Και ο τσακωμός, θέλει τον…χρόνο του!

Και ο τσακωμός, θέλει τον…χρόνο του!

Ούτε μία ούτε δυο ούτε τρεις… Ειδικά κάτω από την πιεστική ζωή μέσα στην οποία κληθήκαμε να επιβιώσουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, οι έντονες συζητήσεις, οι διαφωνίες ακόμα και οι δυνατοί τσακωμοί είναι συχνότεροι από ποτέ. Οι σχέσεις ανάμεσα σε συνεργάτες, φίλους, συντρόφους ακόμα και με τα παιδιά μας, σχεδόν καθημερινά περνάνε από τα 40 κύματά και οι έντονες αντιπαραθέσεις είναι  τις περισσότερες φορές αναπόφευκτες. Ξέρετε όμως ότι ακόμα και η διάρκεια ενός τσακωμού, μία έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης αν ξεπεράσει ένα χρονικό όριο μετατρέπεται σε κίνδυνο όχι μόνο για την ίδια τη σχέση μας αλλά πολύ περισσότερο για την υγεία μας;

 «Κρατήστε μουτράκια μόνο για 24 ώρες!»

Ναι λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, βασιζόμενη μάλιστα σε ένα δείγμα 2.000 ατόμων, έχουμε μόλις μία ημέρα χρόνο να τα ξαναβρούμε μεταξύ μας αλλιώς η επιβάρυνση της ψυχολογίας μας είναι πολύ σοβαρή .

Αν καταφέρουμε να επιλύσουμε την όποια διαφορά μας μέσα στην ίδια ημέρα, τα αρνητικά συναισθήματα είναι ελάχιστα από αυτά που θα έχουμε να παρατείνουμε το επεισόδιο.

«Ποτέ στο κρεβάτι μαλωμένοι!»

Αυτό μάλλον δεν περιμέναμε τις έρευνες να μας στο πούνε. Όλες οι παλιότερες γενιές το ήξεραν πολύ καλά και ήταν πάντα η χρυσή συμβουλή τους: « όσο σοβαρός κι αν είναι ο λόγος της διαφωνίας, δεν θα κοιμηθείτε ποτέ τσακωμένοι».

Φαντάζομαι ότι δεν θα σας πω κάτι καινούριο απλά η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος  μάθησης. Το οξύ στρες που προκαλείται από καυγάδες και αντιπαραθέσεις, επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ευημερία μας. Συναισθηματικός πόνος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, θλίψη, συνθέτουν ένα σκηνικό που υπονομεύει μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα μας, είναι φυσικό να βιώνουμε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αγχωτικές καταστάσεις. Όμως ο βαθμός στον οποίο είμαστε σε θέση να τις ελέγξουμε και να τις περιορίσουμε θα μας βοηθήσει να ζούμε πραγματικά μία καλύτερα ποιοτικά ζωή. Και τελικά, για μία ακόμη φορά πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι παλιές σοφιστίες είναι αλάνθαστες… “μην μαλωνεις και  χαλάς τη ζαχαρένια σου”

 

.