Ο σημαντικός ρόλος του lifecoaching στη ζωή μας

Ο σημαντικός ρόλος του lifecoaching στη ζωή μας

Σας έχω πει άπειρες φορές ότι στη ζωή μας συμβαίνουν καθημερινά δεκάδες μικρά ή μεγάλα γεγονότα  τα οποία  εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που τα βιώνουμε δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία ή την αξία τους. Τυχαίες συναντήσεις με ανθρώπους που είχαμε να δούμε καιρό, ή καινούριες γνωριμίες με ανθρώπους που το αντικείμενο απασχόλησης τους είναι εντελώς διαφορετικό από το δικό μας. Μία είδηση που ακούσαμε το πρωί στο ραδιόφωνο και τη θεωρήσαμε “την άχρηστη πληροφορία της ημέρας” , μία συζήτηση που αφουγκραστήκαμε, άθελά  μας ίσως, στο διπλανό τραπέζι την ώρα που τρώγαμε ένα γρήγορο γεύμα. Η μέρα μας είναι γεμάτη από μικρά τέτοια συμβάντα που άλλοτε απλά εξανεμίζονται και άλλοτε καταγράφονται στη βαθύτερη μνήμη μας έτοιμα να ανασυρθούν την στιγμή που θα αποφασίσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Και αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που μας επιβεβαιώνει τον κανόνα “τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας”.

“Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας”.  Τίποτα από όσα βιώνουμε καθημερινά δεν ήταν απαραίτητα, αυτό που λέμε, “γραφτό να γίνουν”.  Από την κατάσταση που είμαστε σήμερα σε σχέση με την εργασία μας ως τους φίλους μας , από την προσωπική ή οικογενειακή μας ζωή ως ακόμα και αυτή την ίδια την  εικόνας μας, αν κάτσουμε και το καλοσκεφτούμε -όπως λένε- θα διαπιστώσουμε ένα πράγμα.  ‘Ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό, “ο  καμβάς της ζωής μας γεμίζει από τα σχέδια και τα χρώματα που εμείς διαλέγουμε”.  Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια αλλά προφανώς είναι πιο εύκολο να βγάζουμε πάντα την ουρίτσα μας απέξω και να ρίχνουμε την ευθύνη κάπου αλλού.

Κοιτώντας το παρελθόν μου η ζωή μου ήταν γεμάτη ανατροπές. Ανατροπές στις οποίες έχω κατά καιρούς αναφερθεί τόσο σε κείμενα μου όσο και σε συνεντεύξεις μου γι αυτό και δεν θα αναφερθώ σε καμία αυτή την στιγμή.  Αυτές οι ανατροπές όμως και οι επιλογές που έκανα κάθε φορά για να τις διαχειριστώ  να τις αντιμετωπίσω και να επιβιώσω, με έχουν φέρει ως εδώ σήμερα. Η ανατροπή ήταν τελικά απλά  το κίνητρο. Και την αιφνίδια αλλαγή στη ζωή μας σίγουρα δεν μπορούμε να την προβλέψουμε. Το πώς θα την αντιμετωπίσουμε όμως, τι επιλογές θα κάνουμε, τι στόχους θα βάλουμε και πώς θα δράσουμε είναι καθαρά δική μας ευθύνη. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Φυσικά, ο μηχανισμός αυτός κανονικά, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί μόνο σε δύσκολες και δυσάρεστες συνθήκες.  Το πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας, οι στόχοι που βάζουμε , οι πράξεις που κάνουμε για να τους υλοποιήσουμε και να οδηγηθούμε σε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε θα πρέπει να είναι μία σίγουρη και μόνιμη διαδικασία. Η δεύτερη φύση μας. Τρόπος ζωής . Γιατί ένα είναι σίγουρο : ότι  δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει όνειρα για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην οραματίζεται σε ανύποπτη στιγμή την ιδανική του εικόνα. Εξάλλου, το να κάνουμε σχέδια και να βάζουμε στόχους δεν κοστίζει απολύτως τίποτα! Άλλωστε,” the sky is the limit” όπως λένε και στα…ελληνικά! To ζόρι αρχίζει όταν πρέπει να αρχίσεις να υλοποιείς και κάποια από αυτά.

Αυτόν τον μηχανισμό αυτοσυντήρησης χρησιμοποιούσα κι εγώ λοιπόν σε κάθε ανατροπή της ζωής μου χωρίς να καταλαβαίνω ότι ακολουθούσα κάποιες από τις αρχές του lifecoaching βαδίζοντας όμως σχεδόν πάντα μέσα σε ένα θολό τοπίο συναισθημάτων και σκέψεων.   Καταλάβαινα απόλυτα ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Ήξερα ότι τα αποτελέσματα των πράξεων μας βαρύνουν εμάς. Και από την άλλη πρέπει να συμφωνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι  όλοι έχουμε δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή απλά δεν ξέρουμε τον τρόπο και τα “εργαλεία” που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να το πετύχουμε.

Το lifecoaching είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Προσέξτε : Δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Δεν θα μας πει τους τυχερούς αριθμούς το τζόκερ, ούτε θα μας αποκαλύψει τον μαγικό τρόπο να γίνουμε από την μία στιγμή στην άλλη πετυχημένοι και πλούσιοι, ή αδύνατοι και γυμνασμένοι…  Αν είστε έτοιμοι να δουλέψετε σκληρά, παρέχει σίγουρα τα “εργαλεία” για να το καταφέρετε!