Volumetrics: Δίαιτα αδυνατίσματος ή μια διαφορετική προσέγγιση στη διατροφή;

Volumetrics: Δίαιτα αδυνατίσματος ή μια διαφορετική προσέγγιση στη διατροφή;

Τα τελευταία 3 χρόνια η δίαιτα Volumetrics (ογκομετρική), βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες αδυνατίσματος που συντάσσεται κάθε χρόνο από την αμερικανική ομάδα εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων σχετικών με την υγεία και το fitness.

Όμως η δημιουργός της δίαιτας Volumetrics, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Penn State University, Barbara Rolls, υποστηρίζει ότι πρόκειται περισσότερο για μια νέα προσέγγιση στη διατροφή παρά για ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο αδυνατίσματος.

Στόχος της δίαιτας Volumetrics είναι να αδυνατίζουμε χωρίς να πεινάμε. Να τρώμε δηλαδή όσο θέλουμε και παρ’ όλα αυτά να χάνουμε τα περιττά μας κιλά.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που διακόπτουν τη δίαιτά τους είναι είτε γιατί πεινάνε, είτε γιατί στερούνται συγκεκριμένες τροφές, η δίαιτα Volumetrics:

  1. Επιτρέπει όλες τις τροφές.
  2. Επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή της ποσότητας και του είδους των τροφών που βάζει ο καθένας στο πιάτο του.

Με άλλα λόγια ακολουθώντας τη δίαιτα Volumetrics μαθαίνουμε πώς να χορταίνουμε προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες από το φαγητό μας. Και αυτό συμβαίνει γιατί μαθαίνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις τροφές που πιάνουν μεγαλύτερο χώρο στο στομάχι μας,  όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες.

Πιο αναλυτικά στη δίαιτα Volumetrics οι διάφορες τροφές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες με βάση την θερμιδική τους αξία:

Στην 1η κατηγορία περιλαμβάνονται τα μη αμυλούχα φρούτα και λαχανικά, το γάλα με 0 ή το πολύ 2% λιπαρά και ο ζωμός σούπας.

Στην 2η κατηγορία περιλαμβάνονται τα αμυλούχα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά, τα κρέατα με χαμηλά λιπαρά, τα όσπρια, τα χορταρικά και φαγητά με χαμηλά λιπαρά.

Στην 3η κατηγορία περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα τυριά, η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες, τα dressings της σαλάτας, το ψωμί, τα κουλούρια τα παγωτά και τα cakes.

Στην 4η κατηγορία περιλαμβάνονται τα crakers , τα chips, τα σοκολατάκια και γενικά τα γλυκίσματα με σοκολάτα, τα μπισκότα, τα cookies, οι ξηροί καρποί, το βούτυρο και το λάδι.

Ο μοναδικός κανόνας αυτής της δίαιτας είναι να επιλέγουμε να τρώμε μεγάλη ποσότητα από τις κατηγορίες 1 και 2, μικρή ποσότητα από την κατηγορία 3 και ελάχιστη ποσότητα από την κατηγορία 4, ενώ συστήνεται να αρχίζουμε το μεσημεριανό και βραδυνό μας γεύμα με σούπα λαχανικών ή κοτόπουλου, ή με σαλάτα.

Για παράδειγμα μπορούμε να τρώμε:

Πρωινό: Μια ομελέτα και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης, ή δημητριακά ολικής άλεσης με ένα ποτήρι άπαχο γάλα, ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά δημητριακά και φρούτα.

Δεκατιανό: Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα, ή μια χούφτα αμύγδαλα, ή ένα -δυο φρούτα.

Μεσημεριανό: Σούπα ή σαλάτα για αρχή, μοσχάρι με χαμηλά λιπαρά και τσίλι, ή μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών, ή φακόρυζο, ή σπανακόρυζο ή πρασόρυζο.

Απογευματινό: Σπιτικό pop corn χωρίς βούτυρο ή ένα κουλούρι, ή ένα-δυο καρότα.

Βραδινό: Σούπα ή σαλάτα για αρχή, ψάρι ψητό με ψητά ή βραστά λαχανικά και ρύζι ή κινόα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι επιτρέπει μεγάλη ποικιλία τροφών και αίσθημα πληρότητας μετά από κάθε γεύμα.

Τα μειονεκτήματά της είναι ότι απαιτεί αρκετό χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων και ότι η απώλεια των περιττών κιλών επιτυγχάνεται με αργό ρυθμό σε σύγκριση με άλλες δίαιτες αδυνατίσματος.