Πόσο κινδυνεύω μετά και τις 2 δόσεις του εμβολίου;

Πόσο κινδυνεύω μετά και τις 2 δόσεις του εμβολίου;

Η απάντηση της επιστήμης είναι γνωστή και κατηγορηματική: Και κινδυνεύεις να προσβληθείς από την covid 19 και αποτελείς κίνδυνο για τους γύρω σου!

Η μεγάλη διαφορά πριν και μετά τον πλήρη εμβολιασμό σου, είναι ότι και οι δύο παραπάνω κίνδυνοι -να κολλήσεις τον ιό ή να τον μεταδώσεις – ελαχιστοποιούνται.

Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση -που κολλήσεις τον ιό- το πιθανότερο είναι να παρουσιάσεις ελαφρά συμπτώματα της ίωσης, ή και καθόλου συμπτώματα. Στη δεύτερη περίπτωση – της μετάδοσης του ιού στους άλλους – επίσης οι πιθανότητες είναι λιγότερες αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος, καθώς το ιϊκό φορτίο που τυχόν μεταφέρεις είναι πολύ μικρότερο.  Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Γι’ αυτό… αγάπα τον πλησίον σου, και αν έρθεις σε επαφή με ένα διαγνωσμένο κρούσμα, φρόντισε να απομονωθείς αμέσως από τους οικείους σου, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι. Ακόμα και αν μετά από 2-3 μέρες δεν εμφανίσεις κανένα σύμπτωμα, θα πρέπει να συνεχίσεις την απομόνωση σου μέχρι τη συμπλήρωση 14 ημερών, καθώς το ενδεχόμενο να είσαι ασυμπτωματικός είναι υπαρκτό και αρκετά συνηθισμένο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εμβολιασμένοι πλήρως, εμβολιασμένοι μερικώς και μη εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν με την ίδια αυστηρότητα τα παρακάτω μέτρα πρόληψης, μέχρι να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας στην κοινότητά τους, μέχρι δηλαδή να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της χώρας τους.

  1. Φοράς πάντα μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.
  2. Φοράς πάντα μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.
  3. Τηρείς την απόσταση των 2 μέτρων από τους άλλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  4. Πλένεις τα χέρια σου μόλις μπεις στο σπίτι και πριν φας οτιδήποτε, είτε στο σπίτι σου, είτε έξω από αυτό.
  5. Αερίζεις συχνά τον χώρο σου, ιδιαίτερα αν έχεις επισκέπτες.

 

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ:

  • Μη ξεχνάς ότι εμβολιασμένοι και μη κινδυνεύουν από μεταλλάξεις του ιού, τις οποίες πιθανόν να μην καλύπτουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
  • Μην ξεχνάς ότι η ανθρωπότητα θα μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητά της μόνο αν επιτευχθεί το τείχος ανοσίας σ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
  • Μην ξεχνάς ότι με το άνοιγμα του τουρισμού, είτε εσύ ταξιδεύεις, είτε έρχονται ταξιδιώτες στη χώρα σου, οι κίνδυνοι να κολλήσεις τον ιό αυξάνονται.