10 έξυπνα και αποτελεσματικά TIPS αδυνατίσματος
Posted on
March 19, 2021
in FITNESS
Οι περισσότεροι από μας για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορούν να αδυνατίσουν, όσο και αν το επιθυμούν. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι από την απόλυτη ελευθερία του τι και πόσο τρώμε, περνάμε στην απόλυτη στέρηση.
Γι’ αυτό αν δεν θέλετε να αποτύχετε για άλλη μια φορά, πριν επιβάλλετε στον εαυτό σας ένα αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος, εφαρμόστε τα παρακάτω 10 tips αδυνατίσματος. Θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια πολύ καλή αρχή, και θα σας προσφέρουν τη δυνατότητα μιας ομαλής μετάβασης από τον από τον τρόπο διατροφής και ζωής που σας έχει παχύνει, σε έναν καινούριο, ευχάριστο και αυτόν όπως θα διαπιστώσετε, που θα σας αδυνατίσει!
- Κατ’ αρχήν να θυμάστε ότι για να αδυνατίσουμε δεν χρειάζεται απαραίτητα να πεινάσουμε. Χρειάζεται μόνο να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αυξάνουμε την ποσότητα των τροφών που έχουν λιγότερες θερμίδες και μειώνουμε την ποσότητα τροφών με πολλές θερμίδες. Έτσι χορταίνουμε το ίδιο, αλλά με λιγότερες θερμίδες.
- Στο πρωινό γεύμα αντικαθιστούμε τον χυμό φρούτου με ολόκληρο το φρούτο και ένα ποτήρι νερό. Τα φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών απ’ ότι ο χυμός τους. Έτσι χορταίνουμε περισσότερο.
- Όταν νιώσουμε την ανάγκη μιας … γλυκιάς μπουκιάς την αναζητάμε στα αποξηραμένα φρούτα. Είναι πιο γλυκά και χορταστικά από τα φρέσκα.
- Δεν ξεχνάμε ότι οι τροφές στις οποίες αναγράφεται «χαμηλά λιπαρά» δεν είναι απαραίτητα και χαμηλών θερμίδων. Διπλοτσεκάρουμε λοιπόν την ετικέτα.
- Στη δουλειά ή στο σπίτι δεν τρώμε για μεσημεριανό ό,τι νάναι επειδή δεν προλάβαμε να ετοιμάσουμε το σωστό γεύμα. Φροντίζουμε λοιπόν να μαγειρεύουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε για το βραδινό μας γεύμα, και αυτό που περισσεύει το τρώμε την επομένη για μεσημεριανό.
- Αντικαθιστούμε τα κρεμώδη και πεντανόστιμα dressings που βάζουμε στις σαλάτες μας με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο. Κάνοντας αυτή τη μικρή αλλαγή η σαλάτα μας θα έχει τουλάχιστον 120 θερμίδες λιγότερες και τουλάχιστον 10 γραμμάρια λιπαρών λιγότερα.
- Βάζουμε καλά στο μυαλό μας ότι η γυμναστική δεν είναι θέμα επιθυμίας. Μας αρέσει δεν μας αρέσει πρέπει να γυμναζόμαστε. Άλλωστε όλη η δυσκολία είναι στην αρχή. Έτσι και ζοριστούμε τις πρώτες φορές, δεδομένου ότι μετά τη γυμναστική νιώθουμε τόσο πιο καλά από πριν, δεν θα χρειάζεται πλέον να ζοριζόμαστε. Θα την αποζητάμε. Αρχίζουμε λοιπόν με περπάτημα ενός 15λεπτου, και κάθε 2-3 μέρες το αυξάνουμε κατά ένα 5λεπτο, μέχρι να φτάσουμε τουλάχιστον τα 50 λεπτά καθημερινά. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο καθημερινό περπάτημα και 2-3 50λεπτα γυμναστικής στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, εβδομαδιαίως. Όσοι το κατάφεραν -δεν είναι τόσο δύσκολο όσο κάποιος μπορεί να νομίζει- δεν το εγκατέλειψαν ποτέ!
- Σχετικές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά το αίσθημα της πείνας, δεν εκδηλώνεται μόνο όταν ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τροφής. Συχνά το αίσθημα της πείνας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σήμα ενός οργανισμού που διψάει, και χρειάζεται ενυδάτωση. Γι’ αυτό μόλις νιώσουμε πείνα δεν σπεύδουμε να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας, ή ότι έχουμε προετοιμάσει. Πίνουμε πρώτα ένα ποτήρι νερό, απασχολούμαστε με κάτι για ένα 10 λεπτο, και αν εξακολουθήσουμε να πεινάμε, τότε και μόνο τότε καθόμαστε στο τραπέζι. Επιπλέον η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού ημερησίως αυξάνει τον μεταβολισμό μας και διευκολύνει την αποβολή τοξινών και λίπους από το σώμα μας.
- Όταν τρώμε με πιο αργό ρυθμό, νιώθουμε χορτάτοι με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Αυτό συμβαίνει γιατί το αίσθημα του κορεσμού έχει τον απαραίτητο χρόνο για να φτάσει στον εγκέφαλό μας, πριν… σκάσουμε από το πολύ φαγητό. Ένα τρικ για να το πετύχουμε είναι να κρατάμε το πιρούνι με το άλλο χέρι και όχι με αυτό που συνηθίζουμε. Έτσι καθυστερεί η διαδικασία του γεύματος και εστιάζουμε περισσότερο στο πιάτο μας. Σύμφωνα με μελέτες όσοι υιοθέτησαν αυτή τη συνήθεια κατάφεραν να χάσουν πιο γρήγορα τα περιττά κιλά τους.
- Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ, ή ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Ο λόγος είναι ότι μη εστιάζοντας στο πιάτο μας, τείνουμε να τρώμε περισσότερο απ’ όσο πραγματικά θέλουμε ή χρειαζόμαστε.