Shivangi Singh: «Δαμάζει» τους αιθέρες η πρώτη γυναίκα πιλότος Rafale στην Ινδία

Shivangi Singh: «Δαμάζει» τους αιθέρες η πρώτη γυναίκα πιλότος Rafale στην Ινδία

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

«Θέλω να αγγίξω τον ουρανό» απαντούσε η κόρη μου από τότε που ήταν μικρό παιδί και τη ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε», αναφέρει η περήφανη μητέρα της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Χωρίς καμία αμφιβολία η 25χρονη σήμερα υπολοχαγός του Πολεμικού Ναυτικού, Shivangi Singh, κατόρθωσε κόντρα σε κάθε στερεότυπο και προκατάληψη, να κάνει ακριβώς αυτό: να εκπαιδευτεί και να γίνει πριν από δύο χρόνια, η πρώτη γυναίκα πιλότος των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στην Ινδία.

Γεννημένη σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη στην περιφέρεια της σιδηροδρομικής περιοχής Muzaffarpur, η Shivangi Singh είχε βάλει από πολύ νωρίς ψηλά τον πήχη και έκανε μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον. Ονειρευόταν τη στιγμή που θα έδειχνε σε όλους εκεί έξω ότι έστω κι όταν ζεις σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να τις αντιμετωπίσουν ως υπάρξεις με δικαιώματα, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται και όλα είναι πιθανά. Ακόμη και το να αποκτήσεις τον έλεγχο ενός αεροσκάφους ταγμένο στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Κι ας είσαι γυναίκα.

Ήταν κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, όταν άναψε μέσα της η «σπίθα» να γίνει πιλότος. Το μόνο που χρειάστηκε, ήταν το πλάνο ενός πολιτικού που είδε στην τηλεόραση, όπου τον παρακολούθησε να χρησιμοποιεί ελικόπτερο για να παρακολουθήσει μια πολιτική συγκέντρωση στο χωριό της. Από εκεί κι έπειτα η ζωή άρχισε να «υφαίνει» για εκείνη το πιο ευφάνταστο σχέδιο οδηγώντας τα βήματά της όλο και πιο κοντά στην εκπλήρωση του μεγαλύτερού της ονείρου.

Παρ’όλο που σπούδασε Μηχανολογία και προχώρησε και σε περαιτέρω πανεπιστημιακές έρευνες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Sikkim Manipal, ωστόσο το πεπρωμένο της ήταν αλλού και η ίδια το είχε προ πολλού αποφασίσει ότι μόνο όταν θα κατάφερνε να έχει τον έλεγχο των αιθέρων από το «βασίλειο» του πιλοτηρίου θα εκτελούσε αυτό για το οποίο ήταν προορισμένη πολύ πριν γεννηθεί.

Έγινε επίσημα μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, το 2017 και σήμερα είναι μία από τις 10 γυναίκες πιλότους μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ότι στην Ινδία υπάρχουν περισσότερες από 4.000 γυναίκες στο στρατό, αλλά οι ρόλοι της μάχης στην πρώτη γραμμή ήταν ερμητικά κλειστοί για τις γυναίκες μέχρι το 2015(!). Στον αντίποδα βρίσκονται προ πολλού χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Κάτω Χώρες, οι οποίες είχαν ήδη ανοίξει το δρόμο για την απασχόληση γυναικών σε θέσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Βλέποντας το παιδί τους να κατακτά έναν από τους μεγαλύτερους στόχους του και γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι για τη νεαρή πιλότο, το οποίο δεν θα έρθει η στιγμή που θα το πετύχει έτσι και το βάλει στο μυαλό της, ο δάσκαλος πατέρας της και η νοικοκυρά μητέρα της είναι πάντα δίπλα της στηρίζοντάς την σε κάθε προσπάθειά της, όσο δύσκολη κι αν είναι.

https://www.youtube.com/watch?v=LJSaJe5TBss

Μάλιστα, ο πατέρας της, Hari Bhushan Singh, ως διευθυντής ενός σχολείου μόνο για κορίτσια, το οποίο κατασκευάστηκε σε γη που ήταν δωρεά από τον παππού της  Shivangi, προκειμένου να γίνει ένα βήμα για να ξεπεραστεί η συντηρητική άποψη στην Ινδία, ότι τάχα τα κορίτσια δεν χρειάζεται να εκπαιδεύονται αλλά να μεγαλώνουν μόνο για να αναλάβουν έναν και μοναδικό ρόλο: αυτόν της μητέρας και συζύγου…

Έχοντας πια στο ενεργητικό της πτήσεις-μαθήματα ζωής, που θα ζήλευαν πολλοί πετυχημένοι άνδρες συνάδελφοί της από όλο τον κόσμο, η ίδια η πρωτοπόρος Ινδή, δεν σταματάει να αποδεικνύει ότι όταν θέλεις κάτι πραγματικά και είσαι γεννημένος γι’αυτό, τότε κανένα «μη», «όχι» και «απαγορεύεται» δεν είναι ικανό να σε σταματήσει! Άλλωστε, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία της, το τσαγανό και η δύναμη της γυναικείας φύσης της μόνο εμπόδιο δεν έχουν σταθεί για όλα όσα έχει επιδιώξει μέχρι στιγμής. Ίσα-ίσα ακριβώς το αντίθετο. Κι εκείνη δεν παύει να επιστρέφει ακάθεκτη σε κάθε της πτήση από τη θέση της πιλότου στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Και το ταξίδι της στους αιθέρες συνεχίζεται…