12 λόγοι για να… χάσεις τον ύπνο σου

12 λόγοι για να… χάσεις τον ύπνο σου

Τα βλέφαρά σου κλείνουν… Μόλις και μετά βίας είσαι σε θέση να σηκωθείς από τον καναπέ και να φτάσεις μέχρι το υπνοδωμάτιο σου. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι με το που θα αφεθείς στο μαξιλαράκι σου δεν θα χρειαστείς πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Ή μήπως όχι;

Αν παρά την κούραση σου, δυσκολεύεσαι πολύ να κοιμηθείς καλά το βράδυ, δεν έχεις παρά να αναζητήσεις τις πιθανές αιτίες στις παρακάτω περιπτώσεις:

Βαρύ στομάχι

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε – άλλο αν δεν το τηρούμε – ότι το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να απέχει το λιγότερο 4 ώρες από την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο.

Επίσης  το ρητό το « το βράδυ τρώγε σαν ζητιάνος » μην το υποτιμάμε σε καμία περίπτωση. Λιπαρές τροφές, τηγανιτά, σάλτσες, ψωμιά απλά τα ξεχνάμε. Και αυτό έχει μία πολύ εύκολη και λογική εξήγηση. Ο βραδινός ύπνος δεν αφορά μόνο το μυαλό μας αλλά όλον τον οργανισμό μας. Είναι ξεκάθαρα ο μοναδικός τρόπος να «επουλώσει» κάθε είδους «πληγή» και στην ψυχή και στο σώμα. Αν λοιπόν εμείς τον υποχρεώνουμε να δουλεύει υπερωρίες στο στομάχι μας απλά υποφέρουμε μαζί του…

Οίνος ευφραίνει καρδίαν

Ναι, με την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνάμε τα δύο ποτηράκια και ότι το τελευταίο θα απέχει τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.  Αν και την ώρα που καταναλώνουμε αλκοόλ μας δίνεται η εντύπωση ότι χαλαρώνουμε ή ακόμα και ότι «κλείνουν τα μάτια μας», η αλήθεια είναι ότι αυτή η διαδικασία κρατά πολύ λίγο. Έτσι ακόμα κι αν κοιμηθούμε αμέσως το πιθανότερο είναι να ξυπνήσουμε μέσα σε ένα δίωρο ή ακόμα, μπορεί οι εφιάλτες μας να μας εξουθενώσουν.

Θεριακλήδες μου!

Πιο απλό δεν γίνεται. Όπως λένε οι επιστήμονες, η νικοτίνη λειτουργεί διεγερτικά γι αυτό άλλωστε και προκαλεί εθισμό. Προσωπικά θα πρότεινα να απομακρυνθούμε από τη συνήθεια αυτή γενικότερα αλλά αν δεν μπορούμε τουλάχιστον ας μην το κάνουμε βραδινές ώρες και μάλιστα λίγο πριν κοιμηθούμε.

Αγαπάτε τις ταινίες δράσης; Μόλις χάσατε τον ύπνο σας!

Θα συμφωνήσω απόλυτα. Περιπέτειες, δράση, αγωνία … Θα ήταν υπέροχη ιδέα να κλείσουμε με τον τρόπο αυτό την ημέρα μας αν όλα αυτά έμεναν μόνο στην οθόνη μας και δεν επηρέαζαν άμεσα τις ορμόνες μας… Και πάλι το …έργο.. είναι απλό. Η κορτιζόλη που παράγεται την ώρα που παρακολουθούμε την ταινία ή τη σειρά που λατρεύουμε μας κρατά σε εγρήγορση…

Και μην πάτε μακριά… Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ξεκινάμε για ένα επεισόδιο και να φτάνουμε το χάραμα χωρίς να το καταλάβουμε; Λυπάμαι που θα το πω αλλά θα ήταν καλύτερα να επιλέξουμε μία «χαζοχαρούμενη» ταινία και να φυλάξουμε τη λατρεμένη μας για το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές μας!

Καληνύχτα, τεχνολογία

Το μυστικό σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μας, συμπεριλαμβανομένου και του κινητού, είναι το γνωστό «μπλε φως» που εκπέμπουν.

