιτέκτονα, Έλλη Σούτη, δημιούργησαν εντυπωσιακές σουίτες κυριολεκτικά μέσα στο χιόνι, στη συνεργασία που είχαν στο παρελθόν με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου «Ice Hotel» στη μακρινή Σουηδία. Κάποιες γωνιές παραπέμπουν έντονα στο ελληνικό στοιχείο δίνοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στην καθεμία, όπως ο σκαλισμένος στον πάγο χαρακτηριστικός στίχος της «Ιθάκης» του μεγάλου μας ποιητή.
Η ονομασία μιας από αυτές τις σουίτες είναι «Το ξύπνημα του Καίσαρα» και χωρίς αμφιβολία, όποιος παρατηρεί τις φωτογραφίες που ο ίδιος ο «λαξευτής» του πάγου έδωσε στο lifesharing.gr μιλώντας για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία του, τον κάνουν στη στιγμή να νιώθει σαν… βασιλιάς του πάγου!
Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά
Ποιο ιδιαίτερο στοιχείο από την Ελλάδα εντάξατε στην τεχνοτροπία σας, καθώς δημιουργούσατε τις παγωμένες σουίτες του «Ice Hotel»;
«Το ιδιαίτερο στοιχείο που θα έλεγα ότι εντάχθηκε στη διαδικασία της δημιουργίας των σουιτών του Ice Hotel, ήταν η εμπειρία του να εργάζεσαι και να ανταπεξέρχεσαι κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, κάτι που νομίζω ότι έχουμε αποκομίσει όλοι όσοι έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα! Μιλάμε για ακραίες συνθήκες όπου έξω επικρατούν θερμοκρασίες που φτάνουν έως -35 °C ενώ μέσα δουλεύεις σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και όλα αυτά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ».
Υπάρχει κάποιο ξεχωριστό στιγμιότυπο που θυμάστε μέχρι σήμερα από αυτήν την εμπειρία;
«Ιδιαίτερα ξεχωριστές στιγμές έζησα την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Jukkasjärvi όντας ακόμη φοιτητής, το 2007, με τους φίλους και συμφοιτητές μου, μια φανταστική παρέα 10 περίπου ατόμων από όλο τον κόσμο. Εκείνη την πρώτη φορά θυμάμαι ακόμη την απόλυτη ησυχία σε συνδυασμό με τη θέα που βίωσα την στιγμή που είχα ανέβει στην οροφή του κτηρίου για κάποιες εργασίες».
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των επισκεπτών που έμπαιναν στο χώρο; Έρχονταν τουρίστες και από τη χώρα μας;
«Οι καλλιτέχνες που κατασκευάζουν τις σουίτες μένουν και εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Ice Hotel πριν από την έναρξη της σαιζόν οπότε δεν έχουμε άμεση επαφή με τους επισκέπτες εκτός από κάποια tour που γίνονται on site. Το “Wow factor” που λέμε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, είναι συνήθως η πρώτη αντίδραση όσων μπαίνουν σε μία σουίτα φτιαγμένη από καλλιτέχνη. Έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, είναι κάτι ιδιαίτερο. To 2015 με την συνεργάτη και αρχιτέκτονα Έλλη Σούτη συναντήσαμε έναν ξεναγό Έλληνα και είχαμε ξαφνιαστεί όλοι ευχάριστα!».
Επιστρέφοντας στην πατρίδα και έχοντας στο βιογραφικό σας ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα, ήταν πιο εύκολο να ανοίξουν οι πόρτες στα επαγγελματικά σας;
«Η αλήθεια είναι πως ναι, είναι κάτι το εντυπωσιακό να έχεις μια τέτοια συμμετοχή στο βιογραφικό σου ειδικά σε δουλειές που έχουν σχέση με τον χώρο του design».
Ηλεκτρολόγος μηχανικός, καλλιτέχνης πάγου και σχεδιαστής φωτισμού. Έχετε σκεφτεί να τα συνδυάσετε προκειμένου να κατασκευάσετε κάτι πρωτοποριακό και στην Ελλάδα;
«Παράξενο που με ρωτάτε καθώς είναι στα άμεσα σχέδιά μου να ανοίξω ένα δημιουργικό χώρο για bespoke (κατά παραγγελία) και custom κατασκευές φωτισμού».
Θα τα αφήνατε όλα για να επιστρέψετε μόνιμα στη Σουηδία από όπου και ξεκίνησε η πορεία σας;
«Ως γνήσιο τέκνο της πόλης είμαι δεμένος και αγαπώ ιδιαίτερα την Αθήνα και νομίζω πως την αδικούν όσοι καταφέρονται εναντίον της. Έτσι εγώ έχω αποφασίσει συνειδητά να έχω ως βάση μου την Αθήνα χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει δουλείες στο εξωτερικό. Επιπλέον έχω και έναν γιο 3.5 χρονών ο οποίος μου έχει πάρει τα μυαλά!».