Αν μπείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε τις τελευταίες ειδήσεις, τα μηνύματα ή τα μειλ, απλά να ξέρετε ότι μειώνετε δραστικά την παραγωγή μελατονίνης που … μας βάζει για ύπνο. Την επόμενη φορά λοιπόν, βάλτε δίπλα στο κινητό ή το ιpad, ένα βιβλίο. Σίγουρα πράγματα…

Αφήστε τις έντονες συζητήσεις για το πρωί

Οι αντιπαραθέσεις μας γεμίζουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Πρώτο αποτέλεσμα έντονο στρες. Δεύτερο αποτέλεσμα, αποκλείεται να κοιμηθούμε. Έτσι κι αλλιώς το σκοτάδι δε βοηθά σε καμία σκέψη ή απόφαση. Οπότε δεν αξίζει να χαραμίσετε ούτε λεπτό από τον πολύτιμο ύπνο μας!

Ώρα για γυμναστική; Μάλλον όχι..

Είναι αλήθεια ότι οι εργασιακοί ρυθμοί δεν μας αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πολλά γυμναστήρια – φυσικά την προ covid εποχή γέμιζαν μετά τις 8.00 το βράδυ. Φυσικά και η άσκηση εκτονώνει και σίγουρα είναι «φάρμακο» για τον οργανισμό. Είναι προτιμότερο όμως να απέχει από την ώρα του ύπνου μας τουλάχιστον ένα 4ωρο καθώς οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης μας γεμίζουν χαρά και ενέργεια. Αν επιμένετε πάντως, καλό θα ήταν να προσανατολιστείτε σε κάποιες ασκήσεις γιόγκα, και φυσικά μην παραλείψετε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο πριν ξαπλώσετε.

Νηστικό αρκούδι, όχι μόνο δεν χορεύει αλλά δεν κοιμάται κιόλας…

Σίγουρα δεν θέλουμε να ξαπλώνουμε με ένα υπέρ γεμάτο στομάχι αλλά επίσης δεν θέλουμε να γουργουρίζει από την πείνα…Αν συμβεί αυτό , υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας να πέσει το ζάχαρό μας και τότε η ινσουλίνη που θα παραχθεί για να φέρει ισορροπία απλά θα μας ξυπνήσει. Πώς θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Αν απέχει πολλές ώρες το δείπνο μας από την ώρα που θα ξαπλώσουμε, ένα κουταλάκι μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη

Προφανώς η θερμοκρασία του δωματίου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη του ύπνου μας. Ίσως θα έχει τύχει αρκετές φορές να έχετε σηκωθεί στην μέση της νύχτας είτε γιατί κρυώνατε είτε γιατί είχατε ιδρώσει. Μία μέση θερμοκρασία γύρω στους 18ο  με 19ο  είναι ότι πρέπει.

Δείξε μου το σεντόνι σου να σου πω αν θα κοιμηθείς…

Σημαντικότατη προυπόθεση για έναν καλό ύπνο είναι ασφαλώς η καθαριότητα. Τα σεντόνια μας πρέπει να αλλάζουν σίγουρα μία φορά την εβδομάδα κι αν υποφέρουμε από αλλεργίες μπορεί και δύο. Και δεν είναι μόνο οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που μπορεί να μας στερήσουν τον ύπνο . Σκεφτείτε πόσο όμορφα αισθάνεσθε όταν πέφτετε σε μοσχομυριστά κλινοσκεπάσματα!

Επιλέγετε να δείτε  ειδήσεις; “Κάποιοι… θα χάσουνε τον ύπνο τους”

Δεν μας φτάνει το άγχος της ημέρας, να προσθέσουμε και λίγο τα βράδυ. Και θα σας πω κι ένα μυστικό. Ή καλύτερα έναν βασικό κανόνα που ισχύει γενικά. «Η κακή είδηση πουλάει»  Επειδή εμείς το ξέρουμε, αφήστε να την αγοράσει κανένας άλλος… Γιατί πολύ απλά, πώς να σε πάρει ο ύπνος όταν έχεις πάρει υπέρ δόση φόβου, για τα οικονομικά σου, για τη ζωή σου, για την καθημερινότητα σου… Προτίμησε σταυρόλεξο…

Μα πρόγραμμα και στον ύπνο;

Ναι. Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αλλά θα ήταν χρήσιμο να το δοκιμάζαμε. Θυμηθείτε τον αγώνα των γονιών μας να πέφτουμε κάθε βράδυ την ίδια ώρα στο κρεβάτι με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα. Πιστέψτε με, βοηθάει πολύ. Ορίστε εσείς την ώρα που ιδανικά θα θέλατε να κοιμηθείτε και τηρείστε την ευλαβικά για έναν μήνα. Είναι σίγουρο ότι θα δείτε μεγάλη διαφορά; Στην ποιότητα του ύπνου σας!

Όνειρα γλυκά!